Prin această repoziţionare, SIMA se va încadra mai logic în ciclul deciziei de afaceri, iar organizatorii doresc să răspundă şi mai bine aşteptărilor exprimate de expozanţi şi de vizitatorii internaţionali.
Acest anunţ a fost făcut încă din luna aprilie a.c. şi vine cu puţin timp înainte de ediţia jubiliară „100 de ani”, pe care SIMA îi va sărbători în 2022, atunci când expoziţia va avea loc în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie.
SIMA, Salonul Internaţional de Maşini Agricole, se doreşte a fi „vitrina” agriculturii franceze – pentru principala putere agricolă europeană – şi, încă din anul 1922, expoziţia a fost un punct de convergenţă pentru toată lumea agricolă, promovând dialogul şi însoţind schimbările apărute în acest sector. SIMA a promovat întotdeauna valorile umane, specifice agricultorilor, încrederea şi responsabilitatea. Prin această repoziţionare „temporală”, SIMA doreşte să păstreze legăturile puternice cu publicul său fidel şi adoptă o direcţie nouă şi fără precedent, pentru a îndeplini tot mai îndeaproape aşteptările partenerilor săi, pentru a prezenta soluţii tehnice inovatoare şi pentru a răspunde provocărilor sociale şi economice cu care se confruntă agricultura şi zona rurală.
EXPERTIZĂ – cuvântul cheie al expoziţiei
Fiind o expoziţie comercială, dedicată tuturor formelor de agricultură, SIMA promovează diversitatea şi pune oamenii în centrul tuturor preocupărilor sale. Salonul Internaţional de Maşini Agricole susţine echilibrul dintre productivitate şi durabilitate, pledând pentru un principiu al calităţii extinse: calitatea vieţii fermierilor, calitatea producţiei agricole; calitatea mediului şi, în final, satisfacerea nevoilor consumatorilor.
Această nouă poziţionare se reflectă într-o nouă listă de categorii de produse expuse pentru a oferi vizitatorilor o gamă şi mai extinsă de maşini, utilaje şi echipamente agricole, pentru a prezenta noi soluţii şi pentru a răspunde nevoilor fermierilor de astăzi. Cuvântul cheie al expoziţiei este „expertiză” şi aduce un conţinut îmbunătăţit şi un accent asupra inovaţiei din întreaga lume agricolă, la scară mai largă, internaţională.
SIMA intenţionează astfel să creeze noi provocări şi să reunească cele mai recente soluţii AgTech, să promoveze educaţia, să sprijine schimbarea practicilor agronomice şi dezvoltarea durabilă a comunităţilor, toate acestea în condiţiile păstrării diversităţii animalelor şi a plantelor şi garantării securităţii alimentare.
O forţă agricolă a UE
La ultima ediţie (2018), la SIMA au expus 1800 companii din 42 de state, au fost 230 mii de vizitatori din 140 de ţări, peste 400 de delegaţii internaţionale şi 615 jurnalişti din 41 de state. Din totalul vizitatorilor, peste 70% (din care 82% fermieri) şi-au exprimat intenţia de a face achiziţii în perioada următoare expoziţiei.
De altfel, Franţa este cea mai mare putere agricolă a Uniunii Europene, conduce şi în topul pieţei tractoarelor şi maşinilor agricole (cu o valoare totală de aproape 5 miliarde euro) şi participă cu 11% în producţia agricolă a UE. Toate acestea în condiţiile în care UE deţine peste 10 milioane de fermieri, obţine 10% din producţia agricolă mondială şi este cel mai mare producător de maşini agricole.
Provocările şi schimbările în sectorul agricol sunt permanente. Mai ales în perioada următoare, şi ca urmare a Brexit-ului, ponderea şi forţa agricolă a Franţei va creşte în cadrul Uniunii Europene.
Societatea se aşteaptă ca principalii actori ai acestui sector să vină cu soluţii care să asigure sustenabilitatea producţiei agricole. În Europa, dar şi în restul lumii, sunt modele şi soluţii diferite care pot fi identificate şi alese şi de către ceilalţi fermieri. Noile metode de producţie pot include soluţii digitale (conectivitate, transfer de date etc. ), dar care ridică uneori costurile de producţie.
La răspântie de drumuri
„Suntem la o răspântie de drumuri… Ce cale trebuie să alegem? Ce maşini să dezvoltăm? Care să fie tipul de cultură, mixt sau monocultură? La acestea şi la multe alte întrebări trebuie să găsească răspunsuri fermierii”, au declarat organizatorii. SIMA este platforma şi locul unde fermierii şi ceilalţi jucători din sector se reunesc.
Această repoziţionare a SIMA intră în „concurenţă” directă cu expoziţia EIMA (Bologna), care va avea loc în perioada 11-15 noiembrie 2020. Practic, timp de două zile, cele două expoziţii se suprapun. Oranizatorii SIMA au subliniat faptul că schimbarea datei de organizare a expoziţiei franceze s-a făcut luând în considerare exclusiv dorinţa expozanţilor şi a vizitatorilor şi este doar o coincidenţă faptul că aceasta se suprapune cu perioada de desfăşurare a EIMA.
Cele două mari expoziţii europene se află în concurenţă directă atât în ceea ce priveşte expozanţii, cât şi pentru vizitatorii internaţionali. După prezenţa companiilor franceze, la SIMA, cei mai mulţi expozanţi provin din Italia. Unii dintre marii producători de maşini agricole au anunţat deja că vor participa la ambele expoziţii. Alţii, din motive financiare sau logistice, vor fi obligaţi să participe doar la una dintre ele. La conferinţa susţinută de către Axema (Frédéric Martin, preşedintele Axema) şi organizatorii SIMA, au fost prezenţi mai mulţi expozanţi de top. Dintre cei prezenţi, Rémi Hanot, director marketing John Deere Franţa, şi Hervé Gerard-Biard, manager general divizia tractoare Kubota Europa, s-au declarat în favoarea participării la ambele expoziţii şi au susţinut mutarea datei de desfăşurare a SIMA în noiembrie. Unul dintre cele mai importante argumente aduse de către cei doi reprezentanţi ai constructorilor este faptul că decizia de cumpărare/achiziţie pentru aproape 30% dintre vânzări/tranzacţii se ia în lunile noiembrie-decembrie.
Între Paris şi Bologna este un „zbor” de numai 1,5 ore, astfel că organizatorii SIMA consideră că vizitatorii veniţi din afara Europei, în special America de Nord şi America de Sud, dar şi din Asia (China şi Japonia) vor avea posibilitatea, foarte uşor, să viziteze ambele expoziţii. Iar cele două evenimente ar trebui să colaboreze pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori internaţionali, în special din afara Europei.
Practic „zarurile au fost aruncate”, dar „jocurile” nu sunt făcute încă. Noi le dorim succes ambelor expoziţii, pentru că, în final, vizitatorii sunt cei care conferă „succesul” unui astfel de show. Voi la care dintre cele două expoziţii veţi merge?
Informaţii practice despre SIMA găsiţi aici: https://en.simaonline.com.
Isabelle Alfano: „Lumea agricolă se îndreaptă spre o schimbare profundă. În acest context şi aproape de aniversarea a 100 de ani, SIMA are o ambiţie reînnoită, se repoziţionează, menţinând în acelaşi timp o legătură puternică cu publicul său fidel”.
SIMA 2020: „AGRICULTURE IN MOTION”
Nevoile consumatorilor, mediul juridic şi de reglementare, la fel ca şi aşteptările societăţii, toate conduc sectorul agricol spre schimbări profunde. SIMA se poziţionează ca un eveniment destinat tuturor jucătorilor din lumea agricolă, unde fiecare are dreptul să îşi facă vocea auzită. SIMA este un loc unde se pune accent pe toate problemele şi provocările sociale, demografice, economice şi de mediu.
Acum SIMA are o nouă platformă de brand pentru logo şi semnătură. Pentru a transmite această schimbare, SIMA a adoptat o nouă semnătură care, printr-un mesaj simplu şi universal, pledează pentru valorile unei expoziţii despre şi pentru agricultură, deschisă, pozitivă, dinamică, atentă şi care continuă să avanseze: „Agricultură în mişcare”.
Noul logo reprezintă cele două lumi, productivitatea şi durabilitatea, care comunică, interacţionează şi se îmbogăţesc reciproc pentru a deveni un întreg, formând litera S (de la SIMA). Acest simbol înfăţişează timpul şi spaţiul care constituie cadrul de schimb, comunicarea şi colaborarea între aceste două lumi.
Articol publicat în revista Ferma nr. 19/246 (ediţia 1-14 noiembrie 2019)