Recoltarea sparanghelului este una dintre activităţile care necesită un număr mare de lucrători sezonieri, iar criza forţei de muncă din agricultură a determinat tot mai multe companii să dezvolte tehnologii care să suplinească lipsa „zilierilor”. În ultimul sezon, roboţii autopropulsaţi pe un rând şi-au demonstrat utilitatea pentru mai mulţi cultivatorii din Olanda şi Germania, mai ales că beneficiile declarate includ reducerea cu 50% a costurilor comparativ cu recoltarea manuală.
SPARTER ŞI AVL COMPACT S1560
Companiile olandeze Cerescon şi AvL Motion sunt producătoarele celor mai cunoscuţi roboţi selectivi pentru recoltarea sparanghelului alb – Sparter şi AVL Compact S1560, fiecare înlocuind aproximativ 25 de lucrători.
În funcţie de soiul de sparanghel, de condiţiile meteorologice şi de frecvenţa de recoltare, un robot poate acoperi o suprafaţă de aproximativ 30 ha, cu o frecvenţă de recoltare de o dată la 2,5 zile şi 16 ore funcţionare pe zi.
Roboţii autopropulsaţi pentru recoltarea sparanghelului necesită un singur operator şi pot fi transportaţi cu uşurinţă între câmpuri. Dimensiunile compacte ale roboţilor permit negocierea unui viraj de numai 6 metri, iar şenilele reduc compactarea solului şi oferă stabilitate suplimentară.
5 AVANTAJE ALE RECOLTĂRII CU ROBOŢI
- Sparanghel de mai bună calitate datorită unui sistem patentat de detectare subterană a tijelor, cu ajutorul căruia sparanghelul este tăiat înainte de a ieşi din sol. Astfel tijele rămân etiolate (albe) şi se evită colorarea acestora.
- Cu ajutorul detectării subterane, frecvenţa de recoltare poate fi redusă la o dată la trei zile, triplând astfel capacitatea de recoltare în comparaţie cu sistemul cu detectare la suprafaţa solului.
- Randament mai mare, căci detectarea subterană scade procentul de „daune” la adâncime în comparaţie cu recoltarea manuală.
- Robotul reface patul de nisip după recoltare, reducând astfel procentul de tije îndoite.
- Sistemul de detectare subterană nu necesită o sursă de lumină, ceea ce înseamnă că robotul poate lucra zi şi noapte, după cum este necesar.
Din sezonul 2021, Sparter va fi disponibil doar în versiunea cu autopropulsie pe un rând şi poate fi adaptat pentru a fi folosit în sistemul de cultură cu mini-tuneluri. De asemenea, Cerescon a anunţat că lucrează la dezvoltarea unor versiuni cu recoltare pe 2 şi 3 rânduri, iar planul declarat este de a produce până la 150 de maşini anual în următorii cinci ani.
Click AICI şi vezi cum funcţionează cei doi roboţi!
Robotul Sparter
Robotul AvL COMPACT
un articol de
GHEORGHE GHIŞE