Profil de CÂŞTIGĂTOR! - Revista Ferma
5 minute de citit

Profil de CÂŞTIGĂTOR!

Familia lui Ionuţ Mic are în jur de 300 de oi din rasa Ţigaie şi 30 ha de teren pe care îşi produc cea mai mare parte din furaje. În perioada mulsului, ţin oile împreună cu cele ale unui unchi de-al lui Ionuţ, aşa că îngrijesc, în total, peste o mie de oi.
„Ţigaia e cea mai rentabilă oaie, cred. E tot o rasă românească, dar mielul e mai greu, lâna e mai scumpă, laptele e mai gras, mai mult. Am văzut la prieteni care au Ţurcană şi am văzut diferenţa”, spune tânărul fermier.

Ionut Mic_b
Până anul trecut, au livrat laptele la fabrica Lactitalia, de la Izvin, jud. Timiş. Au făcut un calcul: la preţul pe care îl primeau pe litrul de lapte, reieşea că luau cam 10-11 lei pe kilogramul de brânză, aşa că anul acesta au renunţat la contractul cu fabrica şi procesează tot laptele acasă, unde au brânzărie şi cameră de depozitare. Nu au timp să vândă brânza la piaţă, pentru că toată familia munceşte în fermă, dar chiar dacă dau toată brânza en-gross la toamnă, au socotit că va fi mai profitabil pentru ei. Toamna trecută, preţul en-gross era de 18 lei/kg de brânză.
Lâna au vândut-o către un centru de colectare din judeţul Sibiu, cu 2,8 lei/kg, în timp ce lâna de Ţurcană s-a vândut cu 0,5 lei/kg.
Mieii îi vând către ferme de îngrăşare, sau, în perioada Paştelui, în piaţa din Arad.

„Dacă eşti harnic, nu mori de foame nici în ţara ta!”
De toate animalele se ocupă părinţii lui Ionuţ, împreună cu familia unchiului său şi mai au ca ajutoare doi ciobani. L-am întrebat cum se desfăşoară o zi obişnuită pentru el în perioada asta.
„În perioada de muls, până la toamnă, mă trezesc la 3 şi 20 sau 3 şi jumătate dimineaţa, beau cafea, pe la ora patru ne apucăm de muls, terminăm la şase şi ceva, apoi plec la şcoală, dacă nu sunt în vacanţă, la unu şi jumătate plec de la şcoală şi ajung acasă la trei, că vin cu trenul de la Arad, mă schimb, mănânc, merg iar la muls, cam tot aşa, de la patru la şase, după aia, dacă trebuie, mai merg la balotat, la cosit.
Mă mai întreabă unul şi altul: te pune maică-ta, te pune taică-tu să munceşti? Nu! Dar eu nu pot să-i văd pe ei că muncesc şi eu să stau sau să dorm, să nu mă implic. Să mă plătească unul să stau şi tot n-aş putea!
În primul rând, ştiţi ce mă gândesc? Eu nu vreau să plec de aici, din ţară, cum văd pe alţii că au plecat. Şi ce-ai plecat, slugă la altul, străin, să tragă de tine? Vine altul străin la tine în ţară şi-ţi cumpără pământul, şi tu mergi la altul şi lucri. Dacă faci, fă în ţara ta, că dacă până amu nu s-o murit de foame, nici de-acum, dacă eşti harnic, nu mori de foame!”, spune tânărul fermier Ionuţ Mic.
Ce i se pare cel mai greu este că munca lui şi a celor care lucrează în agricultură nu este apreciată la adevărata valoare. „Cel mai greu e că munceşti din greu şi nu pun oamenii preţ pe munca ta. Vă dau un exemplu: acum telemeaua e 25 de lei kilogramul. Şi omul merge şi vede în Kaufland, în Selgros, brânză cu 15 lei kilogramul şi zice ce bună e brânza, chiar dacă e din cauciuc, din soia, a trecut laptele pe ea. Dar omul nu ştie să aleagă, e ieftină, i se pare bună”, mai spune Ionuţ Mic.
Acesta va absolvi, în curând, liceul, la profilul tehnică veterinară. Îşi doreşte să ia bacalaureatul şi să se înscrie la facultatea de medicină veterinară, dar şi să aibă ferma lui, în care să aplice tot ce învaţă. „Asta mi-am dorit să fac de când eram mic, tot cu animalele am fost. E uşor, dacă îţi place. Am avut elevi în clasă care nici nu au văzut cum arată vaca în realitate, au văzut doar pe internet. Din clasa mea, doar eu şi un coleg mai avem animale şi pământ (…)”, spune, cu dezamăgire, Ionuţ Mic. Sunt 27 de elevi în clasa în care învaţă el, la profilul de tehnician veterinar de la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară din Arad.
La Agraria a venit anul acesta cu câţiva prieteni, tot crescători de oi. Ne-a spus că va folosi tableta pe care a câştigat-o la Concursul Ferma şi Tehnodiesel la şcoală sau ca să asculte muzică sau să citească ştiri pe internet. Ne-am bucurat că ne urmăreşte pe Facebook şi pe paginile de internet www.agroinfo.ro şi www.revista-ferma.ro

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/235 (ediţia 1-14 mai 2019)

Cisteste si...

bani mancare b AGRICULTURA, între RÂS şi PLÂNS

AGRICULTURA, între RÂS şi PLÂNS

„Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →