5 minute de citit

Rapița semănată tardiv: 6 sfaturi pentru reușită

6 sfaturi pentru rapita semanata tardiv_b

Recoltarea tardivă din acest an va întârzia sezonul de semănat al rapiței, în multe ferme. În acest articol vă vom oferi câteva sfaturi care vă vor ajuta să determinați, individual, cea mai potrivită dată de semănat tardiv și câteva recomandări cu privire la gestionarea culturilor de rapiță.

Momentele optime de însămânțare trebuie să fie stabilite în funcție de an și de locație, dar există câțiva factori care se pot folosi pentru orientare.

 

3 criterii pentru a stabili corect data semănatului

 

1. Primii factori importanți sunt temperatura și umiditatea solului. Rapița germinează cel mai bine la temperaturi ale solului în jur de 20°C. Temperaturile prea mari afectează semințele, iar temperaturile mai scăzute încetinesc creșterea și dezvoltarea în această etapă sensibilă. Din păcate, semănatul tardiv prezintă deseori riscul de temperaturi mai scăzute (creștere mai lentă a rădăcinii) și micșorarea zilei (adâncime mai redusă a rădăcinii) înainte de iarnă, ceea ce limitează randamentul în majoritatea anilor. Prin urmare, obiectivul ar trebui să fie o creștere rapidă, motiv pentru care poate fi utilă o adaptare a adâncimii de însămânțare la condițiile locale, precum și a densităților mai mari de semănat (45-50 – maxim 60 b.g./mp). În acest fel, potențialele pierderi ale plantelor pot fi compensate.

Întrucât semănatul tardiv se realizează adesea din cauza lipsei de umiditate din sol, adâncimea de semănat trebuie să fie la 1-2 cm în profunzime.

radacini rapita _b

2. Patul germinativ optim! Patul germinativ înainte de data semănatului!

• Condiții umede: concentrarea pe păstrarea porilor mari și mijlocii, astfel încât apa excedentară să se poată drena mai ușor. Oxigenul trebuie să fie prezent în sol! Solul nu se recompactează în condiții umede!

• Condiții uscate: lucrări superficiale care duc la spargerea capilarității, pentru a evita pierderea apei. O bună recompactare a solului, pentru a obține cel mai bun contact posibil semințe-sol!

3. Alegerea corectă a hibridului, precum și perioada de vegetație (suma temperaturii) înainte de iarnă sunt următorii factori importanți în ceea ce privește însămânțarea târzie.

Este esențial să se asigure o dezvoltare adecvată a plantelor în toamnă. Stadiul țintă: 8 frunze și 1 cm la colet + 20 cm adâncimea rădăcinii înainte de iarnă. Viteza de dezvoltare depinde în principal de temperatură, precum și de vigoarea specifică hibridului. Pe baza acestei vigori, sunt necesare sume de cel puțin 600-900°C până la sfârșitul vegetației, pentru a atinge stadiul țintă menționat anterior. Având în vedere suma regională a temperaturii înainte de iarnă și vigurozitatea hibridului, fiecare își poate stabili propria dată locală de semănat, dar și cea pentru semănatul tardiv. Hibrizii Rapool își demonstrează performanța chiar și în condiții grele. Vigurozitatea mai mare în toamnă și dezvoltarea mai rapidă a biomasei fac din hibrizii Rapool candidații ideali în condiții, de multe ori nefavorabile, de semănat tardiv.

Tabel 1. DEZVOLTAREA OPTIMĂ A RAPIȚEI ÎN TOAMNĂ

Toamnă

Zile de Vegetație

Temp. zilnică medium optimă °C

TSum*

>0°C

DM

dt/ha

Precipitații mm/mp

Germinație

 

4 – 15

20

(temperatura solului)

80-90

0,1

Umiditatea germinării

1-6 frunze

Zi lungă

45

12

420

0,8

20

6-10 frunze

 

Zi scurtă

45

6

680

12

50

Total Toamnă

 

80-100

 

cca. 900

20

70-100


*
Tsum = Sum (temperatura medie zilnică >0° până la sfârșitul vegetației)

Sursa: bazată pe Alpmann (DSV) și Schönberger (2012)

În tabelul 1 prezentăm valori de referință pentru dezvoltarea optimă a rapiței în toamnă, pe baza condițiilor meteorologice regionale (temperatură, precipitații, tranziție între o zi lungă și o zi scurtă). În cazul semănatului tardiv, timpul este mai scurt pentru dezvoltarea culturilor, însă într-o toamnă lungă și calduroasă, timpul de creștere ratat va fi compensat. De exemplu: semănatul la 06.09, iar 10 zile cu 15°C (=150°C) plus 14 zile cu 12°C (=170°C) corespunde la 320°C, în septembrie. Alte 30 de zile în octombrie cu o medie de 9°C corespund altor 270°C și 10 zile la 6°C în noiembrie înseamnă 60°C suplimentare. Astfel, într-o toamnă caldă sunt posibile sume de aproximativ 650°C!

 

Recomandări pentru gestionarea culturii de rapiță

 

4. Buruienile și dăunătorii ar trebui controlați în timp util pentru a menține scăzută concurența de resurse și pentru a preveni deteriorarea plantelor. Dacă este necesar, erbicidele pot fi aplicate postemergent.

5. Nutriția plantelor: rapița semănată târziu beneficiază de o fertilizare simultană pentru a asigura o dezvoltare suficientă în toamnă. Rapița semănată târziu beneficiază de o fertilizare simultană, pentru a asigura o dezvoltare suficientă toamna. O astfel de fertilizare cu cca. 30-40 kg N/ha, cu un complex de tip DAP, poate compensa utilizarea unei doze mai mici de azot, în special în condiții dificile. O fertilizare cu NPK (+S) în perioada BBCH – 12-19 va sprijini creșterea și dezvoltarea biomasei înainte de iarnă și, prin urmare, va îmbunătăți rezistența la iernat și potențialul de producție al rapiței semănată târziu.

6. Combinați programul de fertilizare cu aplicarea fungicidelor: a se combina Bor, sulfat de magneziu (MgSO4) și o parte uree (10-15 kg N/ha) împreună cu fungicidul (fără efect de regulator de creștere!).

Portofoliul RAPOOL include o gamă largă de hibrizi diferiți, cu diferite caracteristici pentru diferite condiții, cum ar fi și semănatul tardiv. Pentru a găsi hibridul potrivit pentru cerințele dumneavoastră, specifice locației, vă recomandăm să contactați colegii noștri de vânzări regionali.

 

Tabel 2. RAPIȚA RAPOOL ROMÂNIA: RECOMANDĂRI DE SEMĂNAT 

tabel 2 rapita rapool recomandari de semanat_b

un articol realizat de RAPOOL ROMÂNIA – www.rapool.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →