Consumatorii preocupaţi de schimbările climatice, de bunăstarea animalelor şi de sănătatea lor sporesc interesul pentru aşa-numita carne curată, numărul de companiilor interesate de dezvoltarea acestui produs crescând de la patru, în 2016, la câteva zeci, în decurs de numai doi ani, se arată într-oo analiză de piaţă condusă de Good Food Institute.
Alternativele din carne pe bază de plante sunt, de asemenea, în plină expansiune. Dacă până acum a existat un interes enorm în ceea ce priveşte dezvoltarea de proteine vegetale, în special pe piaţa americană, se pare că acum lucrurile au început să se mişte şi în direcţia obţinerii de carne cultivată din celule stem, la un cost mai „prietenos” pentru consumatori. Tehnologia s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani, iar costul de producţie s-a redus şi el în mod substanţial.
La sfârşitul anului 2013, Mark Post, proprietar al start-up-ului olandez Mosa Meat, a creat primul hamburger de carne de vită „cultivată” în laborator, la preţul de 250.000 de euro, proiect finanţat atunci de co-fondatorul Google, Serghei Brin.
„Burgerul a fost atât de scump în 2013, deoarece atunci era o ştiinţă nouă şi noi produceam la o scară foarte mică. Acum ne putem deja gândi să proiectăm un hamburger la un cost în jurul valorii de 9 euro”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mosa Meat pentru Reuters, adăugând că în final burgerul de laborator ar putea deveni mai ieftin decât cel convenţional.