România, prezentă la simpozionul cireșelor din China - Revista Ferma
6 minute de citit

România, prezentă la simpozionul cireșelor din China

foto 1 8 România, prezentă la simpozionul cireșelor din ChinaDoi cercetători de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Iași au reprezentat România la cel de-al IX-lea Simpozion Internațional al Cireșelor, desfășurat la Beijing, în perioada 21-25 mai.

La eveniment au fost prezenți peste 300 de invitați, inclusiv producători din regiuni consacrate în domeniul cireșelor de pe întreg mapamondul, experți din universități, stațiuni și institute de cercetare de profil.
S-au desfășurat conferințe academice internaționale, China Cherry Expo, vizite în ferme experimentale și de producție, precum și prima ediție a Festivalului de Cultură a Cireșelor de la Beijing, care a inclus și o amplă activitate cu publicul, cetățenii și turiștii fiind implicați în experimentarea bucuriei culesului și a degustării de cireșe.

rezerva 3 România, prezentă la simpozionul cireșelor din China

ROMÂNIA, PARTE DIN JURIU

Cei doi tineri specialiști ieșeni – Ionel Perju și Ionuț Vasile Ungureanu – au consemnat minim două realizări remarcabile, respectiv șansa de a prezenta public lucrări științifice privitoare la rezultatele unor cercetări realizate la Iași, precum și onoarea de a fi cooptați în grupul celor 30 de specialiști membri ai Comisiei de jurizare din cadrul concursului mondial de cireșe.
Cercetătorii ieșeni au fost primiți de către Președintele BAAFS CHINA (Beijing Academy of Agriculture and Forestry Science), Zhang Kaichun, prim specialist în cultura cireșului din zona Asia și un vechi colaborator al Stațiunii Pomicole de la Iași.
“Simpozionul Mondial al Cireșelor de la Beijing este cel mai important eveniment de profil. Este o grandioasă sărbătoare a cireșelor. Noi avem o colaborare de peste 25 de ani cu Academia Chineză. Ca să glumesc puțin, aș spune că suntem mai cunoscuți la Beijing decât în România. I-am delegat, de această dată, pe mai tinerii mei colegi Ionel Perju și Ionuț Vasile Ungureanu deoarece vrem să le oferim posibilitatea de a acumula informații profesionale de ultimă oră la nivel mondial, astfel încât să asigurăm pe baze temeinice continuitatea atât în activitatea internă a unității, cât și în relațiile internaționale ale instituției”, spune Gelu Corneanu, Director al SCDP Iași.

foto 2 9 România, prezentă la simpozionul cireșelor din China

CUM A AJUNS CHINA LIDER MONDIAL LA CIREȘE?

”În urmă cu un sfert de veac, la rândul meu am avut experiența colaborării științifice cu China. Între cei cu care am început colaborarea, printr-un proiect ministerial al statului român și al statului chinez, acum 25 de ani, s-a numărat și cireșarul de la Beijing, profesorul Zang Kaichun.
Alături de domnia sa, la deschiderea oficială a evenimentului au fost prezenți primarul Beijing-ului și alte oficialități ale statului chinez, dar și Francois Laurens, președintele Societății Internaționale a Horticultorilor care, de asemenea, este un admirator al României și care a salutat cu foarte mult respect delegația țării noastre.
China nu a fost o mare producătoare de cireșe dar, în urmă cu vreo 20-30 de ani, și-a propus un program de dezvoltare a sectorului. Iată, după 15 ani de aplicare a programului și cu foarte mulți bani investiți, a devenit lider mondial. China este pe primul loc la producția de cireșe, urmată îndeaproape de Statele Unite ale Americii. Și, dacă ne referim la creatorii de soiuri cu potențial genetic, China ne-a plasat pe noi, românii, pe locul trei mondial”, arăta Gelu Corneanu, Director al SCDP Iași.

foto 3 5 România, prezentă la simpozionul cireșelor din China

CE AU PREZENTAT CERCETĂTORII DE LA SCDP IAȘI?

Lucrarea științifică prezentată în Beijing-China de către cercetătorii SCDP Iași s-a intitulat ”Evaluarea fenofazei de înflorire a unor soiuri de cireș din cadrul SCDP Iași”, autori: Ionel Perju, Ionuț Vasile Ungureanu, Iuliana Elena Golache, Iulia Mineață, Gelu Corneanu, Sorina Sîrbu, Margareta Corneanu și Elena Iurea.
Cunoașterea perioadei de înflorire a genotipurilor de cireș este esențială pentru alegerea adecvată a combinațiilor de soiuri pentru a asigura o polenizare eficientă.
“S-a dovedit că temperaturile crescute în timpul ultimului repaus sunt responsabile pentru înflorirea mai timpurie, ceea ce duce la un risc crescut de pagube produse de înghețul târziu de primăvară, tulburări fenologice și fiziologice, cu o eșalonare a înfloririi și perturbarea activității polenizatorilor. Astfel, acest nou scenariu a provocat un interes deosebit pentru studiile de caracterizare fenologică și adaptarea speciilor temperate la schimbările climatice actuale. Studiile au fost efectuate în perioada 2010-2019 pe parcelele experimentale din cadrul SCDP laşi-România”, explică arătau specialiștii SCDP Iași.

rezerva 1 România, prezentă la simpozionul cireșelor din China

TEHNOLOGIA ABORDATĂ ÎN STUDIU

Tehnologia de întreținere a plantației experimentale aplicată în timpul studiului s-a bazat pe efectuarea de tăieri de rodire, lucrări ale solului cu ajutorul discului palpator, fertilizarea și combaterea bolilor și dăunătorilor specifici cireșului.
Clima are un pronunțat caracter continental, fiind influențată de masele de aer de origine estică. Secetă, înghețuri târzii de primăvară, averse de ploaie însoțite de grindină, completează trăsăturile regimului climatic continental specific.
Astfel, în perioada analizată s-a înregistrat o temperatură medie de 10,67°C, cu o abatere nesemnificativă de la multianuală de 0,03°C.
Cantitatea medie totală de precipitații a înregistrat valori de 580,8 mm cu un minim de 20,8 mm în februarie și un maxim de 95,28 mm în iunie. Vremea mai umedă de la sfârșitul primăverii și începutul verii (ca și în cazul de față) ar putea crește pierderile cauzate de crăparea indusă de ploaie la cireș.
Durata fenofazei de înflorire este un aspect important și este influențată de caracteristicile genetice ale soiului, dar și de condițiile meteo din timpul înfloririi. Numărul de zile înregistrate de la sfârșitul înfloririi până la maturitatea fructelor la soiurile de cireș studiate au înregistrat valori de 47,91 zile.

rezerva 2 România, prezentă la simpozionul cireșelor din China

REZULTATELE CERCETĂRII DE LA SCDP IAȘI

Din punct de vedere statistic au existat diferențe semnificative în activitatea de echilibru termic necesar în perioada de la sfârșitul înfloritului și maturarea fructelor. Corelând numărul de zile cu bilanțul termic activ, s-a constatat o corelație pozitivă semnificativă distinctă în perioada dintre umflarea mugurilor până la începutul înfloririi (r=0,678), iar în perioada dintre sfârșitul înfloririi și maturitatea fructelor (r= 0,956), corelația a fost pozitivă foarte semnificativă. Pe baza rezultatelor obținute, se poate concluziona că soiurile studiate sunt valoroase, iar caracteristicile lor pozitive pot servi drept potențial genetic apreciat în programele de ameliorare.

rezerva 4 România, prezentă la simpozionul cireșelor din China

SIMPOZIONUL CIREȘELOR DIN CHINA

Simpozionul Internațional al Cireșelor de la Beijing a fost organizat de Societatea Internațională pentru Știința Horticolă, Societatea Chineză pentru Știința Horticolă și Guvernul Popular Municipal din Beijing și a fost susținut de Academia de Științe Agricole și Silvice din Beijing, Guvernul Popular al Districtului Shunyi al municipiului Beijing, Secția Cherry, Societatea Chineză pentru Științe Horticole și Biroul de grădinărit și ecologizare din Beijing.
Click AICI și află detalii despre eveniment!

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →