Secetă extremă? Iată cum va fi vremea în luna septembrie! - Revista Ferma
3 minute de citit

Secetă extremă? Iată cum va fi vremea în luna septembrie!

Per ansamblu, cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în raport cu mediile climatologice în cea mai mare parte a zonelor de cultură, fiind mai accentuate în regiunile sud-vestice.
Aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Rezerva de umiditate din sol: la sfârşitul lunii septembrie, conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor agricole ale ţării. Pe suprafeţe extinse din sud-estul, sudul, estul şi, izolat, vestul teritoriului se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.
Caracteristici fenologice: în condiţiile agrometeorologice prognozate, pe terenurile cu deficite ridicate de apă în sol, atât ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă semănate pe suprafeţe restrânse, cât şi procesele de coacere şi maturare ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole vor fi stânjenite, iar pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, dezvoltarea vegetativă a plantelor se va desfăşura, per ansamblu, normal.

Agrometeo aug pt sept_b

La floarea-soarelui se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.
În funcţie de data semănatului, hibrizii tardivi şi semitardivi de porumb vor înregistra maturitatea ceară şi deplină, precum şi recoltarea, pe aproape întreg teritoriul agricol.

În principalele bazine de cultură, sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, maturitatea tehnologică şi recoltarea.
Pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla la coacerea şi maturarea fructelor/boabelor/lemnului, continuându-se totodată lucrările de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea de consum.
La culturile de toamnă (rapiţă şi orz) se vor semnala germinarea şi răsărirea, precum şi, izolat, formarea primelor frunze, extinzându-se suprafeţele însămânţate, în cea mai mare parte a zonelor agricole.

Per ansamblu, lucrările agricole de toamnă, respectiv recoltarea, transportul, depozitarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, pregătirea patului germinativ, semănat, etc. se vor desfăşura în condiţii relativ bune.

Calendarul lucrărilor agricole:

  • Continuarea recoltării, transportului şi depozitării produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
  • Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie – 20 octombrie 2020), în special în zonele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă în stratul arabil al solului.
  • Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole;
  • Lucrări agrotehnice adaptate conţinutului scăzut de umiditate din sol.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana-Alexandra OPREA, RodicaTUDOR, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

CITEŞTE PE WWW.AGROINFO.RO
Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Click AICI şi urmăreşte prognozele agrometeorologice actualizate săptămânal pe portalul nostru de ştiri: www.agroinfo.ro.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →