Sfaturi utile la afânarea adâncă a solurilor - Revista Ferma
3 minute de citit

Sfaturi utile la afânarea adâncă a solurilor

Consecințele acestor fenomene naturale aduc după ele și procese de degradare a solurilor prin eroziune și acoperirea cu mâluri și pietriș a unor mari suprafețe de terenuri, care afectează fondul funciar și silvic. Fertilitatea solurilor se schimbă iar în anumite situații, readucerea la starea lor normală cere timp și investiții.

LUCRĂRI NECESARE, DAR IGNORATE

Pentru perioada viitoare de refacere a solurilor se impun executarea la timp și de bună calitate a lucrărilor de îmbunătățiri funciare, astfel:

lucrările, amânate la infinit, de îndiguiri și desecări;

lucrări de combatere a eroziunii solului;

refacerea lucrărilor de irigații distruse prin nepăsare și înstrăinare a tot ce se putea și  extinderea irigațiilor pe suprafețe cât mai mari pentru a opri fenomenul de deșertificare tot mai extins, pentru a nu ajunge să creștem cămile în loc de vaci și să nu schimbăm structura și chiar introducerea unor noi specii de animale în fauna țării!

Aceasta este singura cele de a înlătura pagubele cauzate de inundații, înlăturarea efectelor secetei, îmbunătățirea regimului de apă din sol și oprirea fenomenelor de degradare a solurilor prin eroziune și de a spori producția chiar și pe unele terenuri cu crovuri și denivelări accentuate.

afanarea solului 1_b

LUCRĂRI EFICIENTE ECONOMIC

În lupta cu fenomenele climato-hidrologice extreme, aproape necunoscute până acum și greu de prevăzut, cele mai multe fără corespondent ca intensitate și spațiu, în trecutul istoric al meleagurilor noastre, se impune ca toți să ne unim forțele.

Revin asupra necesității ridicării fertilității solurilor prin afânarea adâncă, lucrări care reprezintă o cale a eficienței economice a fermei și va permite folosirea unor tehnologii mai simple de pregătirea și cultivare a pământului.

În prezent sunt necesare lucrări complexe, prin care să se acționeze direct și mai energic asupra profilului de sol, dintre care amintim:

afânarea prin scarificare

nivelarea

modelarea terenului

amendarea

AFÂNAREA PRIN SCARIFICARE

Afânarea adâncă a solului prin scarificare este o lucrare benefică, condiționată însă de o serie de factori obligatoriu de avut în atenție:

1. Alegerea terenurilor care impun efectuarea lucrării se face în funcție de: natura pedologică, climatică, geomorfologică, litologică, hidrogeologică ș.a.

Din punct de vedere pedologic:

prioritate au terenurile afectate  de umiditate de natură pluvială;

prioritare sunt solurile cu o porozitate totală deficitare, care au un grad de tasare de peste 10% și permeabilitatea pentru apă și aer scăzută.

2. Elementele scarificării de care trebuie să se țină seama sunt: adâncimea de scarificare, lățimea de lucru a unei piese active, distanța între organele active și direcția de scarificare.

3. Momentul executării scarificării. Alegerea momentului de lucru se face în funcție de starea de umiditate a solului. Umiditatea optimă este cuprinsă între 60 şi 90% din I.U.A. (intervalul umidității active).

Vezi şi SFATURI UTILE LA SCARIFICARE!

un articol de

IOAN BORCEAN

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →