Aproape 17.000 de recenzori au fost pe teren, la nivel naţional, în perioada 10 mai – 31 iulie 2021, pentru a consemna răspunsurile agricultorilor. Chestionarul a însumat 43 de întrebări, care au acoperit atât sectorul vegetal, cât şi sectorul zootehnic. Repondenţii au fost atât persoane fizice, cât şi persoane juridice.
Angrenajul instituţional
Pentru prima oară, răspunsurile au fost înregistrate într-o tabletă electronică şi transmise în aceeaşi zi, pe un canal de comunicare gestionat de Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS), la Institutul Naţional de Statistică (INS). Tot pentru prima oară, chestionarul a conţinut şi întrebări privind cetăţenia persoanelor fizice şi juridice active în agricultura din România. Campania de recenzare a fost condusă, în raport de coorodonare, de MADR, de INS şi de MAI. Echipele de recenzori au fost stabilite la nivelul localităţilor, de autoritatea publică locală.
Dificultăţi întâmpinate
Startul campaniei de recenzare a întâmpinat anumite dificultăţi în judeţele unde fenomenele meteo au fost nefavorabile. Din cauza ploilor şi a furtunilor, unii recenzori nu au reuşit să ajungă la porţile agricultorilor. Alţii au avut nevoie de mai mult timp pentru a se instrui să utilizeze tableta electronică în mod corect. Până la începutul lunii iulie, toate judeţele ajunseseră, însă, la un procent de 70% de realizare a recensământului.
Unde e registrul agricol electronic şi cine are acces la date? Aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-14 august 2021!
un articol de
STELIAN RĂDESCU