Înfiinţat în 2005 şi recunoscut preliminar în ianuarie 2008, conform Hotărârii de Guvern nr. 1078 din 2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producători recunoscute preliminar şi organizaţiilor de producători în sectorul fructe şi legume, Grupul de producători Paradisul Legumelor Curtici & Macea avea la început 49 de membri.
În 2009, Grupul a contractat un credit de 3,4 miliarde lei (circa 800.000 euro), garantat de membrii Grupului, pentru construcţia şi dotarea unui spaţiu de depozitare a legumelor şi fructelor, bazându-se pe ajutorul de minimis de 100.000 euro pe care statul îl acorda grupurilor de producători din sector şi pe cei 75% din valoarea investiţiilor realizate de grup rambursaţi prin APIA în fiecare din cei cinci ani pe care se desfăşoară planul de dezvoltare al Grupului de producători.
Rambursarea acestor bani este condiţionată, însă, de realizarea din vânzarea producţiei a unei anumite sume, care creşte de la an la an.
„Noi avem un plan de dezvoltare pe cinci ani, început în 2008 şi care se termină în 2012, astfel încât în anul cinci, cifra de afaceri a grupului de producători să fie de minim 250.000 euro, iar grupul să deţină infrastructura necesară pentru depozitare, sortare, ambalare şi comercializare a producţiei. Conform HG 1078/2008, după care noi funcţionăm, minim 75% din producţia membrilor grupului trebuie comercializată prin grup, printr-un SRL care se numeşte SC Paradisul Legumelor.
Avantajul mare este că la investiţii, ai o rambursare de 75% din valoarea investiţiilor eligibile, dar, în fiecare din cei cinci ani, ai un target de vânzări. Dacă nu realizezi targetul, nu primeşti nici sprijinul pe investiţie şi nici procentul pe vânzări”, a explicat Ioan Moţ, preşedintele Grupului de producători Paradisul Legumelor.
„Unde-s mulţi, puterea creşte” se transformă în „Unde-s mulţi, apar şi probleme”
În 2010, targetul de vânzări a fost de 150.000 mii euro, iar Grupul a realizat 180.000 euro din comercializarea producţiei. În 2011, însă, cifra de afaceri a grupului a fost mult mai scăzută, din cauză că numărul membrilor s-a redus.
Acum au mai rămas în Grup doar 16 producători agricoli, care deţin împreună circa 100 de hectare de teren agricol şi solarii pe care cultivă peste 20 de tipuri diferite de legume şi fructe, din care preponderent roşii şi pepenii verzi, dar, pe care din cauza problemelor cu comercializarea producţiei, nu au reuşit să le cultive pe toate, ne-a mai spus Ioan Moţ.
„Întotdeauna când sunt mulţi, apar şi probleme. Probleme au apărut de la investiţia halei. Noi ne-am bazat pe ajutorul de minimis pe care l-am primit în 2008, dar acest ajutor s-a dat un singur an, după care statul nu l-a mai dat. Apoi, anul trecut, a mai apărut şi problema cu TVA-ul.
Dacă calculaţi dintr-un kilogram, dai 10% la grup, 24% TVA şi mai dai 10% la supermarket, deci e 45% dintr-un kilogram, plus preţurile de cost de producţie, socotiţi cât îi mai rămâne producătorului”, a mai explicat preşedintele Grupului Paradisul Legumelor.
Rămaşi, în acest an, fără sprijinul rambursabil acordat pentru investiţii şi pentru producţia comercializată, din cauză puţinii membri ai Grupului nu au reuşit să realizeze cifra de afaceri prevăzută în planul de dezvoltare, legumicultorii din Grupul Paradisul Legumelor au ajuns să nu mai poată plăti ratele la creditul contractat, rate care se ridică la aproape 30.00 lei pe lună. Legumicultorii arădeni mai au de returnat băncii aproape jumătate din credit şi nu au plătit ratele din luna august 2011.
Soluţia ieşirii din impas a fost reorganizarea grupului şi depunerea unui nou dosar de recunoaştere preliminară la APIA, pentru care producătorii agricoli aşteptau aprobarea în luna noiembrie a acestui an.
Potrivit preşedintelui Grupului Paradisul Legumelor, care a învăţat deja, din propria experienţă, că în România zicala „Unde-s mulţi, puterea creşte” se transformă în „Unde-s mulţi, apar şi probleme”, producătorii arădeni speră să mai atragă în Grup şi alţi legumicultori, dar nu neapărat numărul acestora contează, cât capacitatea lor de producţie. (Violeta MÂŢ)
Galaţi: Investiţii de 14 mil. euro ale grupurilor de legumicultori
Cinci grupuri de producători de legume sunt recunoscute, în prezent, în judeţul Galaţi. Patru dintre acestea îşi au sediul în municipiul Galaţi, iar unul este situat în comuna Tudor Vladimirescu.Toate aceste structuri asociative au în derulare mai multe proiecte de investiţii, care în total, se apropie de 14 mil. euro.
Numai anul acesta, au primit avize de recunoaştere SC Prodleg Farm SRL, în martie 2011, SC Agriter Grup SRL, în august a.c., ambele societăţi având câte cinci membri, şi SC Numcostmar Grup SRL din comuna Tudor Vladimirescu (avizul nr. 165/16.09.2011), cu un număr de opt parteneri. Perioada de recunoaştere este până în anul 2015.
Una dintre cele mai mari investiţii este derulată de Prodleg Farm, reprezentat de Ionuţ Păiş, şi prevede realizarea unui depozit de legume în atmosferă controlată, cu capacitate totală de 4.000 tone şi suprafaţa de 4.000 mp. Proiectul, în valoare totală de 3,538 mil. euro, mai cuprinde achiziţionarea de utilaje, echipamente şi maşini specializate pentru colectarea, sortarea, depozitarea şi păstrarea, containerizarea, curăţirea, tăierea, uscarea şi ambalarea produselor în vederea comercializării.
Celelalte grupuri de producători de legume au ca obiective de investiţii depozite de ceapă şi rădăcinoase, cu hală de sortare, ambalare şi depozit frig, dotate cu maşini, utilaje şi echipamente pentru comercializarea şi livrarea produselor. Capacitatea totală a spaţiilor de depozitare a producţiei legumicole, aflate în diferite stadii de construcţie, este de aprox. 15.000 tone.
Alte trei grupuri de producători din judeţul Galaţi se află în curs de verificare a documentaţiei de recunoaştere preliminară: SC Dimanic Leg SRL Galaţi, SC MV Microplant SRL Matca şi SC Axerom Grup SRL Galaţi. (Marian Muşat)