Rusia a avertizat că, începând de ieri (20 iulie), toate navele care navighează spre porturile ucrainene din Marea Neagră pot fi considerate nave de marfă în scopuri militare.
Odată cu acest anunţ a venit şi decizia Rusiei de a ataca instalaţiile portuare din Odessa şi din împrejurimi. Acest fapt reprezintă o escaladare masivă a conflictului, spun analiştii.
În context, cinci ţări est-europene vecine cu Ucraina au cerut Uniunii Europene să limiteze importurile din Ucraina până la sfârşitul anului.
Grâul, brusc mult mai scump
Preţul grâului a crescut miercuri cu 8,5%, până la 728 de cenţi pe bushel la CBOT din Chicago. În tranzacţiile curente de joi, acesta a mai crescut cu 2,3%, până la 745 de cenţi pe bushel.
În Europa, grâul de calitate superioară s-a scumpit cu 19 euro, până la 254 de euro pe tonă. Acesta este cel mai mare preţ al grâului din aprilie. Şi preţul porumbului a urcat cu 13 euro până la 250 de euro pe tonă la MATIF, iar cel al rapiţei cu 26 de euro până la 503 euro pe tonă.
Potrivit analiştilor, creşterea preţurilor a fost declanşată de atacurile aeriene asupra Odesei după ce Rusia a ieşit din acordul privind exportul de cerealele, dar şi de avertismentul că navele străine din porturile ucrainene ar putea fi şi ele atacate începând de joi.
Haos pe piaţa agricolă. Ucraina vrea să exporte chiar şi fără Rusia
Cinci ţări est-europene vecine cu Ucraina cer Uniunii Europene să limiteze importurile din Ucraina până la sfârşitul anului. Polonia anunţă că nu-şi va deschide graniţele pentru cereale din Ucraina şi va extinde unilateral interdicţia de aprovizionare a ţării după 15 septembrie, dacă Comisia Europeană va refuza. În aprilie, cinci ţări din Europa Centrală – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia – au interzis unilateral importurile de cereale şi alte produse agricole din Ucraina. Ulterior, acestea au ridicat aceste măsuri, întrucât Comisia Europeană a decis să impună un embargo asupra livrărilor din Ucraina a patru tipuri de cereale şi seminţe oleaginoase, mai întâi până la 5 iunie şi apoi până la 15 septembrie: grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui.
Citeşte şi Rusia se retrage din acordul cu cereale la Marea Neagră
Sursa: agrarheute.de cu material informativ de la Reuters, agritel, Tass, AP, Comisia Europeană