Preşedintele Societăţii Elene de Fitiatrie din Grecia, profesorul Eleftherios (Eris) C. Tjamos, propune revoluţionarea învăţământului superior pentru a rezolva criza specialiştilor în domeniul protecţiei plantelor. Acesta recomandă ca aceste universităţi să fie similare cu cele de medicina umană sau veterinară iar absolvenţii universităţii de fitiatrie să aibă specializarea echivalentă cu cea a medicilor veterinari! În prezent, disciplinele de protecţia plantelor se regăsesc în programa facultăţilor de agricultură, horticultură sau biotehnologii.
Risc de foamete
Eleftherios (Eris) C. Tjamos a tras un mare semnal de alarmă referitor la lipsa specialiştilor în fitopatologie, virusologie, nematologie, entomologie şi alte domenii esenţiale ale protecţiei plantelor, existând riscul acutizării problemelor generate de agenţii de dăunare ai culturilor agricole, cu creşterea riscului apariţiei foametei în cele mai vulnerabile zone ale globului.
Profesorul a adus ca exemplu universităţi din Germania care au introdus „Fito-Medicina”, o specializare de patru ani, în care studenţii vor fi pregătiţi pentru toate aspectele care ţin de acest domeniu vital al agriculturii mondiale. Programe similare sunt demarate şi în Italia, Franţa, dar şi în SUA (Universitatea din Florida).
Medici ai plantelor formaţi în universităţi
În contextul practicării unei agriculturi din ce în ce mai moderne, dar şi al scumpirii inputurilor, Eleftherios (Eris) C. Tjamos a susţinut încă o dată necesitatea creării unei Universităţi de Fitiatrie care să funcţioneze independent de Universităţile de Știinţe Agronomice şi care să formezemedici ai plantelor. Aceste noi universităţi ar trebui să educe studenţii, pe parcursul a cinci ani, în domeniul ştiinţelor agricole, să ofere educaţie extensivă în domeniul fitiatriei, precum şi a tuturor ştiinţelor conexe cu fitiatria.
Diagnostice corecte şi recomandări pertinente
Specialiştii în fitiatrie ar putea să lucreze în producţie pentru protejarea culturilor de câmp sau a celor în spaţii protejate, în universităţi de profil sau institute de cercetare, organizaţii publice sau private ale sectorului agricol. Se doreşte ca în viitorul apropiat să existe specialişti foarte bine pregătiţi în domeniul protecţiei plantelor care să pună un diagnostic corect, mai ales în cazurile în care există similarităţi foarte mari între organismele de dăunare sau ale simptomelor atacului. Aplicaţiile de pe telefoanele mobile care au rolul de a facilita identificarea agenţilor de dăunare nu sunt eficiente întotdeauna, în acest caz fiind nevoie de expertiza unui specialist foarte bine pregătit. După ce diagnosticul a fost pus, specialiştii în fitiatrie trebuie să asigure consultanţă fermierilor în vederea alegerii celor mai bune metode de combatere a agenţilor de dăunare.
Clinici ale plantelor
În final, expertul a făcut referire la gravitatea situaţiei generată de scăderea numărului de specialişti în acest domeniu, în timp ce provocările devin din ce în ce mai mari pentru fermierii din lumea întreagă, din cauza intensificării atacului agenţilor de dăunare, apariţiei speciilor invazive, toate acestea fiind favorizate de schimbările climatice. Profesorul a dat exemple de clinici ale plantelor, multe dintre ele apărute în ţările din Africa sau Asia, unde fermierii pot să vină cu plante atacate în vederea stabilirii unui diagnostic corect. În acelaşi timp, clinicile plantelor servesc şi ca centre de consultanţă pentru fermieri.
Anul Internaţional al Protecţiei Plantelor
Anul 2020 a fost declarat de către FAO, Anul Internaţional al Protecţiei Plantelor, fiind plănuite mai multe manifestări ştiinţifice şi dezbateri tematice. Din păcate, pandemia a dat aceste planuri peste cap, aceste manifestări fie s-au anulat, fie s-au reprogramat.
Scopul declarat al FAO este de a reduce pierderile de recoltă cauzate de atacul agenţilor de dăunare, având în vedere faptul că în 2050 populaţia globului va depăşi 9 miliarde de locuitori, iar pentru hrănirea acestora, agricultura va trebui să producă cu 60% mai mult decât în prezent, folosind mai puţine resurse.
Invers proporţional cu scăderea accentuată a numărului de specialişti, problemele cauzate de boli, dăunători sau buruieni vor continua să crească. Însă pentru formarea specialiştilor este nevoie de mult timp, de mulţi profesori şi mai ales de foarte mulţi bani.
AGRONOMIE VS. FITIATRIE
În domeniul agronomiei, cunoştinţele de bază ar trebui să fie din ariile pomiculturii, viticulturii, legumiculturii, floriculturii, plantelor ornamentale, cerealelor, plantelor tehnice, fertilizării, ştiinţelor solului, ecologiei, arhitecturii peisagistice, în timp ce în domeniul fitiatriei, viitorii studenţi ar trebui să fie instruiţi în domeniile fitopatologiei, entomologiei, virusologiei, buruienilor, identificării agenţilor de dăunare, fiziologiei, biochimiei, biotehnologiei, ecotoxicologiei, etc.
un articol de
EMIL GEORGESCU
INCDA Fundulea