Cercetătorii germani au reuşit să izoleze molecula de zahăr 7-desoxi-sedoheptuloză (7dSh) din cianobacterii, pentru a inhiba creşterea diverselor microorganisme şi plante, fiind însă inofensivă pentru oameni şi animale. Spre deosebire de carbohidraţii obişnuiţi, utilizaţi de obicei ca sursă de energie pentru creştere, această substanţă inhibă creşterea diverselor plante şi microorganisme, cum ar fi bacteriile şi drojdiile.
Zahărul blochează o enzimă a căii metabolice, şi anume aşa-numita cale shikimate (exact ca în cazul glifosatului), care apare numai în microorganisme şi plante. Prin urmare, oamenii de ştiinţă au clasificat această substanţă ca fiind inofensivă pentru oameni şi animale. Constatările iniţiale au confirmate ulterior de alte teste.
Unul dintre cei mai cunoscuţi inhibitori ai căii shikimate este glifosatul. În contrast cu acesta, Klaus Brilisauer de la Institutul de Chimie Organică consideră că 7dSh este un produs natural pur, care se aşteaptă, prin urmare, să fie uşor biodegradabil şi ecotoxic. Această nouă substanţă descoperită este privită ca un oportunitate excelentă de a fi folosită ca erbicid natural. Cu toate acestea, susţin experţii, eficacitatea sa precum şi eventualul impact asupra oamenilor şi a animalelor ori în ceea ce priveşte degradarea solului ar trebui, totuşi, să fie explorate în studii cuprinzătoare.
Oamenii de ştiinţă au spus că este un obiectiv pe termen lung de a inlocui erbicidele controversate şi produsele care au un impact negativ asupra sănătăţii. Studiul a fost publicat în revista „Nature Communications”.