În ultima decadă a lunii octombrie 2021, fuseseră strânse de pe câmp doar circa 20% din recolte.
3 factori au împiedicat recoltatul la timp
În judeţul Neamţ, cele mai mari probleme au fost la culturile de porumb, floarea soarelui, soia şi sfeclă de zahăr. De ce s-a întârziat recoltarea?
1. În primăvară, însămânţările s-au efectuat treptat, unii fermieri trebuind să se strecoare printre ploi, alţii alegând din start să înfiinţeze culturile agricole mai târziu, după ce s-a mai adunat o anumită rezervă de apă în sol. Culturile nu au răsărit în mod corespunzător şi au fost necesare completări.
2. Pe de altă parte, nu toţi agricultorii au folosit soiurile sau hibrizii adecvaţi ca timpurietate şi, ca urmare, recoltarea s-a prelungit până toamna târziu. ”De exemplu, dacă altădată recoltarea florii soarelui era finalizată la data de 15 septembrie, în toamna 2021, abia la 10 octombrie s-a finalizat campania de strângere a producţiei din câmp. La 20 octombrie, atunci când trebuia ca terenurile să fie pregătite pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, din cele aproape 57.000 de hectare cu porumb, erau eliberate doar aproximativ 17.000 ha, ceea ce reprezenta aproximativ 30% din suprafaţă. Arăturile noi erau executate doar pe 5% din suprafaţa destinată semănăturilor de toamnă”, preciza Marcel Tălmăcel, Director DAJ Neamţ.
3. Întârzierea strângerii de pe câmp a porumbului a avut drept cauză persistenţa unei umidităţi în boabe de peste 24-25%, în ultima decadă a lunii octombrie.
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi