Rolul geneticii în fermele de reproducție suină - Revista Ferma
4 minute de citit

Rolul geneticii în fermele de reproducție suină

ioan ladosi m Rolul geneticii în fermele de reproducție suină

Asumându-și rolul de gazdă, Ioan Ladoși – directorul PIC pentru Europa Centrală și de Est – le-a vorbit mai întâi celor prezenți despre eficiența economică în fermele de reproducție, despre rolul geneticii în dezvoltarea acestora, punctând de asemenea importanța indexului ca instrument de evaluare a progresului genetic. Referindu-se la acest din urmă aspect, domnia sa susține că indexul este cea mai bună predicție pentru profitabilitatea totală a unui animal. „Fiecare companie de genetică suină are propriul său index, iar valoarea de ameliorare a fiecărui animal este comparată cu valorile medii din populația de referință. Este greșit și totodată irelevant să comparăm indexul de la o companie la alta”, spune Ioan Ladoși. Pentru determinarea indexului se ține cont de selecția caracterelor, iar cei de la PIC pun accent pe robustețe, creștere eficientă, reproducție și carcasă. „Suntem singura companie care ne focalizăm extrem de mult pe greutatea individuală la fătare, pentru că știm că de asta depinde acea robustețe și supraviețuire până la capăt. Nu ne folosește la nimic să producem milioane de purcei dacă nu vom fi în stare să-i ducem la poarta abatorului”, remarca, în concluzie, Ioan Ladoși.

 

Managementul fermelor de scroafe

La rândul său, Ian Bond, director comercial pentru Europa în cadrul companiei PIC, a venit cu exemple concrete în ceea ce privește managementul fermelor de scroafe, insistând asupra utilizării eficiente a mijloacelor fixe pentru maximizarea profitabilității. Astfel, potrivit acestuia, creșterea veniturilor poate fi generată de utilizarea eficientă a boxelor. „Interesul fermierilor este să aibă cât mai multe cuiburi pe scroafă. Cu cât avem mai multe cicluri de fătări pe an, cu atât costurile pe purcel vor scădea. De aceea, un manager bun poate jongla cu vârsta la înțărcare a purceilor”, consideră specialistul britanic. Pe de altă parte, spune el, nerealizarea targetului de fătare cu zece la sută este de cinci ori mai costisitoare decât o creștere cu zece la sută a procentului de mortalitate a purceilor înainte de înțărcare! Un avantaj major în aplicarea geneticii PIC o reprezintă faptul că scrofițele intră cu trei săptămâni mai devreme la montă decât în mod normal, iar datorită economiei făcute cu furajul și spațiul, costul total per purcelul înțărcat scade semnificativ.

 

Genetică de top 

Partener al companiei PIC de peste zece ani, Marius Bereș le-a împărtășit în final celor prezenți experiența sa la complexul de reproducție și creștere a suinelor Eurohyb Coroi, din județul Mureș. Doctor în genetică animală, acesta a prezentat câteva exemplare de top pe care le multiplică, făcând referire, printre alții, la vierul PIC 408 de tip Pietrain, recunoscut pentru performanțele excelente ale carcasei și pentru costurile reduse cu furajarea, respectiv PIC 337, cel mai vândut vier la nivel mondial grație rezultatelor obținute în sisteme integrate. „Pentru a realiza o genetică de top, însămânțarea artificială este cea mai sigură cale de rezolvare, iar achiziția de material genetic de înlocuire cu valori de ameliorare ridicate este o garanție a unei descendențe în care se manifestă progresul genetic”, susține directorul societății Ceragrim, care oferă un nucleu genetic de bază pentru piața românească, dar și pentru țările din jur.

 

 

PERSPECTIVELE PIEȚEI MONDIALE A CARNII DE PORC 

Conform prognozelor FAO, consumul global de carne de porc va înregistra o creștere de 52% până în anul 2030. Cererea este susținută în special de China, care este și cel mai mare producător. In acest context, România ar putea juca un rol important, însă e nevoie de o mai bună organizare, avertizează Ioan Ladoși. „Piața noastră ar putea face față acestei provocări doar într-un context de organizare foarte bine pus la punct. Pentru că ar trebui să fim extrem de naivi să ne închipuim că un fermier care vinde zece mii de porci pe an ar putea de unul singur să exporte ceva pe piața chineză”, este de părere cel care deține și funcția de președinte al Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →