Sămânţa GMO s-a scumpit mai mult decât cea convenţională - Revista Ferma
2 minute de citit

Sămânţa GMO s-a scumpit mai mult decât cea convenţională

seminte soia Sămânţa GMO s-a scumpit mai mult decât cea convenţională
credit foto @iStock Alfribeiro

Potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare Economică din cadrul USDA, fermierii americani plătesc din ce în ce mai mult pentru sămânţa modificată genetic, comparativ cu cea convenţională.

Astfel, analiza Departamentului Agriculturii din Statele Unite susţine că, în perioada 1990-2020, preţul mediu pe care fermierii l-au plătit pentru toate seminţele de cultură a crescut cu 270 la sută, în timp ce indicele preţurilor pentru mărfurile agricole a crescut cu doar 56 procente. Pentru culturile modificate genetic (în principal porumb, soia şi bumbac), preţurile seminţelor au crescut în medie cu 463% între 1990 şi 2020. Vârful a fost atins în 2014, când preţul seminţelor GMO a crescut cu 639% peste nivelul înregistrat în 1990.

În ciuda costurilor mai mari în ceea ce priveşte achiziţia seminţelor, culturile modificate genetic au oferit fermierilor americani câştiguri semnificative, parţial datorită randamentelor mai ridicate, dar şi prin reducerea costurilor de producţie în fermă. De exemplu, trăsăturile modificate genetic pentru rezistenţa la insecte reduc nevoia de aplicare a insecticidelor. În mod similar, trăsăturile modificate genetic pentru toleranţa la erbicide oferă un substitut pentru prelucrarea mecanică a solului, reducând astfel forţa de muncă, uzura echipamentelor şi costurile pe hectar cu motorina, folosită pentru combaterea buruienilor.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →