Cu aproape 30 de utilaje „strâns” poziționate, standul companiei Smart Agro Machines (SAM) a fost apreciat de către vizitatorii Agraria 2023. „Am pregătit un stand generos, cu bucurie și cu numeroase noutăți și oferte, atât în ceea ce privește utilajele pentru prelucrarea solului, cât și echipamentele pentru protecția plantelor, recoltare, producerea furajelor, transport și logistică. SAMdorește să aducă în fața fermierilor echipamente accesibile și de o calitate Premium de la producători de renume din Europa”, a declarat Ciprian Popa, administrator Smart Agro Machines.
Principalele branduri reprezentate deSAMsunt: Eurospand, Falc, Ovlac, Pastò Agriculture, Toselli, Pioggia Carnevali și tractoarele TYM.
Ciprian Popa (dr.) și Marius Mitra (stg.)
Distribuitoare de precizie
De la producătorul Eurospand, în standulSAMa fost prezentată o mașină de împrăștiat îngrășăminte granulate cu dotări de ultimă generație. „Distribuitoarele Eurospand sunt dotate cu sistem de control automat al lățimii de lucru, ISOBUS, sistem de cântărire pentru o distribuire precisă și capacitatea de a identifica peste 100 de tipuri de îngrășământ. Alte dotări de top includ grătarele ce vibrează, ușurând astfel distribuția uniformă, fără goluri în alimentare și mai ales construcția buncărului și a elementelor de distribuție, integral, din inox, ceea ce extinde nelimitat garanția pentru aceste componente”, a detaliat Ciprian Popa.
Cultivatorul Tornado
Pentru agricultura conservativă, Pastò Agriculture propune cultivatorul Tornado, un utilaj care pregătește terenul dintr-o singură trecere. Cultivatorul Tornado distruge resturile vegetale, prelucrează solul în adâncime, până la 35 cm, după care amestecă, afânează și nivelează solul. Astfel, cu ajutorul unor baterii de discuri ondulate, intercalate, resturile vegetale sunt mărunțite, apoi urmează ancorele cu gheare, controlate și reglate hidraulic, care taie solul până la o adâncime de 35 cm, pentru o prelucrare în profunzime a terenului și o mixare pe toată adâncimea. În final, un set de tăvălugi cu colți continuă fărâmițarea bulgărilor și nivelarea solului, după care un tăvălug greu, dublu disc V (Harrow) are rolul de a consolida terenul și de a definitiva pregătirea patului germinativ. Pentru cultivatorul Tornado cu lățimea de 4 metri necesarul de putere al tractorului este de 350-400 CP.
”Fermierii încep să se intereseze tot mai mult de sistemele GPS performante de autoghidare pentru agricultura de precizie. Fie că vorbim despre tractoare sau echipamente pentru efectuarea lucrărilor de protecție a plantelor, fără echiparea cu astfel de dotări, devine tot mai dificilă atât respectarea normelor de mediu, cât mai ales producția agricolă eficientă și performanța în agricultură.” – CIPRIAN POPA, Administrator Smart Agro Machines
Drenatorul Apache
Tot de la compania italiană Pastò Agriculture, drenatorul Apache prelucrează terenul în profunzime și permite drenarea apei, eliminând băltirile. „Drenatorul Apache are roți de transport și adâncime, precum și discuri plasate anterior ancorelor, pentru a facilita pătrunderea acestora în pământ. Elementele principale ale acestui utilaj greu sunt ancorele drepte, de profunzime, care prelucrează terenul până la o adâncime de 65 cm. Acest sistem de „despicare” a terenului ajută la drenarea apei, crescând capacitatea de absorbție a terenului, dar, în același timp lasă să pătrundă aerul și căldura în interiorul solului. Spre deosebire de scarificator, acest utilaj nu combină straturile de teren între ele, respectând astfel principiul fundamental al agriculturii conservative care consideră solul un organism viu în care straturile nu trebuie să se amestece între ele. În urma prelucrării terenului cu drenatorul Apache, crește porozitatea și fertilitatea solului. În cazul băltirilor frecvente este recomandat să se efectueze lucrări ale terenului cu drenatorul Apache o dată la trei ani”, recomandă Marius Mitra, reprezentant Pastò Agriculture în România.
5 ani garanție la tractoarele TYM
Tractoarele TYM, produse în Coreea de Sud, fac parte din portofoliulSAM. „Tractoarele TYM sunt fiabile și practice, iar o bună dovadă în acest sens este și garanția de cinci ani. Cel mai puternic tractor TYM are 130 CP și l-am adus și la noi în stand la Agraria”, a ținut să precizeze Ciprian Popa.
Pentru fermele tradiționale, care încă practică arătura, Ciprian Popa recomandă plugurile OVLAC, în special plugul MINI, pentru a ara și a practica o agricultură conservativă în același timp, precum și discurile grele PRO DISK cu talere independente, cu o lățime mare de lucru, de 8, 10 și 12 metri, tractate, de la Pastò Agriculture.
De la producătorul italian Falc, în standulSAMa fost expusă o tocătoare pentru aplicații comunale, precum și o tocătoare pentru cultura mare, cu o lățime de lucru de 4,5 m, care se poate folosi în miriștile de rapiță, porumb, floarea soarelui și altele.
Irigațiile prind aripi!
Condițiile prelungite de secetă din ultimii ani au obligat fermierii să caute soluții pentru a salva recoltele. O posibilă rezolvare poate fi utilizarea tamburilor de irigat Pioggia Carnevali. „România are nevoie de irigații, iar noi suntem pregătiți să oferim sisteme complete, o gamă largă de tamburi și motopompe de la Pioggia Carnevali, indiferent de suprafață, în funcție de cererea fiecărui fermier”, a spus Ciprian Popa.
Încrederea este baza colaborării
În ceea ce privește piața utilajelor agricole din această primă parte a anului, Ciprian Popa s-a declarat mulțumit că „în ciuda dificultăților datorate situației din Ucraina, fermierii au în continuare încredere înSAM. Avem vechi parteneri care au cumpărat de la noi mașini agricole pentru proiecte întregi, ceea ce, mai ales în ultimele luni, a fost pentru noi un ajutor și le mulțumim. Sunt în continuare discuții pentru proiecte în derulare și mai ales pentru cele ce se vor depune pentru viitoarea tranșă de proiecte. Chiar dacă s-au achiziționat mai puține utilaje cu plata directă sau în leasing decât anul trecut, sperăm că optimismul fermierilor va reveni odată cu viitoarea recoltă și mai ales că vom avea un an agricol bun!”
DATE DE CONTACT
Informații suplimentare SAM:
tel.: 0723255644; office@s-a-m.ro;
un articol de
GHEORGHE GHIȘE