Importanţa furajerã
– rapiţa furajerã de toamnã se foloseşte foarte devreme în furajarea animalelor (din a 2-a jumãtate a lunii aprilie);
– ocupã un rol important în conveierul verde;
– se foloseşte ca: masă verde, fân, insilozatã;
– grad ridicat de consumabilitate.
Caracteristici agrobiologice
– este o plantã anuală sau bianualã din familia Cruciferae;
– are douã forme:
● rapiţa mare (colza)-Brassica napus var.oleiferă;
● rapiţa micţ (naveta)-Brassica campestris var. oleifera.
– soiuri: Rafina, Ratona, de toamnã şi Liho de primãvarã-varã;
Cerinţe faţă de climã şi sol
– are cerinţe reduse faţã de climã şi sol;
– temperatura minimã de germinaţie este de 10C;
– rapiţa de toamnă rezistã pânã la -200C, neacoperitã de zãpadã;
– faţã de umiditate are cerinţe ridicate;
– preferã solurile mai profunde, permeabile, bogate în humus.
Rotaţia
– cultura de toamnã se seamănă după oricare cultura care eliberează terenul devreme;
– cultura succesivã se seamănă după cereale pãioase de toamnă;
Fertilizarea
– doza recomandata: N80-100P80 K 80;
– îngrãşãmintele organice se aplicã culturilor premergãtoare.
Lucrãrile solului
– la cultura succesivã terenul se pregãteşte prin lucrãri superficiale (discuiri);
– la cultura de toamnã terenul se pregãteşte ca la cerealele de toamnă;
– ultima lucrare, înainte de semãnat, este tãvãlugitul terenului.
Semãnatul
– epoca de semănat:
● în cultura succesivă: imediat dupã recoltarea cerealelor, până cel târziu la 20 iulie;
● la rapiţa de toamnă: 1-15 sept. în zonele colinare şi 10-20 sept. în zonele de câmpie;
– norma de semãnat: 8-10 kg/ha;
– adâncimea de semãnat: 1.5-2.5 cm.
Lucrări de îngrijire
– nu necesită lucrări speciale de îngrijire;
Recoltarea
– la cultura succesivă după căderea brumelor;
– la cultura de toamnă se recoltează când plantele au înãlţimea de 30-40 cm şi pânã la mijlocul fazei de înflorire.
Potenţialul de producţie
– 40-60 t/ha.