Soluţii anti-compactare la lucrul cu utilaje grele - Revista Ferma
5 minute de citit

Soluţii anti-compactare la lucrul cu utilaje grele

Alegerea anvelopei potrivite şi a presiunii corecte în anvelope este esenţială: o presiune prea scăzută produce o uzură prematură şi riscul unei explozii. În schimb, o anvelopă îşi pierde capacitatea de flotare pe măsură ce presiunea creşte, rezultând urme mai adânci şi o compactare mai mare a solului.

Optimizarea tracţiunii şi a flotaţiei

Pentru creşterea tracţiunii şi a flotabilităţii se recomandă utilizarea unor anvelope mai înalte şi/sau mai late, dublarea sau triplarea anvelopelor şi utilizarea de anvelope premium IF sau VF.

Suplimentar, maximizarea tracţiunii se poate face prin:

Creşterea greutăţii/sarcinii echipamentului;

(Cel mai important!) setaţi presiunea la minim, conform tabelului de sarcină/umflare specific tipului de anvelopă folosit.

Maximizarea flotaţiei şi minimizarea compactării se mai pot face prin măsuri care (în acelaşi timp) reduc tracţiunea:

Reducerea balastului excesiv (de exemplu: greutăţile şi rezervoarele suplimentare pe un tractor);

Alegerea unui sistem de umflare a anvelopelor (automat sau manual), pentru a seta o presiune joasă optimă pentru câmp şi presiunea optimă mai mare pentru transport.

Tracţiunea este capacitatea maşinii de a genera forţe în câmp şi în regim de transport pe drum pentru deplasarea înainte (tragere) şi înapoi (frânare), respectiv pentru a dirija maşina la stânga sau la dreapta (direcţie.)

Flotaţia este capacitatea de a menţine anvelopa cât mai aproape de suprafaţa solului fără a se afunda, provocând urme, compactare şi, în cel mai rău caz, împotmolire.

Amprenta la sol este zona de contact dintre anvelopă şi sol, determinată de sarcina şi de presiunea din anvelopă.

Click AICI şi află care este relaţia dintre tracţiune şi flotaţie!

anvelope compactare 01_b

Sunt anvelopele de flotaţie o investiţie înţeleaptă?

Anvelopele tradiţionale pentru camioane sunt proiectate pentru şosele. Pentru remorcile grele cu utilizare agricolă, atât pe câmp, dar şi pe şosea sau drumuri pietruite, sunt recomandate anvelope speciale – cu flotaţie şi de mare viteză, care să asigure performanţe superioare atât pe drum, cât şi în teren. Principalul avantaj al anvelopelor agricole dedicate, care au caracteristici superioare de flotaţie, este reducerea semnificativă a compactării solului, în acelaşi timp cu creşterea tracţiunii pe teren.

Sistem central de umflare a anvelopelor

Pentru a beneficia la maximum de aceste anvelope de înaltă tehnologie, puteţi să investiţi într-un sistem central de umflare a anvelopelor (CTIS – central tire inflation system). Cu ajutorul CTIS, puteţi creşte cu uşurinţă presiunea de umflare pentru transportul pe drum şi puteţi reduce presiunea pentru lucrul pe teren.

Potrivit Michelin, proprietarulPTGTyre Inflation Systems, un astfel de sistem permite:

Creşterea recoltelor şi a randamentului cu până la 4% prin scăderea compactării;

Creşte eficienţa utilizării combustibilului cu până la 10%;

Reduce patinarea/alunecarea cu 30%;

Reduce presiunea la sol cu până la 33%;

Anvelopele cu flotaţie şi de mare viteză sunt candidaţii ideali pentru un CTIS.

Vezi care sunt cele mai bune 16 anvelope cu flotaţie şi de mare viteză pentru camion şi remorci grele! 

anvelope compactare 02_b 

Anvelope pentru remorci grele de la Mitas şi Vredestein

► Parte a grupului Trelleborg Wheel Systems, Mitas a adăugat două noi dimensiuni la gama de anvelope Agriterra 02 pentru remorci grele, cisterne şi distribuitoare de gunoi de grajd, pentru a satisface cerinţele producătorilor de echipamente originale (OEM).

Modelul 620/40 R22.5 poate fi utilizat pe echipamente remorcate (cum ar fi remorcile de siloz şi presele mari de balotat) cu o capacitate mare de încărcare şi utilizare la o viteză de până la 65 km/h. Gama de anvelope radiale Agriterra 02 cuprinde acum 14 dimensiuni pentru jante de 22,5-30,5 inci şi sunt proiectate pentru transport greu, cu presiune scăzută la sol şi proprietăţi bune de autocurăţare.

►Apollo Vredestein şi-a extins, de asemenea, gama de anvelope pentru remorci cu două modele noi – Flotation Optimall, pentru care a fost aplicată aceeaşi tehnologie a structurii carcasei, dezvoltată şi pentru anvelopa de tractor Traxion Optimall din categoria VF, pentru a putea utiliza o mai mare capacitate de încărcare, dar cu un design foarte flexibil, cu zone de talon şi umăr întărite.

Aflaţi mai multe despre anvelopele mari, flexibile, dar care reduc la minimum impactul pe care maşinile grele de transport îl pot avea asupra solului!

anvelope compactare 03_b

CALCULUL PRESIUNII ÎN PNEURI

Dacă pentru deplasarea pe drumurile publice, majoritatea specialiştilor recomandă presiuni ridicate (2-2,5 bari), în cazul lucrărilor agricole în câmp, presiunea trebuie reglată în funcţie de o multitudine de factori.

Vezi cum trebuie reglată presiunea anvelopelor pentru utilajele agricole!

Prin reglarea presiunii în pneuri se urmăreşte: reducerea compactării solului; optimizarea consumului de combustibil; evitarea uzurii premature a anvelopelor şi a componentelor sistemului de rulare.

Instalează aplicaţia MICHELIN Pressure Calculator!

Pentru a regla corect presiunea în pneuri este nevoie să cunoaştem: masa tractorului pe puntea faţă şi puntea spate; masa de balastare; masa utilajului tractat/purtat; centrul de greutate al utilajului purtat.

Descarcă aplicaţia Mitas Tyre Pressure – calculator al presiunii în pneuri!

DEFINIŢII

Tracţiunea este forţa care face ca un echipament în mişcare să se lipească de suprafaţa pe care se deplasează. Lipsa tracţiunii poate cauza alunecarea excesivă a anvelopei la sol, ceea ce echivalează cu o eficienţă scăzută a utilizării combustibilului şi cu pierderea productivităţii.

Flotabilitatea este procesul prin care se minimizează presiunea aplicată pe teren prin creşterea zonei de contact a anvelopei cu solul.

Există un echilibru fin, în termeni de eficienţă economică şi beneficii agrotehnice, între tracţiune, alunecare şi flotabilitate.

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →