Proiect UE - fără derogări la neonicotinoide! - Revista Ferma
2 minute de citit

Proiect UE – fără derogări la neonicotinoide!

samanta de porumb Proiect UE - fără derogări la neonicotinoide!Comisia Europeană doreşte să înăsprească regulile privind utilizarea de urgenţă a pesticidelor interzise în UE, potrivit unei versiuni preliminare a unui nou document de orientare consultat de Euractiv, care prevede că ţările nu vor mai putea autoriza utilizarea substanţelor interzise în mod explicit.

Orientările Comisiei, revizuite ultima dată în 2021, vor fi discutate în cadrul unei reuniuni închise a Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală în următoarele două zile. Documentul oferă o interpretare a unei hotărâri din 2023 a Curţii de Justiţie a UE (CJUE) privind limitele derogărilor temporare care permit utilizarea seminţelor tratate cu neonicotinoide.

„Statele membre nu pot acorda autorizaţii de urgenţă pentru produsele care conţin substanţa activă pentru utilizări interzise în aprobare, pentru a asigura protecţia sănătăţii şi, sau, a mediului”, se precizează în cea mai recentă versiune a proiectului de ghid. Acest lucru se aplică şi substanţelor active pentru care aprobarea a expirat, dar conţineau una sau mai multe restricţii înainte de expirare.

Până acum s-a mers pe autorizări de urgenţă

În 2018, Comisia Europeană a interzis trei neonicotinoide – imidacloprid, tiametoxam şi clotianidin – din cauza daunelor aduse albinelor şi altor polenizatori, cu excepţia culturilor de seră. Cu toate acestea, statele membre au ocolit interdicţia prin articolul 53 din Regulamentul 1107/2009, care permite comercializarea „de urgenţă” a produselor neaprobate sau restricţionate de UE timp de până la 120 de zile, când nici un alt mijloc nu poate controla un pericol iminent, cum ar fi un parazit rar.

CJUE a decis însă că statele membre nu pot continua să permită utilizarea seminţelor care conţin neonicotinoide, deoarece acestea sunt „interzise în mod expres” de legislaţia europeană. În pofida hotărârii din ianuarie 2023, statele membre continuă să folosească articolul 53 pentru a autoriza neonicotinoidele şi alte pesticide restricţionate.

De când a fost implementată hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, România a cerut autorizarea de urgenţă sub formă de derogare a utilizării unor substanţe interzise, pentru tratarea seminţelor cu imidacloprid şi tiametoxam.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →