APIA şi-a propus ca până pe 31 decembrie 2011 să finalizeze autorizarea la plată a tuturor beneficiarilor plăţilor pe suprafaţă pentru acest an, iar ministrul Agriculturii promite avansul de 50% din banii europeni începând din 16 octombrie, fără a spune, însă, dacă România a solicitat sau a primit acordul Comisiei Europene pentru a începe plăţile pe suprafaţă mai devreme. Între timp, fermierii sunt trimişi la bănci să ia credite în contul banilor pe hectar.
În 2010, până la 1 decembrie, data de începere a plăţilor regulare şi de încetare a acordării avansului, APIA reuşise să autorizeze la plată puţin peste jumătate din cei 1,1 mil. de beneficiari.
Directorul general al APIA, Florin Faur, declara în luna august că, la 1 decembrie a.c., peste 95% din fermierii români care s-au înregistrat în 2011 pentru obţinerea plăţilor pe suprafaţă vor fi pregătiţi pentru autorizarea la plată, obiectivul major al Agenţiei fiind autorizarea la plata pe suprafaţă din FEGA a tuturor fermierilor eligibili din campania SAPS 2011 până la finalul acestui an.
Fermierii români vor primi pentru 2011 cca. 100 euro/ha de la UE şi de alţi cca. 75-77 euro/ha din bugetul naţional. Potrivit APIA, în acest an au fost depuse 1.087.842 cereri de plată pe suprafaţă, pentru 9.813.107 ha.
PNDR
Modificări la calculul UDE
APDRP a modificat coeficienţii de calcul al Unităţii de Dimensiune Economică (UDE), care se aplică în cazul proiectelor finanţate prin Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole şi prin Măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă.
O principală modificare adusă de noii coeficienţi de calcul se reflectă în creşterea dimensiunii economice pentru ovine şi caprine şi pentru alte specii de animale şi culturi vegetale, dar şi în scăderea dimensiunii, în sectorul apicol şi în cel vegetal, pentru grâu, ovăz, hamei, plantaţii de pomi fructiferi, viţă de vie – soiuri nobile de vin şi zarzavat.
UDE reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploataţiei, iar valoarea unei UDE este de 1.200 euro.