În campania recoltărilor de vară, cultivatorii de cereale păioase din judeţul Olt au obţinut producţii bune, cu aproape o tonă mai mult în medie decât în sezonul agricol trecut.
Din situaţia centralizată la nivelul judeţului Olt, rezultă că a fost cultivată o suprafaţă de 130.436 de hectare cu grâu. S-au recoltat mai bine de 110.000 hectare, obţinându-se o producţie totală de 594.000 de tone, cu o medie calculată la 5.400 de kilograme la hectar, mai mare cu peste 900 de kilograme faţă de cea obţinută în anul precedent.
Sunt ferme care au obţinut şi 8.000 kg la hectar, pe terenurile amenajate la irigat. Ca o remarcă, anul acesta grâul este panificabil, are indici de calitate buni, cu proteina peste 14%, masa hectolitrică peste 78, gluten mai bine de 32.
Cele mai bune producţii de grâu au obţinut cultivatorii din partea de mijloc a judeţului, mai cu seamă cei din Câmpia Boianului.
Deşi solul e mai fertil în sud, în Câmpia Romanaţilor, media la grâu a fost între 4.500 – 5.000 kg la hectar, mai puţin decât media judeţeană, doar cei care au irigat culturile au obţinut rezultate notabile.
Strânsul recoltei din câmp nu-i terminat, combinele mai având de lucru pe ultimele parcele în ferme din nordul judeţului.
La sfârşitul campaniei, se aşteaptă la o producţie ce depăşeşte 700 mii de tone de grâu.
Randamente bune, recolte de calitate, la costuri ridicate
De asemenea, vremea bună de lucru a ajutat agricultorii să încheie recoltarea la orz, triticale, mazăre şi secară, culturi care au ocupat peste 17.000 de hectare. La orz, producţia totală a fost de 60.000 de tone, cu un randament mediu la hectar de 5 tone; la triticale s-au obţinut în total 25.000 tone (5 tone pe hectar), iar la secară recolta cântărită a fost de circa 425 tone, cu 5 tone la hectar randament.
Şi la cultura de rapiţă, cultivatorii olteni au obţinut o producţie mulţumitor de bună care se cifrează în jurul a 3.000 kg la hectar. Însă mâhnirea cultivatorilor rezidă din evoluţia slabă a preţurilor care joacă undeva între 1,7 şi 1,9 lei pe kilogram.
„În general campania de vară a decurs normal, mai bine, faţă de anul trecut. Sezonul a fost relativ bun din punct de vedere al producţiei, dar vedeţi sunt probleme cu preţurile de valorificare care fluctuează când în sus, când în jos. Producătorii agricoli au înfiinţat culturile de toamnă cu costuri mari, au luat la preţuri mari toate inputurile. Mulţi dintre aceştia, mai ales cei mici, au făcut tehnologii cu investiţii minime sau medii!, ne-a declarat ing Gabriela Andronie, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DAJ) Olt.
Culturile de primăvară se prezintă bine
Anul trecut, fermierii olteni au produs în total 585.000 tone de grâu de pe cele 130.000 de hectare aflate în cultură, cu o producţie medie de 4,5 tone la hectar. Ei au vândut bine în vara trecută, într-o conjunctură de preţ destul de favorabilă, între 1,3 lei şi 1,5 lei kilogramul.
Nu acelaşi lucru se întâmplă acum când piaţa oferă în cele mai fericite cazuri 90 de bani/kg.
Din situaţia centralizată la MADR, la începutul lunii februarie, în depozitele fermierilor olteni se aflau circa 150.000 de tone de grâu pentru care urmează să primească compensaţii financiare ca urmare a pierderilor suferite de pe urma importurilor de cereale din Ucraina.
„Semănăturile de primăvară, până în momentul de faţă, se prezintă bine pentru că la noi a mai plouat. Însă, trebuie să recunoaştem că precipitaţiile nu au căzut uniform, ci mai mult pe zona de nord. Din relatările cultivatorilor au început pe aici pe colo să apară atacuri ale dăunătorilor şi bolilor; însă fermierii sunt pregătiţi să le facă faţă în câmp”, a precizat directorul executiv DAJ Olt.