Salonul Inovaţiei Syngenta - Revista Ferma
8 minute de citit

Salonul Inovaţiei Syngenta

În deschiderea manifestării, Sergiu Staicu, director general Syngenta România, a început prin a le mulţumi fermierilor şi distribuitorilor prezenţi pentru faptul că sunt alături de Syngenta la Salonul Inovaţiei. „Dar mai ales vă mulţumesc pentru ceea ce am realizat împreună cu dvs. anul acesta şi anii trecuţi. Motivul pentru care suntem astăzi aici alături de dvs. este în primul rând dat de încrederea pe care ne-o acordaţi, de faptul că folosiţi produsele şi tehnologiile Syngenta şi asta ne dă nouă energie să mergem mai departe şi să venim către dvs. cu produse şi soluţii noi”, a declarat directorul general al Syngenta România.

Salonul Inovaţiei Syngenta

Artesian – cu puţină apă – primul în producţii!
Recunoscută pe segmentul de seminţe de floarea-soarelui, Syngenta vine acum cu o inovaţie şi în zona de porumb, cu o genetică absolut nouă – gama Artesian. Oficialii companiei consideră că o schimbare semnificativă o vor produce noii hibrizi, care au avut rezultate remarcabile. „Conceptul Artesian are ca egidă gestionarea eficientă a resurselor de apă în condiţii optime de tehnologie, dar mai ales în condiţii dificile, respectiv în cele mai importante aspecte – cu privire la toleranţa la secetă şi la arşiţă”, şi-a început prezentarea Ionuţ Nae, manager pentru Cultura de porumb în cadrul Syngenta.
Hibrizii Artesian au fost selectaţi de-a lungul ultimilor ani şi testaţi de către departamentul de cercetare şi dezvoltare Syngenta, iar selecţia şi ameliorarea s-au făcut pentru însuşirile cele mai bune în vederea gestionării eficiente a resurselor de apă şi pentru toleranţă sporită la factorii de stres termic şi hidric. Hibrizii Artesian au un sistem radicular bine dezvoltat, vigoare la răsărire şi dezvoltare rapidă în vegetaţie, precum şi toleranţă la frângere şi la cădere.
Conceptul Artesian a fost lansat anul acesta prin cei doi hibrizi timpurii: SY Chorintos (FAO 300) şi Orpheus (FAO 340). „Orpheus a fost anul acesta unul dintre pilonii de bază ai portofoliului Syngenta, din perspectiva potenţialului de producţie şi al rezultatelor obţinute de fermieri şi în platformele demonstrative. Spre exemplu, la Orezu (Ialomiţa) în câmpul realizat de APPR (Asociaţia Producătorilor de Porumb din România) la Ziua porumbului 2018, în grupa hibrizilor timpurii, dintr-un număr de 15 hibrizi, Orpheus a ieşit pe locul I, cu o producţie de circa 13 tone/ha. Iar la Iaşi, tot în platforma APPR, hibridul Orpheus a fost în top 3 în segmentul hibrizilor timpurii, până în 350 FAO”, a declarat Ionuţ Nae.

Trei noi hibrizi pentru campania 2019
Din 2019, în portofoliul Syngenta se vor adăuga trei noi hibrizi Artesian: SY Scorpius, SY Premeo şi SY Carioca. Toţi aceşti hibrizi au fost testaţi de-a lungul ultimilor cinci ani şi au obţinut rezultate excelente în câmpurile de testare, dar şi în loturile comerciale, acolo unde densităţile au fost mai ridicate, indiferent de condiţiile climatice, chiar mai puţin favorabile culturii porumbului.
• SY Scorpius (FAO 270) este un hibrid adaptat pentru semănat foarte devreme, cu o vigoare bună la răsărire şi cu o stabilitate foarte bună în producţie, mai ales în anii secetoşi şi cu arşiţă, la care se adaugă o toleranţă bună la bolile tulpinii şi ale ştiuletelui. Perioada scurtă de vegetaţie (110-120 zile) şi viteza bună de pierdere a apei din bob fac ca Scorpius să fie pretabil şi pentru cultura a doua.
• SY Premeo (FAO 380) este un hibrid nou, care nu se aseamănă cu nici un alt hibrid aflat acum în producţie. {tiuletele fix permite ca hibridul Premeo să fie semănat în densităţi foarte ridicate: „recomandăm fermierilor din România să semene luând în calcul numărul de plante la recoltat – o nouă abordare pe care Syngenta doreşte să o comunice fermierilor în vederea atingerii potenţialului genetic al hibrizilor. Pentru hibridul Premeo, recomandăm o densitate de circa 68-73 mii plante recoltabile/ha (neirigat)”, a completat Ionuţ Nae.
• SY Carioca este un hibrid tardiv (FAO 490) cu rezultate de excepţie mai ales în condiţii intensive. Acesta are în plus o toleranţă crescută la factorii de stres termic şi hidric, se adaptează uşor la condiţii diferite de tehnologie şi de climă şi are o toleranţă sporită la bolile tulpinii şi ale ştiuletelui.
Pe lângă hibrizii Artesian, la întâlnirea Syngenta cu fermierii a fost remarcat şi hibridul SY Zephir (FAO 390) – lansat în urmă cu câţiva ani, care a obţinut şi anul aceste una dintre cele mai bune producţii în România. Astfel, la Orezu, în platforma APPR, hibridul Zephir s-a clasat pe primul loc (cu o producţie de peste 13 tone/ha) în competiţie cu cei 35 de hibrizi ai companiilor prezente la această ediţie.

Floarea-soarelui Syngenta a atins un nou nivel
Syngenta – lider în cultura de floarea-soarelui – are o lungă istorie în ameliorarea acestei culturi. Obiectivele Syngenta pentru floarea-soarelui sunt obţinerea unei producţii constante şi ridicate, precum şi o stabilitate a conţinutului şi a calităţii uleiului. Toate acestea nu sunt posibile fără o bună toleranţă la secetă şi la temperaturi ridicate, fără rezistenţă la boli şi la dăunători şi fără toleranţă la erbicide.
Syngenta este lider în Europa la floarea-soarelui, atât pentru cultura convenţională, cât şi în tehnologiile Clearfield, Clearfield Plus şi HighOleic. În Europa, hibrizii Syngenta au o cotă de piaţă de 52% pentru tehnologia Clearfield şi Clearfield Plus, 57% pentru HighOleic şi 15% pentru ExpressSun. Cei mai renumiţi hibrizi Syngenta sunt: NK Neoma – cel mai vândut hibrid de floarea-soarelui, SY Bacardi CLP – cel mai vândut hibrid Clearfield Plus şi SY Experto – cel mai vândut hibrid HighOleic.
Pentru 2019, la cultura de floarea-soarelui, Syngenta propune fermierilor din România un portofoliu cu producţii ridicate şi genetică îmbunătăţită din punct de vedere al productivităţii.
„Inovaţia este înţelegerea din timp a tendinţelor şi nevoilor din piaţă. Chiar dacă la floarea-soarelui, 2018 nu a fost un an foarte bun, există un segment care a beneficiat de o conjunctură favorabilă – floarea high-oleică are un preţ semnificativ mai mare decât cea linoleică. Syngenta a înţeles şi a anticipat această nevoie, astfel că acum compania dispune de cel mai complet şi mai bun portofoliu în floarea-soarelui şi în mod specific pentru floarea-soarelui high oleică, adică cea mai bună calitate, pe lângă producţie. Acesta este un segment unde hibrizii Syngenta pot aduce un plus semnificativ. Propunem fermierilor să treacă la un nou nivel, să fie mai productivi şi, implicit, mai profitabili la această cultură”, a declarat Daniela Răduică, manager produs pentru Cultura de floarea-soarelui – Syngenta.
În România, 1 din 1,5 ha cultivate cu floarea-soarelui în tehnologia Clearfield Plus conţine genetică Syngenta; 1 din 2 ha cultivate cu floarea-soarelui în tehnologia Clearfield este tot marca Syngenta; 1 din 3 ha cultivate cu floarea-soarelui au genetică Syngenta şi 1 din 4 ha cultivate cu floarea-soarelui HighOleic este tot Syngenta.
Pentru anul 2019, Syngenta propune fermierilor români un portofoliu complet: NK Brio (convenţional); Talento, SY Experto, NK Adagio, NK Neoma şi SY Diamantis (Clearfield); SY Gracia CLP, SY Bacardi CLP şi SY Neostar CLP (ClearfieldPlus); precum şi Subaro HTS şi Sumiko HTS (Express). „Cu aceşti hibrizi considerăm că fermierii pot să facă profit în anii care urmează. La hibrizii HighOleic, chiar dacă este un segment de nişă, acesta poate aduce un spor de profitabilitate destul de bun. Mai ales că preţurile la această categorie sunt destul de ridicate”, a apreciat Daniela Răduică.

În numărul viitor al revistei Ferma vom continua prezentarea inovaţiilor Syngenta, în special a noului fungicid ELATUS™ ERA, un fungicid pe bază de Solatenol™.

 

NOUA GENERAŢIE A TRATAMENTULUI FUNGICID LA SĂMÂNŢĂ
Din 2019, pentru fermierii din România, Syngenta propune pentru hibrizii Artesian un nou tratament la sămânţă, compus din două produse: Maxim Quattro şi Vibrance. Această combinaţie, Maxim Quattro cu patru substanţe active (Fludioxonil, Metalaxil-M, Thiabendazole şi Azoxystrobin) şi Vibrance cu o substanţă activă (Sedaxane), are ca principal obiectiv controlul total împotriva bolilor cu transmitere prin sol şi sămânţă: fuzarioza (Fusarium spp.), căderea plăntuţelor (Phytium spp.) şi Rhizoctonia spp. Prin tratamentul seminţelor cu Maxim Quattro şi cu Vibrance se asigură porumbului un start bun în vegetaţie, facilitând o răsărire mult mai rapidă, mai ales în condiţii dificile şi în diferite situaţii în primăvară, cum sunt diferenţele mari de temperatură dintre zi şi noapte şi stresul hidric.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/225 (ediţia 15-30 noiembrie 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →