Realitatea răului necesar - Revista Ferma
6 minute de citit

Realitatea răului necesar

11 m Realitatea răului necesar

Esența a ceea ce numim tehnologie agricolă este ca prin tot complexul de măsuri luate să fie favorizată planta de cultură și defavorizați sau eliminați competitorii și paraziții acesteia.

 

Managementul buruienilor și controlul fiotoxicității

Nu mai este cazul să subliniem riscul pe care îl reprezintă buruienile pentru orice cultură agricolă. Pentru fiecare cultură există „buruieni problemă”, mai greu de controlat. Un exemplu este Ambrozia din cultura de floarea-soarelui. Din fericire, ținerea sub control a acestei buruieni se poate face prin aplicarea în postemergență de erbicide pe bază de imazamox. 

Însă doza uzual recomandată de producători nu este suficientă numai pentru buruienile de Ambrozia imediat după răsărire. Dar în teren nu toate buruienile răsar în același timp! Trebuie așteptat pentru ca marea masă a buruienilor să fie răsărite în momentul aplicării. Aceasta presupune ca primele buruieni răsărite să fie mărișoare în momentul erbicidării. Soluția necesară este mărirea dozei de erbicid spre limita de toleranță a culturii în zonele în care Ambrozia este prezentă. Desigur că, dincolo de costurile mai mari, erbicidul va induce și un stres asupra plantelor de floarea-soarelui (se vor deschide la culoare – foto 1, dr.). Însă efectul negativ al îmburuienării este mai puternic decât stresul indus de erbicid, plantele din zona îmburuienată și neerbicidată fiind mai mici, deși de o culoare mai verde (foto 1, stg.).

Pentru controlul acestei buruieni, doza de erbicid a fost împinsă la limită, alegând răul mai mic. Zonele de suprapunere a erbicidării au dus la supradozări cu efect fitotoxic asupra plantelor (foto 2).

Însă simptome asemănătoare cu cele de fitotoxicitate pot să apară și din alte cauze, cel puțin pentru moment încă neidentificate (foto 3). Parcela a fost erbicidată preemergent cu un erbicid care se folosește în agricultură de 40 de ani și care este folosit pe scară largă în fermă. În aceeași parcelă mai este cultivat un hibrid care arată absolut normal. Iar la hibridul din imagine au apărut necrozări în zona vârfului de creștere și frunzele au fost puternic gofrate. Menținătorul de soi nu are nici o avertizare în legătură cu sensibilități specifice ale hibridului. Și nu a avut nici un fel de reacție la sesizarea făcută de fermă în legătură cu această problemă. Erbicidarea postemergentă nu a fost făcută, pentru că nu a fost necesară. Însă plantele au în continuare frunzele gofrate și au lăstărit foarte puternic (foto 4).

 

Hrănim plantele, hrănim buruieile

Măsurile tehnologice pe care fermierul le aplică au influență asupra a tot ce este în câmp. Fertilizarea ajută în egală măsură plantele de cultură, dar și buruienile. Iar buruienile bine hrănite tolerează mai bine erbicidele aplicate (foto 5). Buruienile din zona de lângă rândul de plante, din zona de aplicare a îngrășământului, au fost mai puțin afectate de erbicidul aplicat, comparativ cu cele din mijlocul intervalului.

Și la porumb se pot constata fenomene de fitotoxicitate în urma aplicării erbicidelor, uneori foarte evidente (foto 6). Acestea sunt cu atât mai evidente cu cât suntem nevoiți să mărim doza de erbicid sau dacă apar condiții nefavorabile după aplicare (vreme rece etc.). Sau unii hibrizi au o sensibilitate ceva mai mare decât alții etc. Personal nu elimin această ultimă potențială cauză, pentru că o companie, oricât de mare, este nevoită să vândă cât mai mult. Pentru aceasta trebuie să intre în grațiile fermierilor prin orice metode. Una dintre aceste metode este înnoirea permanentă a portofoliului de hibrizi. Iar sub presiunea pieței, timpul pentru a testa materialul biologic în condiții diverse pur și simplu nu mai ajunge.

 

Solul are o rezervă mare de semințe de buruieni

Rezerva de semințe de buruieni a solului este neimaginat de mare (foto 7)! Locul îmburuienat a rămas nesemănat pentru că intenționam să mai semănăm în toamnă variante experimentale, dar situația din teren nu a mai permis. În primăvară atât cultura de grâu, cât și zona nesemănată a fost erbicidată împotriva buruienilor graminee și a buruienilor cu frunză lată, astfel încât până nu de mult zona nesemănată era numai pământ curat. Dat în lipsa oricărei competiții din partea plantei de cultură, buruienile au năpădit locul. În zone din imediata vecinătate, dintre parcelele experimentale și din lanul de grâu, în prezența competiției, situația este radical diferită (foto 7, medalioane). Este o ilustrare sugestivă a faptului că trebuie să ajutăm plantele de cultură să aibă un start bun.

Dar mai sunt și situații în care omul se bagă singur cu capul în laț (foto 8). Parcela a fost semănată cu floarea-soarelui după floarea-soarelui. Iar acum se văd și pierderile de la recoltare…

 

 

 

Foto 1 – Combaterea buruienilor problemă 

Combaterea buruienilor problemă

 

Foto 2 – Atenție la limita de fitotoxicitate 

Atenție la limita de fitotoxicitate

 

Foto 3 – Simptome anormale apărute pe plante 

Simptome anormale apărute pe plante

 

Foto 4 – Dereglări de creștere în situația din foto 3 

Dereglări de creștere în situația din foto 3

 

Foto 5 – Buruienile bine hrănite tolerează mai bine erbicidele 

Buruienile bine hrănite tolerează mai bine erbicidele

 

Foto 6 – Efect fitotoxic al erbicidării postemergente la porumb 

Efect fitotoxic al erbicidării postemergente la porumb

 

Foto 7 – Uriașa rezervă de semințe de buruieni din sol 

Uriașa rezervă de semințe de buruieni din sol

 

Foto 8 – Floarea-soarelui în monocultură

Floarea-soarelui în monocultură

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 12 (173 –  1-31 iulie 2016) 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →