
Potrivit datelor Comisiei Europene, în prezent, rapiţa costă echivalentul a doar 328 de euro pe tonă (FOB) la punctele de încărcare ucrainene şi, prin urmare, este cu aproximativ 100 de euro mai ieftină decât marfa din UE.
În porturile de export canadiene şi australiene, seminţele de rapiţă costă echivalentul a aproximativ 435 de euro pe tonă la aceeaşi dată.
În acelaşi timp, recolta europeană de rapiţă din 2024 este din ce în ce mai mică. Deşi acest lucru ar putea susţine preţurile, în fapt, atrage tot mai multe produse ieftine din Ucraina pe piaţa europeană.
Preţurile europene la rapiţă au fluctuat între 410 şi 440 de euro pe tonă până acum în acest an, dar s-au stabilizat puţin în ultima vreme. Pe piaţa futures de la Paris, contractul forward pentru luna mai se tranzacţionează în prezent la 427 euro/t.
Mai puţină rapiţă în UE
Strategie Grains şi-a redus previziunile privind producţia de rapiţă din acest an în Uniunea Europeană la 18,3 milioane de tone, cu aproape 8% sub producţia de anul trecut, în condiţiile în care scăderea bruscă a suprafeţei cultivate a redus producţia prognozată. „Se aşteaptă ca o scădere puternică a producţiei de rapiţă în majoritatea ţărilor UE, în special în România şi Polonia, să ducă la o creştere a importurilor din UE, în special din Ucraina şi Australia”, a declarat Strategie Grains. „Cu toate acestea, se aşteaptă ca fluxurile din aceste două ţări să fie limitate din cauza disponibilităţii reduse”, a adăugat acesta.
Pentru actualul sezon de comercializare 2023/24, Strategie Grains a remarcat că problemele cu transportul maritim în Marea Roşie împiedică importul de rapiţă australiană (canola) şi conduc la achiziţii mai mari din Canada.
Sursa: agrarheute.com