
Cum era de aşteptat, respingerea la vot a amendamentelor privind contractul de arendă în şedinţa Camerei Deputaţilor din Parlamentul României a atras nemulţumirea asociaţiilor de fermieri.
Într-o scrisoare comună semnată de reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România (PRO AGRO) şi Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), cele trei mari asociaţii îşi exprimă „dezamăgirea şi revolta” faţă de decizia luată marţi, 9 aprilie.
„După îndelungate şi nenumărate consultări şi negocieri, care au condus la acorduri privind soluţiile adoptate şi compromisuri acceptate de toate părţile implicate în acest demers, în urma votului de ieri, fermierii îşi văd înşelate aşteptările că vor avea, în sfârşit, o Lege a arendei care să le asigure stabilitate şi predictibilitate şi le va oferi siguranţă şi încredere în dezvoltarea afacerilor lor agricole”, se arată în comunicat.
De asemenea, organizaţiile sus-menţionate solicită explicaţii argumentate parlamentarilor care au votat împotrivă sau s-au abţinut, în condiţiile în care consultările şi negocierile cu fermierii şi mediul asociativ durează de ani de zile pe acest subiect care face obiectul programelor de guvernare asumate de majoritatea formaţiunilor politice din ultimele 2 mandate parlamentare. Parlamentarii USR şi AUR sunt consideraţi principalii vinovaţi pentru această situaţie.
Impact economic negativ
LAPAR, PRO AGRO şi UNCSV îşi exprimă dezamăgirea şi îngrijorarea că în acest moment România nu are o Lege a arendei în vigoare. „Faptul că perioada de arendare nu este reglementată prin lege are un impact economic negativ semnificativ asupra afacerilor agricole, asupra investiţiilor în tehnologie şi eficienţei gestionării fermelor pe termen mediu-lung, afectează predictibilitatea planurilor de business şi rezilienţa fermelor mici şi mijlocii, cu consecinţe negative asupra competitivităţii fermierilor din România la nivel naţional şi european”, se precizează în comunicat.
Mai mult, susţin reprezentanţii fermierilor, lipsa acestei reglementări are impact negativ asupra resurselor naturale, în condiţiile în care fermierii nu au predictibilitate şi stabilitate pentru practicarea rotaţiei culturilor, protecţiei biodiversitaţii solului, a investiţiilor în sistemele de irigaţii şi perdelele forestiere, iar atingerea ţintelor privind suprafeţele agricole împădurite rămâne doar un deziderat care apare în mod recurent pe fondul campaniilor electorale.
Fermierii nu renunţă!
În încheiere, se menţionează că LAPAR, PRO AGRO şi UNCSV vor continua demersurile pentru adoptarea unei Legi a arendei care să reglementeaze drepturile şi obligaţiile părţilor semnatare ale contractului de arendă, inclusiv instituirea unei perioade minime privind durata acestuia. În acest sens, cele trei mari organizaţii cer fermierilor şi mediului asociativ din România să facă front comun şi să-şi exprime nemulţumirea privind votul negativ de ieri, pentru a-şi susţine şi apăra interesele, în vederea obţinerii unui rezultat favorabil vizavi de mult aşteptata Lege a arendei.