Sateliţi vs. Drone în Agricultura 4.0 - Revista Ferma
4 minute de citit

Sateliţi vs. Drone în Agricultura 4.0

După mai mult de jumătate de secol de la lansarea lui Sputnik 1 (1957), sateliţii artificiali au devenit „ochii din cer ai omenirii” şi sunt prezenţi în viaţa noastră de fiecare zi. De cele mai multe ori nu conştientizăm acest lucru, dar sateliţii ne sunt acum indispensabili şi au sarcini asociate cu aproape orice activitate umană curentă: monitorizarea vremii, transmisia programelor tv, navigaţie gps. Acestea sunt cele mai banale exemple.

sateliti vs drone_b

Agricultura de precizie schimbă deciziile în ferme

Cele mai multe fermele sunt, de fapt, nişte parcele/sole mai mici sau mai mari, iar pentru fermieri este dificil să controleze starea generală şi de sănătate a câmpurilor. Cu ajutorul sateliţilor (imaginile luate din sateliţi) a fost introdusă ideea „agriculturii de precizie” pentru fermieri şi consumatori, deopotrivă. Prin astfel de observaţii, precum şi prin analiza şi deciziile luate, se poate optimiza eficienţa fermei aplicând practici agricole precise. În definitiv, activitatea unei ferme se traduce prin eficienţă economică.

Utilizarea datelor digitale este o dezvoltare necesară, întrucât fermierii se confruntă cu presiuni crescânde pentru a reduce costurile de producţie, a optimiza randamentele, menţinând în acelaşi timp o calitate ridicată, concomitent cu înăsprirea reglementărilor de mediu, şi siguranţa alimentară.

Disponibilitatea unor astfel de date spaţiale şi temporale, corelat cu utilizarea reţelelor de senzori în câmp, care furnizează măsurători în timp real, reprezintă o schimbare a modului în care fermierii pun în aplicare avantajele agriculturii de precizie, precum şi gestionarea deciziilor la nivel de fermă.

sateliti vs drone 2_b

Sateliţii de observare sau teledetecţia

Sateliţi de observare a Pământului pot fi civili şi militari, sateliţi de comunicaţii, sateliţi de navigaţie, sateliţi meteorologici şi sateliţi de cercetare.
Sateliţii artificiali sunt din ce în ce mai puternici şi au fost eliminate o serie de limitări, cum ar fi rezoluţia imaginilor, conţinutul informaţional al datelor sau neclaritatea imaginilor din cauza acoperirii de nori. Sateliţii sunt dotaţi acum cu camere multipsectrale care permit obţinerea periodică a unor imagini de înaltă rezoluţie pentru fiecare „centimetru pătrat” din ferma ta.

Geosys, Planet Labs şi Astro Digital sunt doar câţiva dintre numeroşii furnizori de sateliţi care ofere fermierilor posibilitatea de a lua decizii bazate pe date satelitare pentru administrarea fermei.

Sateliţii de observaţie şi teledetecţie (Earth observation satellites – EOS) sunt destinaţi obţinerii de informaţii despre suprafaţa şi atmosfera Pământului de la o distanţă de câteva zeci până la 36.000 km în spaţiu. Informaţiile derivate nu provin de la un singur satelit, ci de la o serie întreagă de sateliţi cu diferite instrumente şi misiuni de observare.

Sateliţii „civili” de observare au fost plasaţi pe orbită încă de la începutul anilor ’70, iar rezoluţia, respectiv nivelul la care pot fi descrise detaliile suprafeţei terestre este acum de ordinul centimetrilor. Sateliţii care oferă imagini disponibile gratuit au, în general, o rezoluţie de circa 10 metri.
Află din materialul video ce utilizări au sateliţii în agricultură!

Utilizări ale sateliţilor în agricultură:

sateliti vs drone 3 - www.geocledian.com_b

1. Evaluarea suprafeţei solului pentru a măsura:

  • Cartografierea suprafeţelor, stabilirea exactă a dimensiunilor parcelelor;
  • Cantitatea de precipitaţii, umiditatea la nivelul solului, identificarea zonelor aride, etc.
  • Identificarea culturilor şi a stării de vegetaţie: vigoare culturi/conţinut clorofilă, înălţimea culturii, stadii de creştere, indicele ariei frunzelor, biomasă, etc.;
  • Deteriorarea foliară cauzată de dăunători sau boli;
  • Prezenţa buruienilor.

sateliti vs drone 4_b

2. Oportunităţi de informare şi decizii de management:

  • Date istorice privind evoluţia biomasei în sole/parcele;
  • Actualizări în timp real a datelor privind condiţia culturilor;
  • Decizie în timp real (de exemplu, când trebuie să irigaţi);
  • Cartografierea precisă a profilului de sol;
  • Identificarea bolii şi dăunătorului;
  • Alerte imediate pentru schimbările meteo;
  • Estimarea randamentului/producţie viitoare;
  • Managementul flotei (maşini şi utilaje);
  • Urmărirea şi monitorizarea animalelor;
  • Vizualizarea şi evaluarea directă a problemelor operaţionale, istoric şi actuale.

Sursa foto – www.geocledian.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →