Sezon dificil pentru sectorul european al tomatelor. Vor ajunge la 50 de bani/kg? - Revista Ferma
4 minute de citit

Sezon dificil pentru sectorul european al tomatelor. Vor ajunge la 50 de bani/kg?

productie de tomate Sezon dificil pentru sectorul european al tomatelor. Vor ajunge la 50 de bani/kg?Piaţa tomatelor a avut unele suişuri şi coborâşuri extreme în acest sezon, la nivel european. Preţurile în multe ţări au crescut din cauza deficitului de aprovizionare şi a costurilor mari de producţie.

La toate relele din sectorul legumicol s-a adăugat presiunea ToBRV – virusul fructelor brun rugozate de tomate.

Producţiile scad dramatic

În Italia, costurile de producţie au crescut cu 55% faţă de anul trecut, în timp ce producătorii olandezi şi belgieni ar fi gata pur şi simplu să nu mai aprindă luminile în sere, în acest an, dacă preţurile la energie continuă să crească, informează publicaţia freshplaza.com.

Producţia în Spania a scăzut cu un sfert din oferta sa obişnuită, din cauza vremii nefavorabile în timpul sezonului de vegetaţie.

ToBRV atacă din plin tomatele

Olanda şi Belgia se mai confruntă şi cu atacuri ale ToBRV. Cultivatorii de tomate din aceste două ţări sunt în dubiu dacă să mai înfiinţeze culturi în spaţii protejate, cu lumină artificială. Merită să mai cultivi tomate şi alte legume, în lunile de iarnă, cheltuind tot mai mulţi bani pentru căldură şi iluminat artificial?, se întreabă tot mai numeroşi fermieri olandezi.

Ceea ce pare sigur este că suprafaţa cultivată cu roşii în Olanda şi Belgia va fi tot mai restrânsă faţă de cum a fost înainte de criza energetică. Preţurile tomatelor au scăzut, de asemenea, raportat la ultimii ani.

Germania şi-a construit sere!

Probabil de aceea roşiile din cele două ţări domină piaţa din Germania, ţară care, în ciuda unei clime mai aspre, îşi are producţia proprie de tomate, în sere, în creştere faţă de alţi ani. În special în Renania de Nord-Westfalia, Bavaria şi Germania de Est, au fost construite sau extinse mai multe suprafeţe pentru culturi protejate. Cu toate acestea, preţurile mari la gaze şi alte creşteri ale costurilor de producţie din cauza războiului din Ucraina îi îngrijorează şi pe cultivatorii germani.

În Franţa, a fost înregistrată o scădere a preţurilor, dar cererea nu a absorbit oferta.

În Marea Britanie, în ciuda unui an dificil, fermierii sunt pe cale să obţină recolta obişnuită a unui sezon: 100.000 tone.

Dau tomatele pe dovlecei

În Spania, producţia de tomate scade cu 25%. Suprafaţa plantată cu roşii în spaţii protejate, în Spania, a fost redusă anul acesta cu 4% faţă de campania precedentă, în favoarea culturilor precum dovleceii, ardeiul şi vinetele. Astfel, în ultimele 5 campanii s-a menţinut un trend descendent în zona tomatelor. Acest fapt se reflectă în balanţa comercială europeană: mai puţine exporturi, mai multe importuri.

CINE EXPORTĂ CEL MAI MULT?

În ceea ce priveşte tomatele de import, Olanda este în continuare principalul furnizor pe piaţa tomatelor, cu un volum total cuprins între 380.000 şi 400.000 de tone pe an.

Spania vinde între 160 de mii şi 190.000 tone, Belgia între 55.000 şi 70.000 t şi Maroc între 40 de mii şi 55.000 tone.

Un cultivator de legume din Matca anticipa recent că, în curând, preţul tomatelor va ajunge la 50 de bani kilogramul şi oamenii vor arunca roşiile pe câmp, aşa cum s-a mai întâmplat şi în anii trecuţi!

COD ROŞU DE CANICULĂ

Culturile de legume din câmp sunt afectate nu doar de lipsa apei, ci şi de arşiţă. Dacă asigurarea apei este o condiţie obligatorie, arşiţa este mai greu de controlat. În astfel de condiţii, cu temperaturi extrem de ridicate, soluţia este să sprijiniţi plantele să îşi crească rezistenţa proprie la condiţiile nefavorabile.

Vezi câteva soluţii pentru a face faţă arşiţei!

 

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →