Reguli esenţiale pentru staţionarea ovinelor - Revista Ferma
5 minute de citit

Reguli esenţiale pentru staţionarea ovinelor

Majoritatea îngrăşătoriilor şi a centrelor de colectare sunt pline de miei pregătiţi să fie transportaţi în alte ţări. Ghidul european de bune practici prevede anumite cerinţe pentru staţionarea la posturile de control, după o perioadă lungă de călătorie. Rezervarea postului de control trebuie planificată înainte de începerea transportului şi se menţionează în jurnalele de călătorie. Iată principalele 10 reguli pentru staţionarea ovinelor.

BUNELE PRACTICI PRIVIND CAZAREA

stationare ovine CANVA_b

În primul rând, posturile de control din ţară şi străinătate trebuie să respecte bunele practici privind cazarea. Acestea sunt:

  1. Temperatura din adăpost trebuie menţinută în limitele zonei de confort: minim 6°C – maxim 26°C la oi, iar la miei – minim 14°C – maxim 21°C. Pentru temperaturi optime, adăpostul se construieşte din materiale termoizolante (cărămizi, plăci metalice cu izolaţie), iar pentru încălzirea suplimentară, necesară în perioada rece, mai ales pentru mieii tineri, se utilizează radiatoare; scăderea temperaturii se face prin ventilaţie naturală sau mecanică.
  2. Pardoseala trebuie să aibă drenaje şi să se cureţe uşor cu încărcătorul frontal, iar în boxe se asigură un aşternut gros de paie curate de 0,5 kg/oaie şi 0,2-0,25 kg/miel.
  3. Se asigură un spaţiu de 1 mp pentru o oaie şi 0,4-0,5 mp/miel în boxele de odihnă.
  4. Frontul de furajare trebuie să fie de minim 0,4 m/oaie şi 0,3 m/miel, în medie, pentru a evita aglomeraţia la jgheaburi. Dacă ovinele sunt hrănite în boxe la discreţie, se asigură front de furajare pentru cel puţin 10 ovine, iar dacă hrănirea se face raţional, frontul trebuie să permită accesul la furaje pentru toate animalele în acelaşi timp.
  5. Adăpătorile nu trebuie amplasate în apropierea jgheaburilor de furaje sau a zonelor de odihnă, pentru a preveni udarea furajelor/aşternuturilor. Înălţimea adăpătorilor trebuie să fie reglabilă, în funcţie de categoria de ovine cazată în boxe: la 0,5 m de la pardoseală în boxele cu oi şi la 0,3-0,4 m în boxele cu miei. În boxele cu jgheaburi de adăpare liniare, acestea se reglează astfel încât înălţimea lor să fie la nivelul crupei, pentru a evita impurificarea apei cu dejecţii.
  6. Curăţenie. După cel mult 6 zile de utilizare, posturile de control vor beneficia de o zi de curăţare şi dezinfectare.

stationare ovine CANVA (1)_b

Pentru sănătatea animalelor, se recomandă următoarele:

7. Alimentaţie. Toate ovinele trebuie să primească furaje şi apă imediat după ce ajung în posturile de control sau colectare. Este necesară apa proaspătă, potabilă, la discreţie.
8. Ovinele se evaluează de către o persoană calificată, in perioada de odihnă. Animalele apreciate cu risc vor beneficia de îngrijire adecvată în funcţie de cauzalitate. Condiţiile de transport de lungă durată impun un contact strâns între ovine, astfel existând riscul creşterii infectării cu agenţi patogeni. Dacă unele animale nu pot continua călătoria şi trebuie să rămână în postul de control, ele se izolează într-o zonă separată unde vor primi asistenţă sanitar-veterinară şi vor fi recuperate ulterior.
9. Reîncărcarea vehiculelor de transport cu apă şi furaje la posturile de control trebuie făcută cu 1-2 ore înainte de ora programată pentru continuarea călătoriei.
10. Curăţarea, îndepărtarea aşternuturilor murdare din boxe, spălarea şi dezinfectarea adăpostului şi a echipamentelor trebuie făcute în maxim 24 de ore de la scoaterea ovinelor din adăpost. Igienizarea adăpătorilor şi a jgheaburilor de furaje se face cu jet de apă sub presiune, iar dezinfecţia se realizează cu produse autorizate.
Ghidul european de bune practici pentru transportul ovinelor oferă şi alte detalii, iar transportatorii şi fermierii aşteaptă cu mare interes normele de aplicare pentru Legea 150 referitoare protecţia animalelor destinate exportului în ţări terţe, publicată în Monitorul Oficial în data de 23 iulie 2020. Click AICI şi vezi lista de amenzi şi neregulile sancţionate prin noua legislaţie românească.

ETAPELE CĂLĂTORIEI

Durata maximă de călătorie permisă pentru ovinele înţărcate este de 29 de ore şi poate fi prelungită cu maxim două ore, din care 14 ore de călătorie (etapa 1), o oră de repaus în vehicul pentru adăpare şi furajare, urmate de alte 14 ore de drum (etapa 2). După aceste trei etape, ovinele se descarcă la posturile de control pentru 24 de ore, apoi se continuă călătoria.
Respectarea tuturor normelor în timpul călătoriei lungi şi la posturile de control sunt esenţiale, ovinele având nevoie de odihnă, hrană, apă şi asistenţă sanitar-veterinară. Citeşte mai multe despre planificarea călătoriei şi cerinţele europene pentru transportul ovinelor pe www.revista-ferma.ro.

un articol de
IOAN PĂDEANU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →