Sămânţa bună, baza recoltelor bogate - Revista Ferma
4 minute de citit

Sămânţa bună, baza recoltelor bogate

legume4 m Sămânţa bună, baza recoltelor bogate

Fermierii români au început să investească în tehnologie, având la dispoziţie o gamă întreagă de produse profesionale. Aceasta este concluzia la care am ajuns în urma discuţiilor cu reprezentanţii companiilor producătoare de seminţe pentru sectorul legumicol, cu ocazia târgului Indagra, desfăşurat în luna octombrie la Centrul Expoziţional Romexpo din Bucureşti.

 

ZKI Seminţe

„Sămânţa bună este baza unei recolte bogate. Potenţialul genetic al unei seminţe este ceea ce va reflecta mai târziu piaţa şi puterea producătorului de a convinge cumpărătorul”, remarca Cristian Panic, reprezentant ZKI Seminţe. După părerea sa, piaţa de desfacere reprezintă însă momentan un impediment în dezvoltarea producătorilor.

„Ar fi nevoie de mici asociaţii de producători care să aibă totuşi o putere de cumpărare şi de absorbţie mai mare a fondurilor oferite de stat şi de Uniunea Europeană”, constată Cristian Panic, care crede că, din punct de vedere tehnologic, se poate constata că suprafeţele sunt din ce în ce mai bine lucrate în legumicultură. „Singura problemă ar fi preţurile destul de scăzute care s-au practicat anul acesta, atât pe pieţele de gros cât şi pe pieţele mici”, susţine acesta.

 

Ghesaf Trade

La rândul său, Ilarian Gheora, manager general al companiei Ghesaf Trade, consideră că Ministerul Agriculturii şi celelalte instituţii cu responsabilităţi ar trebui să facă mai mult în direcţia capitalizării şi demarării investiţiilor.

„În legumicultură, activitatea este complet decapitalizată, iar investiţiile adevărate aproape că lipsesc”, spune el. Compania pe care o conduce a venit anul acesta cu câteva noutăţi deosebite. „Avem produse de excepţie la tomate, varză şi pepeni verzi.

De asemenea, comercializăm cartofi de sămânţă din Olanda, ţara cu cele mai bune rezultate în domeniul ameliorării şi realizării de noi soiuri de cartof”. Pe lângă asta, Ghesaf Trade oferă fermierilor întreaga gamă de produse complementare, astfel încât ei să poată demara rapid o producţie legumicolă.

„Ca produse complementare aş menţiona îngrăşămintele foliare şi pentru fertigare. Avem o noutate absolută pe piaţa europeană şi, implicit, pe cea românească, respectiv primul îngrăşământ foliar sub formă de gel.

Acesta are câteva proprietăţi deosebite, care îl face eficace şi rapid în aplicare. De asemenea, punem la dispoziţia clienţilor noştri sisteme de irigaţii, oferim turbă, pastile nutritive şi tot felul de accesorii pentru producţia în sere şi solarii, care uşurează imens activitatea fermierului”, susţine reprezentantul companiei din Otopeni.

 

Semplant

La fel de interesantă este şi oferta celor de la Semplant, care se adresează în special profesioniştilor în legumicultură. „Anul acesta am venit cu două varietăţi noi de tomate pentru solar, care au mai multă rezistenţă”, ne-a declarat Adrian Ionescu, directorul şi totodată proprietarul companiei. Pe de altă parte, Semplant pune la dispoziţia clienţilor săi un produs revoluţionar, o soluţie pentru fertilizat cu micronutrienţi şi acid 5-aminolevulinic.

„Acest produs, denumit Pentakeep, măreşte cantitatea de clorofilă din plantă şi poate fi o soluţie pentru combaterea anumitor condiţii de stres. Spre exemplu, s-a folosit acest produs pe plante lovite de grindină, ale căror frunze au fost pe jumătate distruse. Rezultatul a fost că s-a obţinut o producţie ca şi cum toate frunzele ar fi fost întregi, deoarece pe porţiunea de frunze rămase a crescut cantitatea de clorofilă după aplicarea produsului şi planta nu a simţit şocul.

Acest produs măreşte rezistenţa la secetă, dar şi la frig. La minus 2 grade, plantele nu sunt afectate de frig, după ce au fost tratate cu Pentakeep. Chiar şi în condiţii de lumină slabă, plantele se pot dezvolta normal, dacă s-a folosit fertilizantul minune”, afirmă Adrian Ionescu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →