CONSTANŢA
Portul Constanţa Sud-Agigea şi Vama Negru Vodă blocate de fermierii protestatari
Astfel, aproape 100 de tractoare însoţite de tot atâtea mijloace de transport au blocat Portul Constanta Sud-Agigea, după care s-au s-au deplasat în marş pe circuitul Poarta RoRo – Poarta nr. 9 a unităţii portuare.
De asemenea, alte 100 de maşini şi utilaje agricole au blocat Vama Negru Vodă, deplasându-se pe traseul Peco-Negru Vodă-Dn 38-Vamă şi retur.
În total, circa 500 de agricultori din întreg judeţul Contsnaţa au ţinut să fie prezenţi la această acţiune de protest fără precedent.
Oamenii s-au manifestat paşnic, pe tot parcursul întregului eveniment, echipaje ale poliţiei locale şi ale jandarmeriei asigurând ordinea şi liniştea publică.

Concurenţa neloială
Unul dintre motivele acţiunii de protest al agricultorilor a fost explicat de vicepreședinte Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu: „Sunt două motive majore; primul reprezintă concurența neloială cu care s-a confruntat fermierul român ca urmare a tranzitului de mărfuri dinspre Ucraina. Dacă inițial ni s-a promis că marfa ucraineană doar va trece prin România, urmând să fie exportată, din cauza faptului că au fost scoase taxele vamale și controalele sanitar-veterinare din vămi, multă marfă a rămas în România și atunci s-a creat o competiția, deoarece, din păcate, ucrainenii nu produc în aceleași condiții și standarde de calitate pe care le impune UE.”

La vremuri speciale, măsuri speciale!
De asemenea, Gheorghe Lămureanu, membru al Cooperativei Agricole Dobrogea Sud, a susţinut că:
“Nu vrem să revoluţionăm nici ţara, nici agricultura, totuşi vrem să tragem un semnal de alarmă! Noi suntem cu grânele în stoc şi alţii vând pe meleagurile noastre marfa. La vremuri speciale trebuie măsuri speciale! Guvernul trebuia să cumpere el cerealele, ştiind că noi nu avem rezervă de stat decât pentru trei săptămâni; putea să cumpere două-trei milioane de tone şi rezolva aproape toată problema cerealelor rămase nevândute din ţară. Protestul a fost paşnic, e un semn de nemulţumire că producătorii agricoli fermierii au rămas cu cerealele! Eu am pierdut în jur de 300 mii de euro pentru că am ţinut 3-4.000 de tone grâne. Noroc că a fost sămânţă şi am vândut-o în toamnă şi în primăvară”.
GALAŢI
Vămile Giurgiuleşti şi Oancea pichetate
Şi fermierii gălăţeni s-au alăturat acţiunii de protest, iniţiate de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, scoţând tractoarele în stradă. Ei sunt nemulţumiţi de cuantumul despăgubirilor obținute de țara noastră în urma exporturilor masive de cereale din Ucraina, o ”alocare infimă, arbitrară și discriminatorie” pe fondul în care România a facilitat tranzitul pentru cca. 60% din volumele de produse agricole extrase din ţara vecină, cât mai cu seamă de întâzierea la care se preconizează ca banii să intre efectiv în conturi.
“Am vrut să sensibilizăm autoritățile cu privire la la situația discriminatorie și păguboasă apărută în urma coridorului de export pentru cerealele ucrainene. După ce că am primit doar 10 milioane de euro din fondurile din rezerva de criză a Uniunii Europene (18% din toată suma alocată de UE), am înțeles că banii vor ajunge abia în toamnă”, a susţinut fermierul Daniel Ciuhureanu, membru al Brateșleg Grup, unul dintre iniţiatorii acţiunii.
“Cerealele care vin Ucraina fără taxe, ne sufocă!”
“Ne-am adunat la Vama Giurgiuleşti aproape 100 de fermieri din Bădălan, Schela, Tecuci, Vânători şi Tecuci, după care am pornit către oraş până în dreptul Direcţiei Regionale Vamale cu tractoarele, cu TIR-urile şi alte mijloace de transport. Apoi, am pichetat Prefectura unde ne-am exprimat vocal nemulţumirile. Am pregătit o listă cu revendicări pe care o vom depune la Instituţia Prefectului. Scopul este ca să înceteze situaţia asta cu cerealele care vin Ucraina fără taxe, ne sufocă!”, a precizat Ciuhureanu.
De asemenea, şi fermierii din partea de nord est a judeţului cu circa 100 de tractoare, utilaje agricole şi mijloace de transport s-au deplasat în semn de protest, blocând punctul vamal Oancea.
BRĂILA
Aproape 1000 de fermieri cu peste 250 de tractoare şi utilaje agricole au protestat
Mitinguri de protest, organizate de Asociația Producătorilor Agricoli Brăila, (membru afiliat al Alianței pentru Agricultură și Cooperare) s-au desfăşurat şi în municipiul şi judeţul Brăila în trei puncte: pe platoul din fața Prefecturii Brăila, la Ianca (în intersecția DN 2B cu DJ 211, în zona Oprişeneşti), respectiv, la Viziru, (în intersecția DE 584 cu DJ 211A).
Apoi, o coloană formată din circa 30 de tractoare și alte utilaje agricole s-a pus în mişcare dinspre Viziru spre Lanurile, îngreunând circulaţia rutieră deDrumul European 584.
Potrivit preşedintelui APA Brăila, ing. Bogdan Furfurică, în cele două locaţii din judeţ au participat între 600 şi 1.000 de agricultori cu peste 250 de tractoare şi miljoace de transport.
“Încercăm să echilibrăm problema producerii cerealelor, să se găsească soluţii în rezolvarea problemelor apărute: ori să se introducă taxe vamale la cele din Ucraina şi să se introducă importul, ori să ne elibereze pe noi de povara restricţiilor impuse de Uniunea Europeană. Nu este corect ca noi să nu producem, dau un exemplu, plante modificate genetic, şi să împortăm din Ucraina produse modificate genetic”, ne-a declarat liderul APA Brăila.
În urma unui sondaj printre producătorii agricoli brăileni (îndeosebi cei mici), realizat la 1 februarie, au rezultat stocuri de cereale de 5.000 de tone.
Florentin Bercu, director Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV: “o să vedem, e un protest de anvergură la nivel naţional fără precedent, ceea ce e un lucru bun! Noi am transmis revendicările noastre, aşteptăm să se ia măsurile pe care le-am cerut: introducerea stării de salvgardare în regim de urgenţă şi eliminarea scutirii taxelor vamale”.
Marian MUŞAT