SCDA Brăila: 10 ani de parteneriat public-privat - Revista Ferma
5 minute de citit

SCDA Brăila: 10 ani de parteneriat public-privat

statiune braila m SCDA Brăila: 10 ani de parteneriat public-privat

Programul evenimentului a cuprins o etapă de sală, unde s-au subliniat rezultatele obținute de stațiunea Brăila în principalele direcții de lucru ale sectorului de cercetare. În teren s-au vizitat câmpurile și culturile agricole de la Baza experimentală vegetală nr. 2 IMB, iar, în final, la complexul Blasova, a avut loc o întâlnire colegială pentru discuții, schimb de experiență și de opinii.

Deschiderea lucrărilor a fost făcută de directorul stațiunii, Marcel Bularda, care a prezentat materialul „Cercetarea științifică agronomică și asumarea răspunderii”. 

Primul referat prezentat de Ioan Vișinescu, „Metoda de caracterizare unitară a intensității, frecvenței și distribuției fenomenelor climatice”, permite o cunoaștere mai bună a valorii operaționale pentru plantă a fenomenelor climatice din cursul anului agricol, permițând replieri tehnologice pe durata desfășurării actului agricol și oferă elemente tehnice pentru proiectarea lucrărilor amelorative (irigații, desecări-drenaje, ameliorare pe soluri sărăturate) în ferme.

Cel de-al doilea referat, „Caracterizarea liniei de orez L-513/3, creată la Câmpul Experimental Polizești”, susținut de Neagu Rotea, a adus în atenție un produs genetic nou. Linia “L-513/3” se caracterizează printr-o productivitate mai mai mare cu 11,5-17,6% față de soiul martor Polizești-28, are un randament ridicat de prelucrare, de 62-65%, și o capacitate de producție de 8.000-11.000 kg/ha. L-513/3 are o rezistență bună la cădere și este slab rezistentă la scuturare, este rezistentă la Pyricularia oryzae, mediu rezistentă la Fuzarium și la Helminthosporium. Randamentul la prelucrare este de 62- 65%. L-513/3 reprezintă un material biologic nou cu caracteristici favorabile, ce-l fac apt pentru omologare. Are capacitate bună de adaptare la condițiile actuale și va putea sta la baza obținerii unor soiuri performante pentru zona de influență a SCDA Brăila. 

 

Soiuri de păioase pentru Câmpia Brăilei

Referatul științific „Comportarea unor soiuri de grâu și orz în condițiile Bărăganului de Nord”, prezentat de Remus Coșoveanu, a semnalat potențialul de producție și performanța deosebită a unor soiuri și hibrizi noi, mai ales în cazul orzului și grâului. Referatul a scos în evidență rezultatele experimentale și observațiile obținute în perioada 2013-2015 în câmpul de culturi comparative cu orz (în care s-au testat 20 de linii și soiuri) și cu grâu (25 de linii și soiuri). În material s-a apreciat că soiurile de orz: Smarald, Univers, Cardinal FD, și cele de grâu: Glosa, Litera și Miranda, sunt cele mai productive pentru condițiile Câmpiei Brăilei.

 

Ameliorare în controlul lupoaiei

Referatul „Comportarea unor hibrizi de floarea-soarelui față de atacul de lupoaie (Orobanche cumana) în zona județului Brăila” (Maria Joița Păcureanu) a reliefat preocupările sectorului de cercetare privind identificarea de tehnologii noi pentru arealul Brăila. În acest sens, pentru cultura de floarea-soarelui, o problemă ce trebuie rezolvată este combaterea lupoaiei care adezvoltat noi rase mai virulente. Una din activitățile de contracarare a acestui flagel o reprezintă genetica și ameliorarea prin cultivarea hibrizilor rezistenți la lupoaie și a celor rezistenți la erbicidele tehnologiei Clearfield, dar și necesitatea respectării asolamentului. Au fost prezentate rezultatele din cinci câmpuri de testare amplasate în locații diferite, dar și rezultatele experimentale privind testarea a 24 de hibrizi românești și străini de floarea-soarelui. 

 

Baza experimentală vegetală din IMB 

La Baza experimentală vegetală nr. 2, s-a văzut tehnica de mecanizare și câmpurile de producție. Parcul de utilaje prezintă mașini agricole de ultimă generație (tractoare de mare putere, pe roți și pe șenile, utilaje complexe de prelucrarea solului la o singură trecere, semănători performante, de precizie și de mare productivitate, combine de recoltat de mare capacitate, instalații de irigat și alte utilaje agricole. În câmp, datorită condițiilor climatice prielnice, a calității bune a lucrărilor de întreținere aplicate și a calității deosebite a materialului genetic folosit, culturile de grâu, orz, floarea-soarelui, soia, rapiță și porumb erau viguroase, uniforme și foarte bine dezvoltate. 

Vizitarea câmpurilor agricole a făcut mai lesne de înțeles importanța folosirii unei tehnici de lucru moderne, cât și a avantajelor economice pentru SCDA Brăila ca efect al realizării lucrărilor agricole în cadrul asocierii în participațiune cu o firmă privată. 

Discuțiile finale au subliniat încă o dată rolul important pe care îl are SCDA Brăila pentru zona agricolă pe care o deservește și necesitatea ca această unitate să fie sprijinită și susținută pentru a putea răspunde cât mai bine la problemele arealului din zona Bărăganului de Nord.

 

 


SĂMÂNȚĂ PENTRU ÎNFIINȚAREA A CIRCA 18.000 HA

„Sămânța, rezultat important al activității de cercetare- dezvoltare” a fost ultima lucrare, susținută de Ion Rotea. SCDA Brăila produce anual peste 4.500 tone de sămânță cu calitate certificată, cantitate ce poate fi utilizată pentru semănatul a circa 18.000 ha. Întregul lanț de producere de sămânță pe filiera de la ameliorare (în cazul orezului) până la procesare și comercializare se realizează în cadrul stațiunii.



 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 – 31 august 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →