Pe Rodica Dinică am cunoscut-o în iunie 2018, când filmam pentru proiectul „Viitor pentru sate” în comuna vâlceană Vaideeni. Era angajată la o pensiune aflată în imediata vecinătate a casei lor de pe dealul care şerpuieşte paralel cu valea râului Cerna. Rodica aştepta oaspeţii cu multe bunătăţi, îmbrăcată în port popular şi, la puţin timp din momentul vizitei noastre am aflat că visul ei era ca într-o bună zi să poată să întâmpine turişti şi puţin mai sus pe deal, la ea acasă, în grădina cu „zmeură în trei culori”.
Agroturism în trei paşi!
Povestea soţilor Dinică este dovada că visele se pot împlini chiar şi cu bani puţini, însă cu multă muncă şi voinţă. Casa bătrânească din Cerna este acum disponibilă turiştilor prin obţinerea clasificării „Camere de închiriat”, acordată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Trei paşi importanţi au făcut Rodica şi Viorel pentru a intra în rândul micilor antreprenori din turismul montan.
1. Certificarea Produs Montan. Prin acordarea menţiunii de calitate facultativă „produs montan” de către Agenţia Naţională a Zonei Montane se atestă faptul că acel produs este sigur pentru consum, provine de la munte şi oferă garanţia calităţii. Zmeura din grădina soţilor Dinică a obţinut această menţiune şi vor urma şi alte produse.
2. Camere de închiriat – o iniţiativă excelentă pentru gospodăriile rurale din zona de munte care vor să-şi deschidă porţile pentru turişti, legal şi fără foarte multe investiţii. La „Casa Bunătăţi de la Rodica” din satul Cerna oaspeţii pot fi cazaţi acum în trei camere amenajate rustic, după specificul zonei şi au la dispoziţie două băi. Clasificarea oficială a venit în luna februarie a acestui an.
3. Punct Gastronomic Local. O prevedere legislativă mult aşteptată, având în vedere că gastronomia locală reprezintă o parte importantă din tradiţiile româneşti, este cea care se referă la funcţionarea punctelor gastronomice.
Agenţia Zonelor Montane organizează în această vară cursuri de formare profesională destinate persoanelor care deservesc Punctele Gastronomice Locale (PGL) iar Rodica Dinică a absolvit acest curs în luna iunie, la Oficiul zonei montane din Vaideeni.
Cum poate fi obținută certificarea Produs Montan aflați de AICI!
Bunătăţi de la Rodica
Gazde primitoare, Rodica şi Viorel vă întâmpină cu tot ce au mai bun în gospodăria lor de la Cerna: dulceţuri şi siropuri naturale din flora spontană, din livada familiei şi din cultura proprie de zmeur, carne la garniţă şi mămăligă la tuci, murături din butoi, brânzeturi locale, bureţi muraţi, pâine de casă, toate servite în ceramică de Horezu şi, mai presus de toate, aer curat, voie bună şi relaxare garantată!
De când a obţinut clasificarea „camere de închiriat”, Casa cu zmeură galbenă este tot timpul ocupată. Familii de la oraş vin mai ales la sfârşit de săptămână pentru odihnă, mâncare bună şi excursii în frumoasa zonă a Cernei. Soţii Dinică sunt ghizi pentru oaspeţii lor iar traseul turistic începe chiar din grădina lor generoasă şi bogată în vegetaţie.
ZMEURA ÎN TREI CULORI
Un soi mai rar, dar şi foarte gustos, face parte din simfonia în trei culori a plantaţiei de zmeură din grădina familiei Dinică. Zmeura galbenă face deliciul oaspeţilor şi tocmai de aceea Rodica a creat noul brand care-i poartă numele.
Vezi AICI cum s-a născut povestea grădinii cu zmeură în trei culori a soţilor Dinică!
un reportaj de
NICOLETA DRAGOMIR