Protecţia o putem face în fabrică, în mod profesionist şi cu utilaje performante, ori mai puţin adecvat, în fermă sau în afara ei. Vă prezentăm avantajele şi dezavantajele tratamentului industrial comparativ cu cel făcut în afara fabircii.
Când tratamentul nu este corect…
O bună aplicare a produselor de tratare a seminţei înseamnă să luăm în calcul toate caracteristicile acesteia, dar şi ale produselor de aplicat. Din acest punct de vedere, există mai multe situaţii în care tratamentul nu este aplicat corect:
• doza este corectă, dar acoperirea seminţei cu produs este mai mică (50%) şi neuniformă, neasigurând o densitate optimă a culturii din cauza înmulţirii patogenilor şi dăunătorilor;
• doza este mai mică, deşi cu acoperire bună, favorizând un atac masiv al patogenilor şi dăunătorilor;
• doza este calculată greşit – fiind mai mare, poate produce fenomenul de fitotoxicitate.
• dozarea şi aplicarea sunt corecte, însă poate rezulta o cantitate mare de praf din produsul cu care se tratează, ceea ce duce la afectarea albinelor în timpul semănatului, dar şi la pierderi de substanţă activă (SA) de pe bob în urma manipulărilor seminţei; sau sămânţa este lipicioasă, aderă una de alta, fapt ce poate afecta semănatul şi densitatea culturii.
Eficienţă în tratarea seminţei
Tratamentul industrial al seminţelor cu produse de protecţia plantelor (PPP) are în vedere câteva principii legate de sămânţă, produsele care trebuie aplicate, echipamentul cu care se face tratamentul şi personalul calificat care participă la acţiunea respectivă.
La tratarea seminţei, în fabrică se aleg loturi omogene bine calibrate, curate, fără praf, coji sau seminţe sparte, cu indici de calitate cunoscuţi (ajută în calculul preliminar al cantităţii de produs pe bob), ceea ce în fermă, de cele mai multe ori, nu se întâmplă. Se ia în calcul masa a o mie de boabe (MMB) şi tipul suprafeţei de acoperire a seminţei (rugos, striat, lucios etc.), pentru o acoperire cât mai bună a suprafeţei bobului.
Un alt factor cheie îl reprezintă şi calităţile higroscopice ale seminţei (comportamentul faţă de apă), întrucât la tratamentul industrial se adaugă şi apă, dar în cantitate cât mai mică, pentru a nu influenţa umiditatea boabelor şi a nu declanşa procesul de germinare. Pe de altă parte, dacă seminţele sunt hidrofobe, în cantitatea de produs trebuie adăugate şi răşini sau polimeri care să ajute produsul să adere mai bine la suprafeţele respective.
În alegerea PPP folosite, se ţine seama de formularea produsului. Pentru o aderenţă cât mai bună la suprafaţa seminţelor, se respectă cu stricteţe cantitatea de SA de pe bob şi reţeta recomandată pentru fiecare cultură sau specie în parte.
La nevoie, suplimentar se folosesc răşini, polimeri, coloranţi, care ajută foarte mult la o acoperire mai bună (în cazul seminţelor neuniforme, rugoase sau lucioase), la o aderenţă superioară a produsului la suprafaţa seminţei, cu beneficii majore în limitarea prafului de produs în timpul semănatului, dar şi a pierderilor de SA de pe bob în timpul manipulărilor.
Pentru un semănat în condiţii optime, specialiştii în tratamentul seminţei sunt interesaţi şi de fenomenele de curgere a seminţelor tratate (suprafaţa li se schimbă în urma tratamentului).
Astfel de acţiuni şi măsuri sunt ignorate, adesea, în tratamentele din afara fabricii.
În tratamentul industrial, se folosesc echipamente moderne special concepute pentru diferite tipuri de seminţe, în care toţi parametri necesari sunt respectaţi cu stricteţe. Aceste utilaje sunt verificate şi calibrate permanent, reglate în funcţie atât de caracteristicile produsului de aplicat, dar şi de calităţile seminţei – MMB, formă, mărime, tegument etc. După utilizarea fiecărui produs în parte, echipamentele se curăţă, pentru a nu contamina seminţele tratate ulterior.
Nu în ultimul rând, o importanţă foarte mare o are operatorul, care este o persoană calificată, având cunoştinţe temeinice şi experienţă în ceea ce priveşte seminţele, produsele de tratat şi echipamentele cu care se face această operaţiune.
Marius STANCIU
Manager Tehnic România
Syngenta Agro SRL
BENEFICIILE TRATAMENTULUI INDUSTRIAL
• aplicarea produselor uniform pe toate seminţele – se asigură o densitate recomandată a culturii prin evitarea înmulţirii patogenilor şi a insectelor de pe seminţele subdozate sau supradozate;
• cantitatea de produs corect aplicată şi calculată în funcţie de suprafaţa desfăşurată a seminţelor;
• aplicarea concomitentă a fungicidului şi a insecticidului;
• evitarea spargerii seminţelor;
• aplicarea suplimentară a aditivilor şi coloranţilor acolo unde este nevoie şi pentru seminţele cu suprafeţe dificil de tratat;
• utilizarea echipamentelor profesionale de tratat create pentru diferite tipuri de seminţe;
• curăţarea seminţei înainte de efectuarea tratamentului;
• calculul corect al cantităţii de apă necesară în funcţie de higroscopicitatea seminţelor, pentru a nu afecta umiditatea lor;
• managementul corect al prafului, un element foarte important în protejarea insectelor folositoare mediului în general, dar şi în evitarea pierderilor de produs în timpul manipulării seminţelor;
• se ia în calcul şi capacitatea de curgere a seminţelor tratate, pentru a nu afecta semănatul;
• garanţia calităţii aplicării, dar şi a produselor (seminţe şi produse de protecţia plantelor).