Power show cu noile utilaje IPSO - Revista Ferma
6 minute de citit

Power show cu noile utilaje IPSO

În data de 9 septembrie, exploatația fermierului Marian Popa din jud. Teleorman a găzduit evenimentul Power Show, în cadrul căruia au fost prezentate toate tipurile de tehnologii pe care compania IPSO Agricultură le comercializează: tractoare, combine, sprayere, utilaje pentru prelucrarea terenului, semănători, echipamente de irigat, încărcătoare telescopice și sisteme dedicate agriculturii de precizie.

Power show cu noile utilaje IPSO1_b

Soluții noi în noul sezon agricol

Beneficiind de mai multe platforme de testare, demonstrația Power Show a adus în atenția celor peste 160 de fermieri prezenți cea mai recentă generație de mașini, utilaje și dotări din domeniu, dar și tehnicile care pot fi adoptate pentru eficientizarea activității agricole.
Campania de toamnă coincide cu debutul unui nou an agricol, pentru această perioadă fiind prezentate atât echipamente de recoltat, cât și utilaje de prelucrarea solului.
Segmentul combinelor a fost reprezentat de modelul John Deere T550i, de headerele Geringhoff, dar mai ales de noua combină John Deere X9, capabilă să recolteze peste 100 de tone pe oră, cu pierderi mai mici de 1%. Practic, după cum a afirmat Ștefan Țicău – specialist de produs pe segmentul combine la IPSO Agricultură, modelul X9-1100, aflat în dotarea PoliromProd, „este la fel de productiv ca două combine S770”.

BAUER, irigații premium

În anii secetoși, irigațiile fac diferența, motiv pentru care reprezentanții acestui departament au decis să aducă în fața fermierilor vârful de gamă din portofoliul companiei.
Tamburii RainStar, de la producătorul austriac BAUER, sunt recunoscuți ca fiind printre cei mai eficienți și rezistenți tamburi din piață. Cu un diametru între 40 și 140 mm și o lungime ce poate ajunge până la aproape 800 m, acești tamburi au o construcție deosebit de robustă, care le permite să aibă o durată de viață de peste 20 de ani.
În plus, datorită turbinei Full-Flow întregul flux de apă este distribuit constant și uniform la nivelul parcelei, iar panoul de control poate fi accesat electronic de la distanță prin intermediul telefonului sau al calculatorului. De asemenea, debitul de apă (situat între 30 și 100 mc) și rata de precipitații (între 5 mm și 60 mm) pot fi setate electronic și adaptate în funcție de cultură, pe baza senzorilor specifici.
Totodată, alături de tamburii de diferite mărimi, portofoliul IPSO cuprinde toată gama de echipamente de irigat (motopompe și electropompe de puteri diferite, pivoți și liniare) pentru care se oferă asistență tehnică completă.

ANDREI TICAU, Managerul departamentului de Irigatii din cadrul IPSO Agricultura_b

„Dorim să avem un sistem digital de management care să integreze toate echipamentele de irigat (tamburii și liniarele) ale unei exploatații într-o singură platformă. Astfel putem să controlăm din aceeași aplicație tot parcul de echipamente pe care îl avem în fermă.” – ANDREI ȚICĂU, Managerul departamentului de Irigații din cadrul IPSO Agricultură

 

Minimum-tillage – punctul de reper al demonstrației

În ceea ce privește lucrările de pregătire a solului și de înființare a culturilor, cei de la IPSO au pus în mișcare un Striger (dedicat cultivării în benzi – Strip-till), cultivatorul total Performer 4000 de la Kuhn și semănătoarea Maxima 3. Trebuie remarcată importanța deosebită acordată sistemelor de conservare a solului precum minimum-tillage și no-tillage, care se dovedesc mult mai eficiente în actualele condiții economice și climatice, după cum ne-a explicat Cornel Chiuaru, specialist IPSO: „În ultimii 30-40 de ani terenurile au fost lucrate intensiv, iar acest lucru a dus de multe ori la degradarea lor. Minimum-tillage este o soluție pentru a permite refacerea solului. Știm cu toții că în primii 15 cm de sol găsim viață (râme, bacterii și alte vietăți), iar ele sunt indicatorul sănătății solului. Tehnologiile minimum-tillage și strip-till ajută la conservarea solului. Un utilaj strip-till prelucrează terenul în benzi, pe o lățime de doar 20 cm, ceea ce ne permite să păstrăm apa în sol. De asemenea, se reduc costurile de înființare a culturilor, timpii de execuție a lucrării și consumul de combustibili”.

Power show cu noile utilaje IPSO3_b

Cornel Chiuaru

Sistemul strip-till necesită precizie

Deși tehnologia se pretează foarte bine pentru culturile prășitoare, dar și pentru cultura de rapiță, ea necesită mult mai multă precizie în lucru. „Sistemul strip-till este conceput să prelucreze în benzi, ceea ce ne obligă să lucrăm cu o semănătoare de precizie, precum Maxima 3, pe aceleași linii pe care am lucrat cu Striger-ul. Iar dacă vrem să avem un traseu 100% exact, folosim un sistem de compensare a abaterilor DynaTrac. El se poziționează între tractor și implement și comunică atât cu antena tractorului, cât și cu cea a utilajului. E un sistem revoluționar care ne ajută să compensăm deviația utilajului atât față-spate, cât și lateral. Mai mult de-atât, este un sistem universal, care poate fi folosit cu orice utilaj și care poate lucra chiar în tandem, prin preluarea datelor de la alt utilaj”, a continuat Cornel Chiuaru.

Power show cu noile utilaje IPSO2_b


Tractorul 8R 410, inovația în lucru

Transmisia electronică variabilă (EVT), cunoscută și ca eAutoPowr, le-a adus celor de la John Deere medalia de aur la Agritechnica 2019. Ea echipează noul model de tractor 8R 410, pe care cei de la IPSO l-au prezentat în cadrul Power Show. Fiind o transmisie complet electrică, ea transpune în energie mecanică la nivelul roților aproape toată puterea motorului, chiar și în lucrări foarte grele. În plus, față de o transmisie mecanică, dispar schimburile de fluide și odată cu ele și costurile de mentenanță.
Însă, pentru tractorul 8R, inovațiile nu se opresc aici. Alături de o electronică nouă, noul model vine dotat cu o serie de greutăți detașabile pentru roțile din spate (de până la 900 kg) și cu o priză de 100 kW, care permite implementelor să preia direct puterea de la tractor, altfel spus, implementul poate el însuși să tragă.

MARIAN GRIGORE, Specialist produs la IPSO Agricultura_b

„Transmisia electrică EVT are un timp de răspuns mult mai rapid decât cea mecanică, nu mai există timp de delay până răspunde la roată. Pentru un tractor, cum este 8R, transmisia electrică face ca eficiența lui să fie crescută chiar și în condiții foarte grele de lucru, unde sarcina motorului este de 90-95%.” – MARIAN GRIGORE, Specialist produs la IPSO Agricultură

 

un articol de

DANIEL PLĂIAȘU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →