REGULI NOI: Când e interzis să aplici îngrăşăminte? - Revista Ferma
2 minute de citit

REGULI NOI: Când e interzis să aplici îngrăşăminte?

Conform noului Program de Acţiune pentru combaterea poluării apelor cu azot din surse agricole, au fost instituite noi perioade de restricţie pentru aplicarea fertilizanţilor organici, solizi şi lichizi. Faţă de vechile norme, cele noi instituie perioade diferite, în funcţie de unităţile de relief.

 

La munte, perioada de interdicţie mai lungă

 

• Zona 1 o reprezintă regiunile de câmpie. În acestea, perioada de interdicţie începe la 15 noiembrie şi se încheie la 10 martie.

• În Zona 2, adică în regiunile deluroase, interdicţia începe cu zece zile mai devreme, pe 10 noiembrie, şi se încheie pe 20 martie.

• În sfârşit, în zonele montane, este interzisă aplicarea îngrăşămintelor organice între 5 noiembrie şi 25 martie.

Un tabel complet al localităţilor încadrate în fiecare zonă este disponibil în Anexa 3 a Programului, care poate fi vizualizat AICI!

 administrare ingrasaminte_b

 

Liber la îngrăşămintele chimice!

O nouă prevedere, foarte importantă şi utilă fermierilor, se referă la permisiunea de a utiliza îngrăşăminte chimice chiar şi iarna. Pe terenurile arabile având culturi de toamnă sau pe care se înfiinţează culturi extratimpurii pentru care data semănatului este în perioada de interdicţie, se pot aplica îngrăşăminte chimice şi în perioada de interdicţie, în limita a maxim 50 kg azot substanţă activă/ha, în funcţie de dezvoltarea fiziologică a plantelor, cu respectarea condiţiilor de aplicare.

Pentru culturile din sere şi solarii nu se aplică perioadele de interdicţie, în condiţiile în care în interiorul acestora temperatura este mai mare de 5oC.

 

Platformele de stocare a gunoiului

Noul Program de acţiune cuprinde şi alte modificări importante, referitoare la spaţiul de stocare minim al platformelor pentru stocarea gunoiului de grajd şi la variantele constructive ale acestora. De asemenea, a fost modificată şi dimensiunea benzilor de protecţie. Asupra acestor aspecte, având în vedere că punerea lor în aplicare nu este iminentă, vom reveni pe larg în articole viitoare.

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV 

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →