Raport EFSA privind reziduurile de pesticide din produsele alimentare - Revista Ferma
2 minute de citit

Raport EFSA privind reziduurile de pesticide din produsele alimentare

Raportul se bazează pe datele înregistrate la controalele oficiale ale statelor membre ale UE, Islanda şi Norvegia şi include eşantionări ţintite şi aleatorii. Astfel, din totalul de 11.679 de eşantioane analizate, 166 au depăşit nivelul maxim admis de reziduuri şi 101 au fost neconforme. În 58% din probe nu au fost raportate niveluri cuantificabile de reziduuri iar un număr de 4.743 de analize s-au încadrat în limitele de siguranţă acceptate.

Motivele pentru neconformităţi includ utilizarea pesticidelor neaprobate de UE, contaminarea utilizărilor anterioare, astfel încât reziduurile proveneau din sol şi din substanţe care nu mai sunt folosite ca pesticide, dar care persistă în mediu.

Struguri masă_bDin raportul EFSA reiese că între 2015 şi 2018 a crescut rata de depăşire a nivelului maxim de reziduuri la strugurii de masă (de la 1,8 la 2,6 la sută), ardei dulci / ardei gras (de la 1,2 la 2,4%), banane (de la 0,5 la 1,7%) şi vinete (de la 0,6 la 1,6%). În schimb, a scăzut pentru broccoli (de la 3,7 la 2%), ulei de măsline virgin (de la 0,9 la 0,6%) şi ouă de pui (de la 0,2 la 0,1%). Probele au fost analizate pentru 177 de reziduuri de pesticide.

Un total de 91.015 eşantioane au fost analizate în 2018, 95,5% dintre acestea fiind încadrate în limitele admise legal. Pentru subsetul de 11.679 de eşantioane analizate ca parte a programului de control coordonat de UE (colectare aleatorie), 98,6% din eşantioane s-au încadrat în limitele legale. Programele naţionale de control sunt bazate pe riscuri, concentrându-se pe produsele care pot conţine reziduuri de pesticide sau pentru care au fost identificate anterior încălcări ale limitelor maxime admise.

Depăşirile rămân mai mari pentru produsele alimentare neprocesate decât cele procesate, dar rata alimentelor procesate a crescut în 2018. O uşoară creştere a fost raportată la reziduuri multiple, comparativ cu 2017. Rata reziduurilor multiple este mai mare la produsele alimentare neprocesate decât la produsele procesate.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →