Șampania ar putea dispărea peste câțiva ani! Jumătate dintre podgorii nu vor mai putea produce vin! - Revista Ferma
4 minute de citit

Șampania ar putea dispărea peste câțiva ani! Jumătate dintre podgorii nu vor mai putea produce vin!

 

Sampanie Istock barmalini Șampania ar putea dispărea peste câțiva ani! Jumătate dintre podgorii nu vor mai putea produce vin!
Credit foto: @iStock, barmalini

Simbol al regiunii Champagne din Franța, și una dintre cele mai renumite băuturi din lume, Șampania ar putea ajunge până în 2050 doar o amintire. Conform cercetătorilor de la ClimateAI din Silicon Valley, o companie specializată în studiul impactului schimbărilor climatice asupra economiei și agriculturii, cele trei soiuri de struguri folosiți pentru producerea șampaniei (chardonnay, pinot noir și pinot meunier) sunt amenințate cu dispariția. Mai mult de atât, la o creștere a temperaturii medii globale cu 2 grade, peste jumătate dintre regiunile viticole ale globului vor dispărea.

„Șampania este o băutură unică, ea fiind definită în funcție de o arie geografică. Însă și dacă ne raportăm la nivel larg, la vinurile spumante obținute prin metode tradiționale, pentru a avea acel gust specific și acea aciditate, sunt necesare o serie de condiții de mediu particulare: zile calde și însorite și nopți răcoroase. Dar, pe măsură ce clima se încălzește acele zile calde și însorite devin prea calde, iar acele nopți răcoroase dispar”, a declarat pentru CNN , Will Kletter vicepreședintele ClimateAI.

Viticultura în pericol

De altfel, studiile efectuate de startup-ul american folosesc inteligența artificială împreună cu datele din teren și cele satelitare pentru a crea modele și predicții climatice globale care privesc toate sectoarele agricole. Însă, după cum susțin reprezentanții ClimateAI, încălzirea globală va avea cel mai mare impact în viticultură.

„Am coroborat datele unui studiu publicat de Universitatea Columbia din SUA în anul 2020 cu datele noastre și am ajuns la o serie de concluzii îngrijorătoare. Dacă tendința de încălzire a climei se va menține, în 2050, când am putea atinge o creștere a temperaturilor medii cu 2 grade celsius față de perioada preindustrială, mai mult de jumătate dintre terenurile viticole vor fi complet compromise, iar celelalte își vor reduce major producția. Printre cele mai afectate țări vor fi Franța, Spania și Italia, adică unii dintre cei mai mari producători actuali.

La o creștere a temperaturii globale de 4 grade Celsius, ce ar putea fi atinsă la final de secol, doar 10-15% dintre podgorii vor mai putea să producă vin. Situația este deosebit de îngrijorătoare pentru viticultură, pentru că față de alte culturi care pot fi relocate sau cultivate în alte condiții, în producerea vinului solul contează foarte mult, pentru că el reprezintă ceea ce numesc oenologii terroir”, a adăugat reprezentantul ClimateAI.

Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) în 2023 s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al producției globale de vin din ultimii 60 de ani, iar principalele cauze pentru acest declin au reprezentat-o evenimentele meteorologice extreme (seceta, ploile neregulate, grindina și inundațiile). În egală măsură, în 2021, înghețul tardiv, ploile abundente și căldura extremă, au făcut ca viticultorii din regiunea Champagne din Franța să înregistreze cea mai slabă recoltă de după 1957.

IMG 4103 scaled e1703863545476 Șampania ar putea dispărea peste câțiva ani! Jumătate dintre podgorii nu vor mai putea produce vin!

Ce soluții există?

Conform lui Will Kletter, dacă în viitor vom vrea să savurăm în continuare vin sau vom dori să deschidem o sticlă de spumant la trecerea dintre ani, viticultorii vor trebui să se adapteze. Acest lucru, presupune ca ei să exploreze alte areale geografice situate fie mai la nord, fie la altitudini mai mari și să folosească alte tipuri de struguri în vinificație.

„Actualele soiuri folosite la producerea șampaniei și a vinurilor spumante sunt printre cele mai sensibile la schimbările climate iar în situația curentă au șanse foarte mici să supraviețuiască până la finalul secolului. Totuși acest segment de activitate ar putea să continue și chiar să prospere. Vedem deja în Statele Unite că apar noi podgorii în Oregon, regiune situată mult mai la nord de actualul centru viticol din Napa Valley, California. Probabil că nu vom mai avea același gust al vinului și nici al băuturilor spumante, dar vom putea explora noi arome pe care astăzi nu le cunoaștem”, a încheiat vicepreședintele ClimateAI.

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →