Conform noului Program de Acţiune pentru combaterea poluării apelor cu azot din surse agricole, au fost instituite noi perioade de restricţie pentru aplicarea fertilizanţilor organici, solizi şi lichizi. Faţă de vechile norme, cele noi instituie perioade diferite, în funcţie de unităţile de relief.
La munte, perioada de interdicţie mai lungă
• Zona 1 o reprezintă regiunile de câmpie. În acestea, perioada de interdicţie începe la 15 noiembrie şi se încheie la 10 martie.
• În Zona 2, adică în regiunile deluroase, interdicţia începe cu zece zile mai devreme, pe 10 noiembrie, şi se încheie pe 20 martie.
• În sfârşit, în zonele montane, este interzisă aplicarea îngrăşămintelor organice între 5 noiembrie şi 25 martie.
Liber la îngrăşămintele chimice!
O nouă prevedere, foarte importantă şi utilă fermierilor, se referă la permisiunea de a utiliza îngrăşăminte chimice chiar şi iarna. Pe terenurile arabile având culturi de toamnă sau pe care se înfiinţează culturi extratimpurii pentru care data semănatului este în perioada de interdicţie, se pot aplica îngrăşăminte chimice şi în perioada de interdicţie, în limita a maxim 50 kg azot substanţă activă/ha, în funcţie de dezvoltarea fiziologică a plantelor, cu respectarea condiţiilor de aplicare.
Pentru culturile din sere şi solarii nu se aplică perioadele de interdicţie, în condiţiile în care în interiorul acestora temperatura este mai mare de 5oC.
Platformele de stocare a gunoiului
Noul Program de acţiune cuprinde şi alte modificări importante, referitoare la spaţiul de stocare minim al platformelor pentru stocarea gunoiului de grajd şi la variantele constructive ale acestora. De asemenea, a fost modificată şi dimensiunea benzilor de protecţie. Asupra acestor aspecte, având în vedere că punerea lor în aplicare nu este iminentă, vom reveni pe larg în articole viitoare.
un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV