Se prognozează cantități de precipitații excedentare în aproape toată țara, exceptând zonele estice, sud-estice și sudice, unde precipitațiile vor fi apropiate de mediile multianuale lunare.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, fenomene ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, la data de 31 ianuarie 2016, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură ale țării. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra pe unele areale agricole din sud-estul, estul, sudul și vestul teritoriului agricol.
Caracteristici fenologice
În condițiile agrometeorologice menționate, culturile de câmp se vor afla în starea de repaus vegetativ, pe majoritatea suprafețelor agricole. În zilele cele mai reci, pe terenurile fără strat protector de zapadă sau cu strat superficial (sub 10 cm), se va menține riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare și arsuri (necroze) ale vârfului frunzelor, îndeosebi la culturile de toamnă înființate tardiv.
Culturile de orz și de grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia și de înfrățire, plantele având unu-doi frați bine dezvoltați. În culturile întârziate fenologic vor predomina răsărirea și apariția frunzei a treia, plantele prezentând o vigurozitate slabă și o densitate mai redusă.
Rapița se va afla în faza de înfrunzire, cu o stare de vegetație a plantelor, per ansamblu, bună și medie, respectiv medie și slabă în culturile înființate în afara epocii optime.
Pomii fructiferi și vița de vie vor înregistra repausul vegetativ, la nivelul întregii țări.
În zilele cu precipitații, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar.
Calendarul lucrărilor agricole:
• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilității plantelor la speciile de toamnă, precum și a elementelor de rod la pomii fructiferi și la vița de vie;
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrășăminte minerale complexe;
• Efectuarea arăturilor pe suprafețele agricole fară strat de zăpadă și cu îngheț superficial la sol.
ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Elena MATEESCU
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Maria RADU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro