Cantitățile de precipitații prognozate vor fi deficitare în majoritatea regiunilor agricole ale țării, exceptând zonele nordice, unde acestea vor avea valori apropiate de mediile multianuale lunare.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, la sfârșitul lunii august 2016, se va menține în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în cea mai mare parte a zonelor de cultură ale țării. Aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, îndeosebi în centrul și vestul teritoriului agricol.
Caracteristici fenologice
În zilele cele mai calde, pe fondul stresului hidric asociat cu cel termic din aer și sol, la culturile prășitoare (porumb, floarea-soarelui) vor fi posibile forțări stadiale, ofilirea, răsucirea și uscarea parțială a aparatului foliar în orele de amiază, în aproape toată țara. Totodată, absența precipitațiilor și insolația puternică vor putea determina deprecierea elementelor de rod (știuleți de dimensiuni reduse și boabe șiștave la porumb și semințe seci la floarea-soarelui), îndeosebi pe arealele agricole unde se vor menține deficite de umiditate în sol.
În funcție de data semănatului, cultura de floarea-soarelui își va continua maturitatea în ceară și maturitatea deplină, izolat fiind posibilă declanșarea lucrărilor de recoltare.
Porumbul, în funcție de precocitatea hibrizilor și de condițiile pedo-climatice, se va afla predominant la maturitatea în lapte, ceară și deplină, cu o stare de vegetație a plantelor în general bună și medie, în special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
În cea mai mare parte a țării, sfecla de zahăr va parcurge îngroșarea rădăcinilor și acumularea zahărului, iar la cartof se vor semnala dezvoltarea tuberculilor, veștejirea vrejilor și maturitatea tehnologică la soiurile de vară, totodată continuându-se recoltarea.
Speciile pomicole își vor continua creșterea, dezvoltarea și coacerea fructelor, concomitent cu acumularea zahărului, precum și recoltarea la soiurile de sezon.
Vița de vie va parcurge fazele de creștere și maturare a boabelor, în aproape toate podgoriile, continuându-se totodată recoltarea la soiurile extratimpurii și timpurii de vară, îndeosebi în jumătatea de sud a țării.
Lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături etc.) se vor desfășura în condiții bune, exceptând zilele cu precipitații.
Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafețelor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor în vederea însămânțărilor de toamnă, îndeosebi pe suprafețele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;
• Continuarea lucrărilor de recoltare la speciile pomi-viticole aflate la maturitatea de consum.
ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Elena MATEESCU
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Oana Alexandra OPREA, Maria RADU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro