Preţurile sunt imune la PPA - Revista Ferma
4 minute de citit

Preţurile sunt imune la PPA

Tendinţa de scădere a preţului în ultimele săptămâni a avut loc şi în anii precedenţi, fiind motivată cel mai probabil de comportamentul alimentar al românilor în postul Crăciunului.

Carne_b

Preţ mai mic, ca în fiecare an
În săptămâna 45 (5 – 11 noiembrie 2018), preţul de piaţă în viu a fost de 515 lei/100 kg. Anul trecut, în acelaşi interval de timp, a fost ceva mai ridicat, 535 de lei/100 kg, iar în 2016 a fost de 550 de lei/100 kg. Graficul arată că în fiecare an, preţul a început să scadă începând din luna septembrie. Cea mai spectaculoasă scădere a fost în 2016: de la 660 lei/100 kg la 520 lei/100 kg în numai trei luni! În săptămâna 45 a acestui an, au fost sacrificaţi în abatoare 83.407 porci, din care 4546 au provenit din comerţul intracomunitar. Cei mai mulţi porci au provenit din tranzacţii comerciale între abatoare şi furnizori. Procentul mic, de 5,45%, reprezentat de numărul porcilor importaţi din spaţiul intracomunitar, demonstrează că ţările occidentale importante în creşterea suinelor nu şi-au sporit tranzacţiile comerciale în piaţa românească, aşa cum se panicaseră unii răspândaci de zvonuri (un fel de agitatori ai noilor vremuri), care au mers atât de departe, încât au susţinut că pesta porcină africană ar fi fost adusă şi propagată de ţări vestice ca să distrugă sectorul de creştere a suinelor din România, pentru a profita apoi de dezastru! Statisticile, iată, infirmă aceste acuzaţii care ţin de teoria conspiraţiei. Între timp, PPA a ocupat şi judeţul Olt, unde a fost confirmat un focar în comuna Rusăneşti. Este a 289-a localitate unde a ajuns epidemia. Numărul focarelor a ajuns la 1108, potrivit actualizării publicate de ANSVSA în data de 23 noiembrie 2018.

 

CARNEA DE VITĂ SE VINDE BINE
Dacă tot am intrat pe site-ul Comisiei de Evaluare a Carcaselor, www.ccceurop.ro, haideţi să aruncăm un ochi şi pe evoluţia preţurilor pe piaţa cărnii de vacă. În numai o săptămână, preţul mediu ponderat la intrarea în abator pentru carcase de tăuraşi a urcat în săptămâna 45 (5-11 noiembrie a.c.) de la 1320 lei/100 kg la 1370 de lei/100 kg, fără să revină însă la 1400 de lei/100 kg, cât a fost cu trei săptămâni în urmă. În schimb, preţul mediu ponderat la intrarea în abator pentru carcase de vaci a continuat să scadă 1081/100 kg. Vârful a fost atins în martie: 1230 lei/100 kg. De menţionat că preţurile din 2018 au fost mai mari decât în anii precedenţi, cel mai mic preţ fiind întregistrat în 2016, în luna octombrie: 810 lei/100 de kg. Să precizăm însă că rata inflaţiei a înregistrat anul acesta cea mai mare valoare din ultimii cinci ani: 5,41% în luna mai. De asemenea, a crescut vertiginos şi preţul motorinei, fapt care a dus la cheltuieli mai mari făcute de crescătorii de vaci de carne. Astfel încât, un preţ mai bun pentru carnea de vită faţă de anii anteriori nu înseamnă automat şi un profit mai mare, în condiţiile economice ale anului 2018. Cu toate acestea, creşterea vacilor de carne este o opţiune pentru tot mai mulţi fermieri. Am cunoscut crescători care au renunţat la vaca de lapte după 15 ani de activitate, relansându-şi afacerea cu vaca de carne. Un argument ar fi preţul scăzut al laptelui, dar nu este singurul. Şi lipsa forţei de muncă i-a determinat pe unii fermieri să opteze pentru vaca de carne, mai uşor de crescut.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/223 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →