Cercetările au demonstrat că desfăşurarea procesului de lucru, cât şi consumul de energie realizat la pregătirea solului depind în mare măsură de modul de deformare a particulelor de sol, de proprietăţile fizico-mecanice ale acestuia la momentul prelucrării, cât şi de felul cum are loc interacţiunea dintre organele de lucru şi sol, adică de geometria şi caracteristicile cinematice ale organelor de lucru în timpul procesului.
În comparaţie cu plugul, executarea lucrării de bază a solului fără întoarcerea brazdei cu ajutorul scarificatorului are ca avantaje: se conservă mai bine materia organică din sol, productivitatea creşte, emisiile de CO2 se reduc considerabil, drenajul este mult mai bun iar capacitatea de înrădăcinare creşte.
Implemente Maschio pentru lucrările solului fără întoarcerea brazdei
Scarificatoarele realizate de Maschio-Gaspardo pot să lucreze la ora actuală până la 70 cm adâncime şi ajung până la 7 m lăţime de lucru la varianta Diablo. Sistemele de siguranţă contra obstacolelor sunt prevăzute cu bolt de forfecare şi mai nou cu cilindri hidraulici. În cele ce urmează vom prezenta scarificatoarele Hydro. Implementarea sistemelor hidraulice pe noile tipuri de scarificatoare a dus la performanţe de neegalat ale lucrării de bază a solului fără răsturnarea brazdei.
Scarificatoarele Attila Hydro şi Artiglio Hydro, expresie maximă a calităţii şi tehnologiei aplicate în agricultură, îmbină calităţi precum rigiditatea şi caracterul compact, specifice modelului cu cadru sudat (CSS) şi oferă siguranţă în lucru datorită sistemului hidropneumatic.
• Scarificatoarele Attila Hydro sunt fabricate în variantele 250 (2,5 m lăţime de lucru, 5 ancore), 300 (3 m, 7 ancore) şi 400 (4 m, 9 ancore). Garda la sol este de 76 cm. Adâncimea de lucru şi garda la sol rămân neschimbate faţă de modelul standard, pentru a garanta întotdeauna calitatea maximă a lucrării în toate condiţiile. Maşinile lucrează până la adâncimea de 50 cm. Ele sunt dotate cu un sistem de siguranţă cu cilindru hidraulic. Sistemul hidraulic este prevăzut cu acumulator dublu cu azot şi cu valva de siguranţă. Mecanismul de siguranţă este reglabil şi permite o calibrare specifică în funcţie de cantitatea resturilor vegetale şi de duritatea solului. Pentru varianta 250 avem nevoie de un tractor de 110-150 CP, la varianta 300 de un tractor de 150-200 CP, iar modelul 400 necesită 190-240 CP.
• Scarificatoarele Artiglio Hydro sunt disponibile în variantele 250 (2,5 m lăţime de lucru, 5 ancore), 300 (3 m, 7 ancore) şi 400 (4 m, 9 ancore). Garda la sol este de 86 cm şi lucrează până la adâncimea de 55 cm. Organele active tip daltă lucrează solul în profunzime, iar aripioarele laterale taie solul şi îl aerează. Vârful dălţii este inversabil, având un sistem rapid de prindere. Tăvălugul dublu cu pinteni din partea posterioară sparge bucăţile mari de pământ în bucăţi mici, resturile vegetale le amestecă cu solul şi în final solul este nivelat. Pentru varianta 250 avem nevoie de un tractor de 150-250 CP, la versiunea 300 de un tractor de 180-280 CP, iar pentru modelul 400 de un tractor de 250-350 CP. Scarificatoarele 300 şi 400 sunt dotate şi cu kit de lumini pentru deplasarea pe timp de noapte.
Sisteme de tăvălugire
Scarificatoarele Hydro lucrează în agregat cu tăvălugul dublu cu dinţi, cu acţionare hidraulică, cu diametrul de 220 mm sau cu noul tăvălug dublu cu sape Vanga, cu diametrul de 335 mm. La noul tăvălug Vanga vârfurile au forma specială de sapă. Acestea au un efect de rupere maxim, care realizează o afânare profundă la o singură trecere. Suprafaţa mare de contact a fiecărei lame permite tăvălugului să se rotească în mod constant chiar şi în soluri uşoare. Vârfurile sunt realizate prin forjare, pentru rezistenţă sporită şi durată de viaţă lungă.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 14/219 (ediţia 15-31 august 2018)