În zilele noastre nu se mai poate face abstracţie de combinaţiile de semănat eficiente. Uzinele Amazone din Hasbergen-Gaste şi din Hude, lângă Oldenburg, şi-au început activitatea în 1947, cu fabricarea de semănători pe rânduri. Utilajul avea o lăţime de 2 metri şi se evidenţia printr-o cutie de viteze cu patru trepte şi cilindru de semănat Elite, pentru semănături normale şi fine.
Apoi, de-a lungul timpului, au apărut succesiv modelele D2 şi D3, pentru ca, în 1964, să apară modelul D4. Acesta era dotat cu o răzuitoare tractată, precum şi cu un comutator automat al benzii de trasare. Cu acest utilaj, Amazone a preluat poziţia de lider de piaţă pentru semănătorile pe rânduri din Germania.
Începând cu anul 1966, în combinaţie cu semănătoarea pe rânduri D4, este oferită şi grapa rotativă Rüttelegge – RE. Imboldul de a continua dezvoltarea maşinilor combinate de pregătire a solului şi semănat, a venit în mare măsură din Franţa. Acolo, fermierii erau în căutarea unei soluţii care să le permită să finalizeze în mod eficient semănăturile târzii cu grâu de iarnă, în urma culturii de porumb.
Marele avantaj îl constituiau culturile înguste, ceea ce a permis folosirea semănătorilor pe rânduri şi modalitatea constructivă scurtă, care permitea să îi fie ataşată şi semănătoarea în rânduri. Mulţi fermieri au profitat de posibilitatea de a efectua cultivarea într-o singură trecere, folosind combinaţia: grapă rotativă – semănătoarea pe rânduri – greblă pentru nivelare. În anii 70, la această combinaţie s-a adăugat tăvălugul cu inele trapezoidale de pretasare.
Anul 1979 marchează naşterea cultivatorului rotativ de la Amazone. Acesta urma să înlocuiască maşinile utilizate până atunci în pregătirea solului: freza şi grapa cu vibraţii. Deşi grapele rotative asigurau o pregătire a terenului mai rapidă şi mai uniformă, ele depindeau de folosirea anterioară a plugului.
Din 1993, varianta pneumatică
În 1993 Amazone a lansat pe piaţă şi primele semănători pe rânduri, cu distribuirea pneumatică a seminţelor. Motivul l-a constituit cererea pentru lăţimi de lucru de peste 4 metri. Aplicată iniţial pentru lăţimile de lucru de 6 metri ale combinaţiei de semănat cu buncăr frontal Avant, distribuirea pneumatică a fost extinsă apoi de Amazone şi pentru lăţimi de prelucrare de 3 şi 4 metri, lansând pe piaţă, în 1996, primele semănători AD-P.
În 2001, odată cu Cirrus, care asigura lăţimi de lucru de la 3 la 6 metri, este lansată o combinaţie de semănătoare tractată, de suprafaţă mare, cu dispozitive preliminare pasive, iar în 2008 apare Cirrus Active, prevăzută cu dispozitive de prelucrare active.
La începutul anilor 80, pe piaţă apar primele brăzdare cu role, produse de Amazone. Acestea permiteau viteze de semănat superioare şi o semănare mai precisă în adâncime, fiind în acelaşi timp mult mai puţin sensibilă la obturare/înfundare. I-au urmat îmbunătăţiri ulterioare, prin brăzdarele RoTeC, RoTeC+ şi apoi, de curând, brăzdarele RoTeC-Control şi RoTeC+-Control, dotat cu rolă de ghidare în adâncime, cu lăţimi de până la 25 mm, amplasată imediat în lateralul brăzdarului.
Tăvălugul cu inele trapezoidale din cauciuc, fixate pe un rulou închis permit, începând de la mijlocul anilor 90, o mult mai bună nivelare şi tasare a stratului germinativ.
Articol preluat din dlz Agrarmagazin, august 2011