Pot să atace afidele cerealele în luna noiembrie? - Revista Ferma
6 minute de citit

Pot să atace afidele cerealele în luna noiembrie?

De multe ori, micile insecte sunt trecute cu vederea. Este un lucru greșit. Or fi ele mici și greu de observat, dar când sunt foarte multe pot să dijmuiască recolta.

afidele impact_b 

LA CÂT SE RIDICĂ PIERDERILE?

Efectele atacului nu le vedem imediat, ci în timp, în decurs de câteva săptămâni sau chiar în primăvara viitoare.

În literatura de specialitate se menționează că, în cazul atacurilor puternice, pierderile de recoltă pot să ajungă la 800-1000 kg/ha, ceea ce, în condițiile actuale, înseamnă o pagubă financiară foarte mare pentru fermieri și poate să facă diferența între profit și pierdere.

În cazul în care toamna este secetoasă sau sistemul radicular al cerealelor este atacat de boli criptogamice, care se suprapun cu atacul afidelor, pagubele de producție pot să fie mult mai mari.

 

AFIDELE TRANSMIT VIROZE!

Pe lângă pierderile directe, afidele pot să fie vectori de transmitere pentru diferite viroze ale cerealelor, cum ar fi virusul piticirii galbene a orzului (Barley yellow dwarf virus). Așadar, cumulând pagubele directe produse în urma hrănirii afidelor cu pagubele indirecte cauzate de virusurile pe care le transmit acestea, profitul fermierului se poate evapora rapid.

afidele 01_bAfide la orz, în toamnă 

CUM SUNT FAVORIZATE AFIDELE?

De ce a crescut populația afidelor în ultimii ani?

1. În primul rând încălzirea globală ajută mult aceste specii de insecte.

În mod normal, în luna noiembrie nu ar mai fi trebuit să ne facem griji din cazua afidelor. Dar toamnele calde și secetoase, cu temperaturi diurne mai mari de 20 de grade C, favorizează înmulțirea populațiilor și atacul acestora la semănăturile de toamnă.

2. În al doilea rând, noi suntem cei care, indirect, ajutăm afidele, prin măsurile tehnologice pe care le adoptăm. Monocultura favorizează înmulțirea acestor specii de insecte, de la un an la altul. Cu cât continuăm să practicăm monocultura (grâu semănat chiar şi trei ani la rând sau grâu după orz etc.), cu atât oferim cele mai bune condiții afidelor!

afidele 02_b 

MONOCULTURA E PIERDERE SIGURĂ

Este adevărat că, la început, poate să fie un profit bun pentru fermieri, dar… Natura nu are nici o treabă cu economia, Natura are legile ei, diferite de cele ale oamenilor, iar peste câțiva ani, profitul fermierilor obținut în urma monoculturii se va transforma în pierdere.

Din păcate, și vecinii celui care practică monocultura ar putea avea de suferit, pe termen lung. Citesc foarte multe articole despre agricultură iar într-unul dintre acestea, un fermier declara că cel mai bun asolament este… monocultura de grâu. Eu am zâmbit când am citit acest articol. Din punctul meu de vedere, ca și entomolog, îmi convine, voi avea „obiectul muncii” și în anii următori, dar s-ar putea ca fermierul în cauză să nu mai fie așa optimist peste câțiva ani, iar în loc de profit să obțină multe afide. Atât el, cât și vecinii lui!

afidele 03_bPlante de orz semănate prea devreme, îngălbenite în urma atacului afidelor 

ATENŢIE ŞI LA SAMULASTRĂ!

Samulastra de grâu sau orz este al doilea „ajutor” pe care îl dăm afidelor. Cea mai comună este samulastra din cultura de rapiță de toamnă, cunoscut fiind faptul că, în multe asolamente, rapița vine după cereale.

Necombătută la timp, pe lângă minusurile de producție ce le poate cauza rapiței, samulastra de cereale este gazda perfectă pentru afide; ulterior, acestea pot să ajungă și în cerealele semănate pe solele vecine. Prin urmare trebuie acordată o mare atenție samulastrei, chiar dacă prețul erbicidelor este unul foarte ridicat!

 

NU VĂ GRĂBIŢI CU SEMĂNATUL!

În literatura de specialitate se menționa că dacă se seamănă grâul după 15 octombrie, atunci acesta va fi mai puțin atacat de afide deoarece, în momentul în care plantele vor avea câteva frunze formate, afidele nu mai zboară, ca urmare a temperaturilor mai scăzute. Acest aspect este valabil în condiții climatice normale.

Din păcate, nu mai avem de ceva vreme „normalitate”, toamnele fiind din ce în ce mai călduroase, iar afidele pot să fie active chiar și în primele două decade ale lunii noiembrie (uneori chiar și mai târziu, la început de decembrie).

Cu toate acestea ar fi important să nu ne grăbim cu semănatul. Cu cât semănăm mai timpuriu, cu atât afidele vor avea cu ce să se hrănească, plantele având o masă vegetativă bogată. Acest lucru înseamnă un risc mai mare de transmitere a virozelor, ale căror efecte le putem vedea atât toamna dar, mai ales, în primăvară.

afidele 04_b Afide la grâu

CEL MAI BUN TRATAMENT

Se considera că tratamentul semințelor cu insecticide sistemice poate avea efect secundar și în combaterea afidelor. Cum substanțele active sistemice folosite la tratamentul semințelor au fost banate, această variantă de protecție pică.

Dar anul ăsta avem noroc. Pentru această toamnă s-a acordat autorizare temporară pentru o substanță activă sistemică, pentru tratat sămânța de grâu împotriva larvelor gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides), prin urmare se recomandă tratamentul semințelor înainte de semănat. Acest tratament poate să protejeze plăntuțele și de atacul afidelor, cu o eficacitate de 60-90%, în funcție de momentul când apar afidele în lan.

 

STAŢI CU OCHII PE CULTURI!

În cazul în care avem o toamnă caldă și atacul afidelor se manifestă în luna noiembrie este foarte important să monitorizăm semănăturile de toamnă, pentru a se stabili dacă trebuie aplicat un tratament în vegetație, cu un insecticid cu acțiune de contact sau local sistemic. Toamna, pragul economic de dăunare (PED), pentru efectuarea unui tratament în vegetație, la cereale, este de 10 afide/plantă.

Cel mai important este să fim cu ochii pe câmp, până la venirea iernii.

Cu cât este mai caldă toamna, cu atât mai mult trebuie să monitorizăm cerealele pentru a le proteja de atacul dăunătorilor de sezon, inclusiv afidele!

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →