Recolta de rapiţă la proba cântarului - Revista Ferma
4 minute de citit

Recolta de rapiţă la proba cântarului

În câmpul de experienţă al Şcolii de Soiuri 2020 au fost 29 de hibrizi de la 9 companii.

Grafic 1 rapita 2020_b

Grafic 1 – Şcoala de Soiuri 2020 – rezultate la hibrizii de rapiţă 

Rezultatele de producţie prezentate în graficul 1 sunt media a trei parcele şi au variat între 3.652 kg/ha şi 4.593 kg/ha. 

 Foto 1 rapita 2020_b

Foto 1 – Câmpul de experienţă înainte de recoltare 

Acelaşi proprietar, dar ce rezultate diferite!

 

Graficul 1 nu oferă o recomandare general valabilă, ci este un exemplu de mod lucru. De aceea nu am dat numele hibrizilor. În grafic se poate observa că trei hibrizi sunt coloraţi în portocaliu şi patru hibrizi sunt coloraţi în mov. Aceste grupe de culori aparţin fiecare câte unei companii, dar ce rezultate diferite! 

Foto 2 rapita 2020_b

În foto 2 (Recoltarea câmpului de experienţă: sunt vizibile repetiţiile şi diferenţe între hibrizi) şi foto 3 se poate observa planul general al câmpului de experienţă. Fiecare hibrid a fost semănat în trei parcele diferite distribuite întâmplător. De ce am procedat aşa? Pentru că solul nu este uniform, lucrările aplicate anterior sau în anul curent nu au fost absolut uniforme.

Grafic 3 rapita 2020_b

Grafic 3 – Producţiile pe parcelele individuale ale celor 3 repetiţii în cazul a 3 hibrizi 

Dacă nu credeţi, priviţi cu atenţie graficul 3: sunt prezentate producţiile de la 3 hibrizi pe fiecare dintre cele 3 parcelele individuale ale fiecărui hibrid, iar cu roşu este media celor 3 parcele. Diferenţele între cele 3 parcele ale fiecărui hibrid sunt de: 283 kg/ha la primul hibrid; 238 kg/ha la al doilea hibrid şi 321 kg/ha la hibridul al treilea. Fiecare hibrid a avut câte o parcelă în jurul a 3.800 kg/ha, dar producţia medie este mai aproape de realitate decât fiecare parcelă în parte. Din toată experienţa, cea mai mare diferenţă între cele trei parcele ale aceluiaşi hibrid a fost de 540 kg/ha.

Dar ca orice rezultate, şi acestea trebuiesc raportate la condiţiile concrete în care au fost obţinute. 

 

Tehnologia de cultură

 

• Amplasament: localitatea Buziaş, ferma Alsace Farm

• Sol – preluvosol

• Data semănatului: 12-13 septembrie 

• Fertilizare: azot 141 kg/ha; fosfor 60 kg/ha, potasiu 60 kg/ha

• Aplicare insecticid de 6 ori

• Aplicare de fungicide de 3 ori: 20 februarie (control Phoma), 08 mai (prevenţie Sclerotinia), 06 iunie (control Erisiphe). 

După unele păreri, aceasta s-ar putea numi o tehnologie intensivă. Noi spunem doar că înainte de fiecare aplicare s-a controlat starea câmpului; de câte ori a fost nevoie. 

 Grafic 2 rapita 2020_b

Grafic 2 – Vremea în luna iunie în zona amplasamentului

Specificul climatic al anului (graficul 2)

 Foto 3 rapita 2020_b

Foto 4 rapita 2020_b

 

Cu toate că vara şi toamna au fost secetoase, lunile noiembrie şi decembrie au fost calde. Pe fondul precipitaţiilor căzute, nu multe, dar suficiente pentru plante mici, plantele au avut o creştere explozivă în luna noiembrie (foto 3 şi 4, ritmul de creştere în 17 de zile). 

 

Ce vedem în câmp nu se adevereşte întotdeauna la recoltare

 Foto 5 rapita 2020_b

Şi să nu uităm că ochiul vede ce doreşte inima. Dintre toţi hibrizii, în toamnă erau unii care „arătau bine”, iar alţii „nu arătau prea bine”. Şi unii dintre cei care „nu arătau prea bine” i-au depăşit pe unii dintre cei care „arătau bine”. Exemplificare în foto 4 (Producţiile a 2 hibrizi care „arătau bine”), foto 5 (Producţiile a 2 hibrizi care „nu arătau bine”) şi foto 6 (Comparaţie între doi hibrizi din parcele vecine).

Foto 7 rapita 2020_b

Foto 7 – Starea de vegetaţie înainte de maturitatea fiziologică

Cu siguranţă că unii vor spune „Da domle, dar nici solul nu este uniform! Poate au prins ceva”. Aşa este, solul nu este uniform. Şi unii hibrizi poate au prins ceva. Dar tocmai din aceste motive este nevoie de cel puţin 3 parcele separate pentru fiecare hibrid. Să se vadă dacă au prins ceva sau dacă hibridul are un punct slab. 

Dar şi reacţia hibrizilor la aceleaşi condiţii este diferită. Şi un exemplu clar este în foto 6 unde cei doi hibrizi sunt în parcele vecine. Şi hibridul mai slab în toamnă a recuperat mai bine şi a depăşit hibridul care arăta mai bine.

Deci, oameni buni, cine vrea să se bucure de rodul muncii sale, trebuie să-şi bată capul. Dacă nu, se va găsi cine să profite de naivitate.

Vă dorim vreme şi vremuri bune!

un articol de 

MIRELA ŞI OCTAVIAN GULER

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →