Prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine?! - Revista Ferma
12 minute de citit

Prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine?!

indagra1 m Prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine?!

Așadar, întâlniri cu grupuri de vizitatori, discuții de natură tehnică în fața exponatelor și schimburi de impresii și de experiență, purtate cu cei care ne-au răspuns întrebărilor. 

 

O impresie frumoasă, după 35 de ani

 

Pe aleea mecanizării, l-am oprit pe Dumitru Potârniche, producător agricol din Tălpigi, o așezare din sudul Moldovei. Ne spune că nu a mai venit la Romexpo de 35 de ani. „Este frumos târgul. Am vizitat partea cu zootehnia, standul cu oi, am văzut animale din toate rasele; concluzia este că ai de unde alege. În mod deosebit pe mine mă interesează să cumpăr un tractor de mare putere și un combinator pentru pregătirea optimă a patului germinativ. Exploatez o sută de hectare într-o zonă colinară și îmi sunt necesare aceste utileje. Plec de la târg cu o impresie frumoasă”, a concluzionat lucrătorul pământului. 

 

Dornici să cumpere utilaje agricole

 

Ciprian Groza, în vârstă de 23 de ani, din zona Tecuciului, l-a însoțit pe tatăl său la târgul de agricultură. Tânărul este tehnician mecatronist și lucrează în ferma de familie. “Nu pierdem nici un prilej, venim în fiecare an să vizităm expoziția. Am constatat că în această ediție jubiliară târgul este cam slăbuț organizat. Ne-am interesat în special de utilajele agricole; în ferma noastră, în suprafață de aproape o sută de hectare, am avea mare nevoie de un tractor și de un combinator”, ne-a declarat tânărul specialist. La cele spuse de fiul său, fermierul Ion Groza a precizat: ”Ne-am rezervat un buget de circa zece mii de euro, să vedem ce putem achiziționa, ce rate putem plăti. Am găsit ceva, urmează să încheiem contractul”. 

 

În apropierea standului ocupat cu animale, l-am întâlnit pe Alexandru Nagy, producător agricol din județul Mureș, care lucrează peste o sută de hectare de teren arabil și îngrijește 60 de vaci cu lapte. „Sunt aici să văd noutățile, dar am venit să mă uit și după un tractor de mai mare putere, cam de 110 CP. Vin de la expoziția zootehnică, însă în privința animalelor, târgul nu este destul de bine reprezentat”, opinează fermierul mureșean. 

 

 

Uite proiectul, nu e proiectul!

 

În fața pavilionului APIA, l-am întâlnit pe Dumitru Toma din Dâmbovița. Fermierul are o fermă în comuna Petrești, de unde este de loc, și deține câteva animale: nouă vaci cu lapte, opt porci, dar lucrează și teren arabil. „Anul agricol, pentru mine, a fost dezastruos, am pierdut tot la cultura mare. A fost secetă severă pe la noi, iar cei cu balastiera de pe râul Argeș au distrus țevile de irigații, de nu mai putem uda. Înainte vreme, eram grădinari renumiți, legumele noastre ajungeau în Spania, Italia, Franța. Petrești era comuna lu’ Ceaușeasca. Pe atunci se lucra și munca era muncă!”, a continuat producătorul agricol. Dumitru Toma a precizat că anul acesta a avut toate culturile calamitate, nu a făcut nici grâu și nici porumb și nici nu a știut nimic de acordarea despăgubirilor. „Nu s-a anunțat la primărie când să depunem dosarele pentru despăgubire, nu am știut de termen, nici primarul, dar nici consilierii nu au afișat nimic; ei se ocupă mai mult de afacerile lor, de magazinele lor, decât de problemele comunei”, a susținut nemulțumit cultivatorul. 

Fermierul are și alte nemulțumiri! „Am depus un proiect pe sub-măsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din PNDR 2014-2020, în valoare de 40.000 euro. Nu știu dacă este eligibil, eu l-am făcut din luna mai, dar funcționarii de la APIA Târgoviște l-au cam făcut uitat”, ne-a declarat fermierul.

Mâhnirea fermierului dâmbovițean este cu atât mai profundă cu cât acesta a pierdut banii de subvenție din cauza proiectului prin PNDR. „Am trecut exploatația pe numele băiatului meu, Dumitru Toma. Eu nu mai aveam cum să depun documentele, nu mă încadram și nu mai eram… tânăr fermier. Așa că ne-au scos de la subvenție cei de la APIA pe motivul că am avut exploatația înregistrată după 31 ianuarie; astfel am pierdut și banii pentru animale, adică vreo 6000 de lei. Am zis că dacă nu-mi aprobă proiectul, vin și stau la Ministerul Agriculturii, în greva foamei. Eu am cheltuit 2000 euro să fac proiectul și nu vreau să mă trezesc acum că nu este aprobat și să pierd atâtea subvenții?!” 

Dumitru Toma ne spune că se căznește de un an să construiasă o fermă modernă, are un teren de vreo patru hectare și vrea să se doteze cu toate utilajele, să mărească efectivul de animale, să ridice trei solarii, dar „mă nevoiesc degeaba, că nu găsesc nicăieri un sprijin, nici de la primărie și nici de la alte instituții ale statului!”

 

Mătcașii trag la semințe

 

Primăria din comuna Matca – Galați a organizat deplasarea legumicultorilor la Târgul de la Romexpo cu două autocare. Am stat de vorbă cu doi dintre mătcașii pe care i-am găsit în zona cu produse horticole. „Am cumpărat semințe de legume pentru solariile noastre și pentru câmp. Am un spațiu protejat de 80 ari unde cultiv tomatele, ardeii, castraveții, dar am și două hectare amenajate în câmp. La târg găsești mai mereu câte ceva care-ți fură ochii, mai ieftin și de care ai nevoie”, am aflat de la Vasile Croitoru. 

Interlocutorul era însoțit de Jean Radu, care studia cu atenție o instalație de stropit. „Sunt interesat de un atomizor pentru livada mea în suprafață de două hectare. Cred că l-am găsit și-l voi cumpăra”, ne-a declarat bucuros mătcașul. Acesta mai cultivă varză în câmp pe două hectare și legume într-un solar de 30 de ari. Ne spune că piața en-gros din Matca merge destul de prost, prețurile de vânzare sunt mici; nu a fost un an prea grozav pentru legumicultură. 

 

Interesat de noul tractor Deutz-Fahr din seria 9 

 

În fața spațiului de expunere al Apan Agri l-am remarcat pe Claudiu Eugen Dan, un fermier despre care revista noastră a mai scris. “Mă uit la modelul C9206 TS al combinei Deutz-Fahr, în valoare de 200.000 euro; am constatat că la achiziționare există unele avantaje pentru noi, fermierii. Îmi trebuie o mașină de recoltat pentru exploatația mea vegetală. Dar în același timp îmi face cu ochiul și noul tractor (model Model 9340 TTV), cel care a câștigat premiul «Tractorul de aur pentru design» – importantă recunoaștere a progresului Deutz-Fahr în segmentul utilajelor agricole de mare putere”, a explicat fermierul.

 

O bancă pentru ferma mea!

 

Opresc un grup de vizitatori din Tulcea. Îi chestionez despre scopul vizitei la IndAgra. Am primit un răspuns evaziv: „La târg am venit mai mult ca să ne uităm. Dar, căutăm, și o bancă mai ieftină, avem nevoie de bani și nu-i găsim!” 

Lângă pavilionul central, am purtat o conversație cu Florin Vârtic, fermier venit din Ardeal, din județul Mureș. A lăsat în grija feciorului său treburile însămânțatului și a dat fuga la Capitală. Are în exploatare 68 de hectare, teren pe care a semănat preponderent orz, dar și grâu pe unsprezece hectare. „Sunt și crescător de animale; la expoziție am vizitat partea de zootehnie, să văd ce mai este nou. Mă interesează să cumpăr niște taurine. Eu dețin o fermă de vaci cu lapte, am peste o sută de capete. 113 le țin pe pășune, afară (48 de hectare le am luate de la primărie), dar mai am și 14 vițelușe pe care le-am păstrat pentru îngrășat. Am vânzări directe pe cota de lapte în volum de 113 mii de litri. La noi se muncește; vedeți ce mâini am!”, ne spune fermierul, arătându-ne palmele bătătorite. 

 

Echipamente de irigat grădina

 

Alături de producătorul agricol mureșean se afla Tiberiu Nagy: „Eu mă ocup cu legumele, am râul aproape, trag apa cu motopompa, anul acesta mi-a reușit varza! A fost un an mulțumitor; dacă muncești, ai!”. În târg a văzut o instalație de irigat, a considerat că este destul de bună pentru grădina lui și probabil o va cumpăra. După cum afirmă, va pleca acasă și cu mai multe pliculețe de semințe de legume. 

 

Un grup de… mecanizare

 

Mihăiță Marola, Adrian Dimitriu și Ștefan Marola, mecanizatori angajați la ferma Treter, județul Galați, o societate cu profil agricol a unui investitor francez, erau prezenți la târg mai mult din curiozitate. „Am trecut pe la utilajele agricole de ultima… strigare! Și acum vrem să vedem văcuțele recordiste. Noi, la fermă, ne-am dotat anul acesta cu un tractor New Holland de mare putere pentru a tracta cultivatorul Horsch Tiger achiziționat în acest an. Am investit aproape 200 mii de euro în tehnică agricolă, de anul acesta am aplicat tehnologii conservative în prelucrarea solului”, ne-au declarat vizitatorii. De la expoziție s-au aprovizionat și cu material semincer pentru grădina de legume în suprafață de șase hectare. De asemenea, mecanizatorii gălățeni susțin că au luat contact cu o firmă pentru cumpărarea unei motopompe.

 

La Covurului, animale de rasă

 

La standul de ovine am întâlnit câțiva dintre iubitorii de animale înscriși în Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Covurlui – Galați. „Ca în fiecare an, asociația noastră a organizat deplasarea la București a peste 50 de fermieri. La târg, noi am expus câteva superbe exemplare de ovine crescute de membrii asociației noastre. Mulți dintre aceștia au venit la târg pentru a cumpăra animale valoroase, chiar dacă sunt ceva mai scumpe”, ne-a declarat Ana Mihnea, reprezentanta asociației. 

„Și eu am venit la IndAgra ca să târguiesc un berbecuț de rasă. Îmi trebuie la stână, unde am 250 de oi, alături de 50 de capre. Dar caut un exemplar care să se preteze în zona mea, de deal. Am văzut unul, însă negociez prețul”, a intervenit Marian Felea, crescător de animale din aceeași asociație. 

 

 

Un buget de… mâna a doua!

 

După ce a trecut pe la pavilionul de bovine, Ion Marin, din județul Argeș, privea luuung și galeș la utilajele agricole. „Anul acesta aș fi vrut să iau, totuși, un tractor de 45 CP, dar la mâna a doua, îmi este suficient pentru suprafața mea de aproape zece hectare. În curte mai am un tractor Universal de 45 CP pe care l-am cumpărat de nou. Anul agricol a fost unul dificil, s-a muncit foarte greu și s-a câștigat foarte puțin, de aceea nu prea dispun de un buget pe măsura dorințelor”, ne-a declarat fermierul, care deși are o vârstă… tomnatică, se urcă pe tractor. Acesta explică, râzând amar: ”Păi, nu am ce face, e ca-n fotbal, eu centrez, eu dau cu capul”.

 

Am reflectat la cuvintele micului fermier argeșean. Ele trădează o tristă realitate. Suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine?! Deja în minte mi-au venit spusele președintelui României rostite la deschiderea acestui eveniment: „Atunci când exploatația agricolă va înceta să mai reprezinte doar un mijloc de subzistență vom putea vorbi de un progres real în mediul rural”. Până atunci, ne vom obișnui cu unul din marile paradoxuri ale acestui domeniu, subliniat de Klaus Iohannis: “Avem un potențial agricol imens, dar importăm o proporție considerabilă din produsele agricole și alimentare”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →