6 minute de citit

Soiuri de grâu cu potențial de profit în 2021

În ziua de 29 iunie a.c., în organizarea Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice ”Grânarii. Dă-te pe brazdă” ACCPT Iași, APPR, SC Panifcom SRL și SCDCB Dancu, a fost organizată manifestarea de câmp intitulată ”Ziua Grâului”, ediția a II-a.

Ziua Graului Moldova Farm Forum 2021_b

Credit foto: @FarmForum; @Petronela Cotea Mihai

Platforma de grâu a fost amplasată în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Agricultură Podu Iloaiei, județul Iași, pe o suprafață totală de 13 ha. Lucrările agricole au fost efectuate de către SC Panifcom Iași, pe platforma experimentală fiind reprezentate cu semințe nouă companii și unități de producție și comercializare, atât din țară, cât și din străinătate.

 

32 de soiuri de grâu

 

Pentru fiecare soi de grâu din cele 32 cultivate a fost alocată o suprafață de 0,4 ha. ”Principalele obiective pe care le-am urmărit de această dată au vizat cunoașterea practică a potențialului fiecărui soi de grâu, pentru zona Moldovei, rezistența acestor soiuri la factorii pedoclimatici, căi, mijloace și tehnologii de obținerea unor producții maxime din punct de vedere cantitativ și de minimizare a costului de producție”, a menționat Emil Teofil Bălteanu, președintele Asociației ieșene.

Partenerul principal al evenimentului a fost compania Bayer, care a pus la dispoziție pentru întreaga platformă experimentală tot complexul de substanțe și de recomandări pentru protecția plantelor. Pe segmentul de nutriție a plantelor partener a fost Romchim Protect Bacău, care a pus la dispoziție produse de fertilizare solidă.

 

Particularități tehnologice

Am utilizat o tehnologie pe care o poate replica oricine în ferma proprie, în sensul că nu am dorit să facem cercetări pe alte direcții, în afară de experimentarea practică a diferitelor soiuri de grâu, în aceeași formulă tehnologică”, ne-a explicat Cătălin Parii, tehnolog platformă grâu și șef fermă SC Panifcom Iași.

Densitatea la semănat a fost de 400 de boabe/mp, aceeași la fiecare soi, pe întreaga platformă de grâu planta premergătoare fiind floarea soarelui.

• S-a aplicat un sistem de lucrări minime ale solului, respectiv s-au tocat resturile vegetale de la cultura de floarea soarelui, s-au efectuat două treceri cu un gruber la adâncimea de 18-20 cm și apoi s-a pregătit patul germinativ pentru semănat. ”Noi prelucrăm solul în acest fel încă de prin anii 2014-2015 și rezultatele sunt destul de bune, solul fiind nivelat foarte bine și toată materia organică rămânând la suprafață”, a precizat Cătălin Parii.

 

Cinci soiuri românești

Între soiurile de grâu testate s-au numărat și cinci soiuri românești, toate provenind de la INCDA Fundulea: Glosa, Miranda, Pitar, Voinic și Ursita. Ultimul este o creație nouă, o linie de perspectivă precoce, rezistentă la secetă, arșită, cădere și iernare, la făinare, rugină brună și rugină galbenă, mijlociu rezistentă la septorioză și fuzarioza spicului, cu rezistență bună la încolțirea boabelor în spic și cu o producție care depășește cu 7-10% producțiile soiului Glosa, de 7,5 -8 tone/ha.

Pe platforma de la Iași au mai experimentat soiurile proprii companii precum Caussade, Limagrain, KWS, Ciproma, Soufflet, etc.

 

Diferențe remarcate

Anul acesta organizatorii s-au axat în mod deosebit pe verificarea potențialurilor soiurilor de grâu, fără a intra în experimente care privesc diversitatea formulor de nutriție a plantelor sau diversificarea schemelor de tratament. ”Pur și simplu am dorit să folosim aceleași tehnologii pentru fiecare soi de grâu și să vedem rezultatele în producție. Unele diferențe au fost în privința uniformității la răsărire, a dezvoltării plantelor și a rezistenței sau toleranței la boli, dar la toate soiurile recoltele au fost foarte bune cantitativ”, a mai spus Cătălin Parii.

 

Marile provocări: bolile

 

De la 1 septembrie 2020 și până la jumătatea lunii iunie 2021, în zonă s-a înregistrat un cumul de precipitații de peste 380 litri/mp și o sumă a gradelor de temperatură de aproximativ 1950 grade Celsius, ceea ce corespunde unui an agricol bun. ”Marile provocări au fost cele legate de presiunile de boli, fiind nevoiți să efectuăm trei tratamente până la mijlocul lunii iunie 2021. La primul tratament, compania Bayer ne-a pus la dispoziție formula Falcon-Sekator-Decis, la al doilea tratament utilizând Aviator-Decis și, la cel de-al treilea tratament aplicat pe 8 iunie 2021, alegând Prosaro-Decis”, a adăugat agronomul.

 

Obiective de testare în 2022

Dacă în anul agricol 2021, obiectivele experimentelor au fost legate strict de verificarea practică a potențialului de producție a soiurilor de grâu, în condițiile pedo-climatice din zona Moldovei, pentru anul agricol 2022 se au în vedere și experimente legate de anumite tehnologii de cultivare. ”Din toamna 2021, vom începe să realizăm și unele teste pe partea de fertilizare. Vom merge atât pe fertilizare solidă, cât și pe fertilizare lichidă și vom compara produsele mai multor companii furnizoare. Toate aceste testări vor fi efectuate cu scopul de a răspunde la anumite întrebări, din ce în ce mai frecvente, privitoare la alegerile optime ale formulelor de fertilizare”, menționa Cătălin Parii.

 

“Ziua florii-soarelui”

Până la startul noilor testări din anul agricol 2021-2022, Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Iași pregătește un nou eveniment în câmp, respectiv “Ziua culturii de floarea-soarelui” Iași, Ediția a II-a, eveniment care va avea loc în perioada de recoltare a culturii. Platforma de floarea soarelui este amplasată tot pe o suprafață de 13 ha, în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Podul Iloaiei. Sunt experimentate în câmp ofertele de semințe de la 11 companii producătore, cu un număr total de 43 de hibrizi. Au fost testate trei tehnologii de cultivare, respectiv Clearfield, Clearfield plus și Express, fiecărui hibrid alocaâdu-i-se o suprafață de 0,28 ha.

 Catalin Parii_b

„În ceea ce privește nivelul recoltei la grâu, în acest an agricol nu există diferențe foarte mari între soiuri, ceea ce înseamnă că soiurile românești sunt deosebit de performante, competitive cu creațiile internaționale” – CĂTĂLIN PARII, Șef de fermă la SC Panifcom Iași

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →