Compania Prutul și-a prezentat noile servicii în cadrul ultimei ediții a expoziției AgriPlanta-RomAgroTec.
„Performanța noastră pe termen lung este strâns legată de cea a partenerilor noștri, producători agricoli, și căutăm mereu să le oferim produse și servicii noi și mai performante.
Anul acesta introducem în portofoliu noi servicii care, prin accesul la tehnologii moderne, să le permită producătorilor să-și crească profitabilitatea fermelor”, a declarat Marcel Caruz, Director Comercial Agribusiness.
Noile produse și servicii pe care Prutul le oferă au un numitor comun, și anume: susținerea dezvoltării durabile a agriculturii românești.
Extinderea spre agricultura ecologică
Din 2014, Prutul comercializează inputuri ecologice și servicii de Teledetecție și Cartare Agrochimică și Pedologică. Extinderea către domeniul agriculturii ecologice este o dezvoltare naturală, având în vedere că tradiția este una dintre valorile companiei Prutul. Evoluția piețelor agricole confirma creșterea acelui segment de consumatori care doresc să beneficieze de produse ecologice, obținute în urma unor procese naturale, fără erbicide, pesticide sau îngrășăminte chimice de sinteză. Prin comercializarea inclusiv a inputurilor ecologice, compania dorește să susțină eforturile acelor fermieri care aleg metodele naturale de obținere a produselor agricole.
Serviciile de Teledetecție și Cartare Agrochimica și Pedologică ajută producătorii agricoli să își cunoască mai bine pământul și să înțeleagă nevoile pe care acesta le are pentru a le oferi recolte mai bogate.
Teledetecția cu tehnică ultramodernă
Dacă în cazul Cartării Agrochimice și Pedologice tehnologia și beneficiile sunt deja cunoscute de către majoritatea fermierilor, Teledetecția prin fotografie aeriană multispectrală este mai puțin cunoscută în România.
Ca tehnologie, teledetecția se bazează pe captarea radiațiilor electromagnetice emise de plante prin senzori capabili să recepționeze lumina în benzi ce depășesc spectrul vizibil. Practic, tehnologia este similară cu cea folosită și de APIA pentru verificarea cererilor de plată pe suprafață, cu diferența că la verificarea cererilor se folosesc imagini preluate prin satelit, în timp ce teledetecția folosește imagini mult mai detaliate, ce sunt preluate de la aproximativ 150 m altitudine prin intermediul dronelor. Astfel, se obțin hărți ce indică nu numai tipul culturii, dar și indicii de sănătate a plantelor, tipurile de infestări prezente în cultură sau necesarul de azot în cadrul parcelelor monitorizate.
Pentru oferirea serviciilor de teledetecție, Prutul integrează serviciile a doi furnizori, atent selectați: Geo Kontzept, companie germană care practică cu succes această tehnologie de 10 ani și care pune la dispoziție aparatele de fotografiat multispectrale Tetracam și serviciile de procesare și interpretare a imaginilor și FAE Drones, care asigură serviciile de fotografie aeriană și operarea fizică a dronelor.
Producătorii agricoli pot solicita aceste servicii pentru:
• elaborarea planului de fertilizare;
• clasificarea tipului și a gradului de infestare a culturii;
• determinarea gradului de evoluție vegetală a culturii;
• monitorizarea culturilor și a lucrărilor agricole.
Prutul S.A. este o companie cu capital integral românesc și un model de business integrat. Compania este unul dintre principalii producători de ulei vegetal din România și, totodată, unul dintre cei mai importanți jucători din industria de agribusiness din țara noastră. Compania deține Fabrica de ulei Prutul din Galați și 21 de spații de depozitare de cereale în 9 dintre județele cu cel mai mare potențial agricol din România: Galați, Călărași, Dolj, Iași, Brăila, Olt, Ialomița, Teleorman și Constanța.