Sfatul expertului Michelin - balansarea pe drum a anvelopelor agricole - Revista Ferma
3 minute de citit

Sfatul expertului Michelin – balansarea pe drum a anvelopelor agricole

Este important de remarcat faptul că clienţii trebuie să folosească presiunea recomandată în conformitate cu instrucţiunile producătorului. În realitate, în 95 la sută dintre cazuri, calitatea fabricaţiei anvelopelor nu reprezintă cauza principală a fenomenului de balansare.

Balansarea pe drum a anvelopelor pentru utilaje agricole şi agroindustriale – cauze şi soluţii
Pentru a preveni deteriorarea mai gravă a utilajului sau a anvelopelor şi pentru a evita pierderea de timp, expertul Michelin recomandă efectuarea următoarelor verificări iniţiale:
1. Asiguraţi-vă că dimensiunea jantei este compatibilă cu dimensiunea anvelopei conform cărţii tehnice;
2. Verificaţi starea anvelopelor (deteriorare, prezoane etc.) şi alte accesorii pentru roţi (valve, inele);
3. Verificaţi suspensia;
4. Verificaţi aliniamentul osiei;
5. Verificaţi montajul anvelopelor (în principal în AG: dimensiuni şi raportul de transmisie);
6. Verificaţi uneltele utilajului sau lestarea;
7. Verificaţi poziţia taloanelor anvelopei, aspectul vizual al liniei circulare-ghidaj pentru montare de pe flancul anvelopei (care trebuie să fie paralelă cu muchia jantei într-un montaj corect).

Anvelopa

Linia circulară-ghidaj pentru montare de pe flancul anvelopei este paralelă cu muchia jantei

Dacă totuşi problema persistă, după ce efectuaţi verificările prezentate anterior şi toate componentele sunt în stare bună de funcţionare, expertul Michelin recomandă următoarele corecţii posibile pe care le puteţi face pentru anvelope:
1. Corectarea presiunii – umflare sau dezumflare (în funcţie de problemă). În multe dintre cazuri, vehiculele noi sosesc fără o presiune corectă din cauza transportului sau a altor condiţii, cum ar fi lestarea etc.
2. Dezumflaţi anvelopa, rotiţi-o la 90o în jurul jantei şi umflaţi până ajungeţi la presiunea de montare, care este 2,5 bari pentru anvelopele Michelin; verificaţi dacă anvelopa este poziţionată corect pe jantă şi umflaţi-o sau dezumflaţi-o până ajungeţi la presiunea recomandată, în funcţie de dimensiunea anvelopei şi de utilizarea acesteia. Această corecţie este utilă în multe dintre situaţiile în care anvelopa prezintă o „suprafaţă plată” cauzată de staţionarea vehiculului pe o perioadă lungă de timp (de exemplu, în cazul vehiculelor noi care au staţionat în sediul dealerilor înainte de vânzarea acestora sau în cazul utilajelor de recoltat care staţionează pe perioada iernii) la presiune incorectă. Anvelopele diagonale sunt mult mai expuse acestui fenomen decât anvelopele radiale.
3. Schimbaţi poziţiile jantelor pe utilaj.
În cazul în care niciuna dintre recomandările prezentate anterior nu ajută la rezolvarea problemei, clientul trebuie să solicite asistenţă suplimentară din partea reprezentantului Michelin.

Text şi foto: Michelin

Foto 2: Aliniamentul osiei

Foto 2: Aliniamentul osiei 


Foto 1: Poziţia talonului

Foto 1: Poziţia talonului


Articol publicat în revista Ferma nr. 17/244 (ediţia 1-14 octombrie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →