Pe 18 martie, fermierul bănățean Alexander Degianski anunță că a dat startul … aventurii florii soarelui! A semănat primele suprafețe cu floarea soarelui, din 350 ha programate, într-un teren la neirigat, ”pregătit de nota 7 (din 10) pentru că terenurile sunt de așa natură”, fiind sigur că mai devreme de 14-16 zile nu va răsări cultura. „După data din calendar ar fi prea devreme, dar după termometru și prognoză, nu! La ora 9,00, temperatura în sol era de 9,6 grade C”, susține producătorul agricol, într-o postare pe fb.
Fermierul din Giulvăz a reglat mașina de semănat pentru adâncimea de 4-5 cm, astfel încât să realizeze o densitate de 72.000 plante la hectar. „Fertilizasem din vară cu îngrășământ complex, NPK 8; 30; 0, 150 kg/ha, că am crezut că o să pun rapiță, și 220 kg/ha de uree înainte de semănat. Sper să obțin o producție mulțumitoare, mai ales că în ultimii ani tot am făcut producții între 3.300 și 3.800 kg/ha”, ne-a declarat Alexander Degianski.
NU E NICI UN RISC!
E o experiență, un experiment, până la urmă! Chiar și Alexander Degianski se întreabă: „O fi bine, o fi rău? Om trăi și om vedea!”
Întrebându-l dacă nu a riscat, deoarece a început semănatul și de floare, și de ceapă mai devreme, fermierul a răspuns… ferm: „Nu este niciun risc!”
În ciuda prognozelor, vremea poate fi imprevizibilă. Bunăoară, în dimineața zilei de 19.03. la Galați a fost ninsoarea mieilor!
„Variații mari de temperatură pot apărea pe solurile uscate, atunci când soarele strălucește și încălzește solul, iar noaptea se răcește brusc. Cu cât perioada în care sămânța este în sol rece este mai lungă, cu atât aceasta este expusă la apariția de boli, la atacul de dăunători sau la distrugere din cauza erbicidelor.
VOREL ȘTEFĂNESCU: SUNT ALTE LUCRĂRI DE FĂCUT ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ!
În cazul semănatului în teren rece, energia germinativă scade sau este distrusă, ceea ce duce la moartea plantuței înainte de răsărire. Putrezirea seminței, apariția fuzariozei acesteia, infestarea plantei cu Pythium, atacul viermilor sârmă și al larvelor de buhă sunt elemente de luat în seamă”, atrage atenția Viorel Ștefănescu, într-o postare într-un grup de socializare, cu 30 de ani lucrați în ameliorarea porumbului și cu vreo 50.000 ore petrecute printre plante.
„Am măsurat în diminețile trecute temperatura solului și a fost de 7-8 grade C, dar fără tendința de creștere. Sunt alte lucrări de făcut în această perioadă”, susține specialistul din Alexandria care a coordonat o fermă de 9.000 ha.
Un fermier din Olt, Dorin Chivu, a… furat startul, intrând la semănat încă de pe 6 martie!!
Așadar, sămânța de floarea soarelui nu mai are… răbdare!